In het kort

  • ESMA: nationale toezichthouders prioriteren greenwashing-risico’s en bevelen graduele verdieping en versterking van toezicht op duurzaamheidsclaims aan.

  • Kansen en uitdagingen op gebied van data en technologie.

  • EBA en EIOPA adviseren partijen om concrete, onderbouwde en begrijpelijke duurzaamheidsclaims te borgen op zowel het entiteits- als het productniveau.

ESMA: nationale autoriteiten prioriteren duurzaamheidstoezicht; kansen en uitdagingen op gebied van data en technologie.

Het ESMA-rapport richt zich op de kapitaalmarkten. Het rapport stelt vast dat het toezicht op duurzaamheidsclaims een prioriteit is geworden voor nationale toezichtautoriteiten. Samen met ESMA ondernemen zij acties om greenwashing-risico’s tegen te gaan en duurzaamheidsclaims kritisch tegen het licht te houden, en een effectief en consistent Europees toezicht te borgen. Uitdagingen zijn er ook, onder meer op gebied van expertise en toegankelijke data. Algemene aanbevelingen in het rapport betreffen onder meer een versterking van resources en expertise en het gestructureerd inbedden van toezicht op duurzaamheidsinformatie in de organisatie. Daarnaast wordt aanbevolen te investeren in toegang tot data en technologische toezichtinstrumenten.

EIOPA: vier principes voor duurzaamheidsclaims

Het rapport van de EIOPA richt zich op misleidende of ongefundeerde duurzaamheidsclaims in de verzekerings- en pensioensector. EIOPA heeft gemerkt dat steeds meer nationale toezichtautoriteiten potentiële gevallen van greenwashing melden. EIOPA geeft daarnaast een aantal aanbevelingen ten aanzien van duurzaamheidsclaims. Dit doen ze aan de hand van vier principes: deze moeten 1) juist, precies en consistent zijn, 2) actueel, 3) onderbouwd met feiten en argumenten, en 4) claims en onderbouwing moeten toegankelijk zijn voor de beoogde lezers. EIOPA identificeert ook good en bad practices.

EBA: borg concrete, onderbouwde en begrijpelijke duurzaamheidsclaims op zowel het entiteits- als het productniveau

Het EBA-rapport richt zich op het risico van greenwashing in de bankensector. Het bevat ook aanbevelingen voor instellingen, toezichthouders en beleidsmakers. Reputatie- en operationele risico’s worden het meest beïnvloed door greenwashing, waarbij een stijgend risico op juridische procedures in de afgelopen jaren is waargenomen. De EBA adviseert instellingen om nauwkeurige, onderbouwde en begrijpelijke duurzaamheidsclaims te waarborgen op zowel het entiteits- als het productniveau. Nationale toezichthouders moeten actief toezicht houden op greenwashing-risico’s. In Nederland richt de AFM zich op transparantie en consumentenbescherming. DNB kijkt naar greenwashing in relatie tot prudentiële risico’s.

Bijlagen

ESMA Final Report on Greenwashing

EBA Final Report on Greenwashing

EIOPA Final Report on Greenwashing

Gerelateerd nieuws

'Voor een eerlijke klimaattransitie is het recht cruciaal'

De accentverschuiving van klimaatmitigatie naar -adaptatie, het vooruitschuiven van klimaatmaatregelen, en het rechtssysteem zien als een vervelend obstakel. Het zijn ingrediënten van het nieuwe regeerprogramma waarover Margaretha Wewerinke-Singh zich zorgen maakt. Tijdens Springtij ging de universitair hoofddocent Duurzaamheidsrecht aan de UvA met PONT in gesprek over de rol van het recht in klimaatverandering, en over de verantwoordelijkheid van landen als Nederland in het aanjagen van eerlijke transities. “Op feiten gebaseerde rechtspraak werkt uiteindelijk verschonend voor het politieke proces.”

Klimaat

CO2-uitstoot van huishoudens zwaarder belast dan die van bedrijven

In 2023 bedraagt de gemiddelde belasting op CO2-uitstoot in Nederland 88 euro per uitgestoten ton CO2. Er zijn grote verschillen in CO2-belasting tussen gebruikers van fossiele brandstoffen. In 2023 betalen huishoudens een 2,5 keer hogere belasting per uitgestoten ton CO2 dan bedrijven. Een aantal energie-intensieve bedrijven wordt nauwelijks belast voor hun CO2-uitstoot. Dit meldt het CBS in het onderzoek ‘Effective Carbon Rates by Manufacturing Industries and Household Consumers in the Netherlands’.

Klimaat

Vóór 1 januari 2025 moet minister beslissen over gaswinning in het Waddengebied

De minister van Klimaat en Groene Groei moet vóór 1 januari 2025 beslissen op de aanvragen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om gas te mogen winnen uit het gasveld bij het dorp Ternaard in het noorden van Friesland. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald in een uitspraak van vandaag (10 oktober 2024). De NAM heeft in 2019 en 2020 in totaal tien aanvragen gedaan om dit project uit te voeren, maar tot nu toe is nog geen beslissing genomen op deze aanvragen.

Klimaat

Kabinet zet belangrijke stappen in verduurzaming industrie

Om de economie toekomstbestendig te maken en klimaatverandering tegen te gaan, wil dit kabinet nieuwe en groene bedrijven opbouwen en bestaande bedrijven vergroenen. Daarom tekenen minister Hermans en staatssecretaris Jansen vandaag samen met provincies en twee bedrijven intentieverklaringen om sneller de uitstoot van CO2 te verminderen. Ook kondigt minister Hermans een nieuwe regeling aan om de uitstoot van stikstof door piekbelasters in de industrie aan te pakken en werkt zij parallel aan een aanpak voor nieuwe bedrijven met groene toepassingen, technologieën en producten. Dit zijn belangrijke stappen naar een schonere toekomst voor de Nederlandse industrie.

Klimaat