Klopt het dat u de stikstofregels heeft afgezwakt voor Schiphol, ondanks een negatief advies van de hoogste stikstofambtenaar? Dit wilden CDA, ChristenUnie en PvdA-GroenLinks weten van demissionair minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal-Zeggelink.

Van der Wal ontkent dat. “Ik wil benadrukken geen enkele uitzondering te hebben gemaakt bij afgifte van de definitieve natuurvergunning voor Schiphol. Bij Schiphol is dezelfde beleidslijn toegepast als bij extern salderen tussen andere private partijen”, schrijft ze in reactie op Kamervragen.

Over het vermeende negeren van het advies van de hoogste ambtenaar stelt de minister: “Van het negeren van adviezen van mijn (hoogste) ambtenaren is geen sprake. NRC heeft die conclusie getrokken op basis van een mail van een van mijn ambtenaren. Die mail betreft echter geen weergave van de standpunten van de hoogste ambtenaren van verschillende directies binnen mijn departement, doch betreft slechts de reflectie van een (enkele) ambtenaar.”

Additionaliteit

Om te zorgen dat Schiphol niet hoeft te krimpen versoepelde het ministerie de stikstofregels op een juridisch ‘zeer wankele’ manier, schreef NRC in april over het handelen van het ministerie van Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Met de soepelere regels kon Schiphol in september makkelijker een natuurvergunning krijgen, aldus de krant.

Deze versoepeling ging concreet om negen boerenbedrijven die Schiphol in 2023 opkocht. De luchthaven mocht de stikstofruimte die ontstond door sanering van deze bedrijven volledig gebruiken als compensatie voor eigen uitstoot. Er werd door de overheid niet gecontroleerd of die stikstofruimte nodig was voor natuurherstel, aldus NRC. Dit laatste is de zogenaamde additionaliteitsvereiste.

CDA, ChristenUnie en PvdA-GroenLinks vragen de minister of het klopt dat andere bedrijven geen aanspraak kunnen maken op de versoepeling. Zij reageert dat ze bij het verlenen van een natuurvergunning aan Schiphol niet anders handelde dan bij andere natuurvergunningen waarbij extern salderen tussen private partijen deel uitmaakte van de aanvraag voor die vergunning.

Over het niet controleren of de stikstofruimte nodig was voor natuurherstel, schrijft Van der Wal dat zij er “tot voor kort” van uit ging dat bij extern salderen tussen private partijen niet hoefde te worden getoetst aan additionaliteit, “omdat van private partijen niet mag worden verwacht dat ze verantwoordelijk zijn voor de bredere staat van de natuur. De verplichting om instandhoudings- of passende maatregelen te treffen rust immers op provincies en het Rijk”.

Een uitspraak van de Raad van State van 28 februari maakte duidelijk dat aan additionaliteit wél moet worden getoetst bij extern salderen tussen private partijen, aldus Van der Wal.

Juridische risico’s

NRC schreef dat de aanpak waarschijnlijk geen stand houdt bij de rechter. De versoepeling geldt namelijk enkel voor Schiphol en niet voor andere bedrijven. Dat is juridisch onverdedigbaar, aldus Chris Backes, hoogleraar omgevingsrecht aan de Universiteit Utrecht, destijds in de krant.

De partijen vragen de minister naar hoe zij de juridische risico’s van de aanpak inschatte. Van der Wal: “Het is onmogelijk het risico terug te brengen tot nul. De jurisprudentie is voortdurend in ontwikkeling. Er heeft een zorgvuldige afweging plaatsgevonden bij vergunningverlening aan de luchthaven. Daarnaast dien ik binnen een redelijke termijn te besluiten op aanvragen. Tegen de vergunning van Schiphol is beroep aangetekend. Het is thans aan de rechter om een oordeel te vormen over de vergunning.”

Over de auteurs

  • Redactie PONT | Omgeving

    De redactie van Pont | Omgeving voorziet in dagelijks nieuws over de fysieke leefomgeving, ruimtelijke ordening en het omgevingsrecht.

    PONT | Omgeving

Gerelateerd nieuws

Vernieuwde klokkenluiderswet moet voor betere bescherming zorgen

Melders van misstanden, oftewel ‘klokkenluiders’ verdienen bescherming, maar hoe effectief is die bescherming nu écht geregeld? De Wet bescherming klokkenluiders (Wbk), die in februari 2023 in werking trad, had als doel om melders van misstanden beter te beschermen. Toch blijkt uit recente rapporten dat er nog flink wat haken en ogen zitten aan het toezicht- en handhavingsstelsel. Zo kunnen sancties nog niet worden opgelegd aan werkgevers die de wet overtreden en zijn er vragen over de juridische uitvoerbaarheid van de huidige regels. Terwijl NGO’s als Transparency International kritiek leveren, werkt het kabinet achter de schermen aan nieuwe wetsvoorstellen om deze knelpunten op te lossen. Maar is dat genoeg om klokkenluiders de bescherming te bieden die ze verdienen?

Warmtenetten: waar lukt het wel en waarom?

Terwijl bij de opwek van schone elektriciteit het ene record na het andere sneuvelt en inmiddels de helft duurzaam is, verloopt de omslag naar duurzame warmte stukken grilliger. Zeker, het gebruik van aardgas is de afgelopen jaren flink gedaald. Getriggerd door de torenhoge gasprijzen als gevolg van de Oekraïnecrisis verstoken we miljarden kuubs minder. Aanvankelijk kreeg ook de verkoop van warmtepompen een geweldige impuls. De verkoop steeg in 2023 tot 150.000 stuks, maar is inmiddels lelijk ingezakt. Veel ernstiger is de situatie bij de aanleg van warmtenetten: met jaarlijks een schrale 15.000 nieuwe aansluitingen (op grote netten) raakt de ambitie van 500.000 nieuwe aansluiting in 2030 ver buiten bereik. Krakend en piepend komen projecten in grote steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht tot stilstand. Er is reden te over om te somberen over aanhoudende onduidelijkheid rond de marktordening, stijgende (bouw)kosten, niet rond te breien businesscases, onkundige gemeenten en sceptische klanten. Toch lukt het links en rechts wel om projecten uitgevoerd te krijgen. Waar zit hem dat in?

Klimaat

Omstreden Chat Control-wet wederom op agenda Raad van Europa

De controversiële chat control-wetgeving staat weer op de agenda van de Raad van Europa. Onder het Hongaarse voorzitterschap wordt op 4 september 2024 gewerkt aan uitwerking van de wetstekst. De wetgeving, die voorziet in de massale controle en scanning van privécommunicatie, wordt door veel privacy- en mensenrechtenorganisaties als een bedreiging gezien voor de fundamentele rechten van burgers. Eerder dit jaar werd het wetsvoorstel, mogelijk na aanleiding van hevige kritiek plots van de agenda afgehaald. De Raad werkt nu aan een herziene versie, maar experts blijven kritisch.

Data & Privacy

Woningisolatie breed bezien

Woningisolatie leidt niet alleen tot energiebesparing en CO2-reductie, maar heeft effect op een groot aantal welzijnsaspecten en vraagt arbeidsinzet en investeringen. De kwaliteit van de uitvoering van de isolatiemaatregelen is van belang om alle mogelijke bredewelvaartsbaten van woningisolatie te realiseren. Dat schrijven het Centraal Planbureau (CPB), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een gezamenlijke beschouwing op het Nationaal Isolatieprogramma (NIP).

Klimaat