Het panel heeft ruim 1.400 leden. De leden krijgen elk jaar een uitgebreide vragenlijst over de beleving van hun kwaliteit van leven, participatie, sociale inclusie, zorgbehoeften en de formele en informele zorg die zij krijgen. Door deze jaarlijkse peilingen kunnen we door de tijd heen volgen welke ontwikkelingen er zijn. Daarnaast sturen we jaarlijks een kortere vragenlijst over actuele thema’s, zoals de financiele situatie, stigma en het gebruik van e-health.

Rapportcijfer voor eigen leven

De meest recente publicatie over het panel Psychisch Gezien (1) laat een aantal zaken zien. Panelleden beoordelen het leven dat ze leiden gemiddeld met een 6,4 (op een schaal van 1 tot 10). Dit cijfer is relatief laag vergeleken met andere mensen in Nederland, die hun leven gemiddeld het rapportcijfer 7,5 geven. Je kan denken, een 6,4 dat klinkt toch best nog ok. Maar in vergelijking met de algemene bevolking is het percentage panelleden dat hun leven met een onvoldoende waardeert maar liefs vijf keer groter.

Eenzaamheid

Een groot deel van de panelleden voelt zich erg eenzaam, namelijk 38%. Dit is een veel hoger percentage dan in de algemene bevolking, maar ook hoger dan de eenzaamheid onder bijvoorbeeld ouderen. Ook de participatie en sociale inclusie van panelleden blijft op een aantal belangrijke punten achter. Slechts één op de vijf panelleden heeft een betaalde baan en een kwart neemt zelden of nooit deel aan activiteiten buitenshuis zoals sporten, naar de bioscoop gaan, uit eten gaan of even ergens wat drinken. Vrijwilligerswerk speelt wel een belangrijke rol. Bijna twee op de vijf panelleden heeft vrijwilligerswerk. Toch heeft ruim 40% van de panelleden het gevoel niet mee te tellen in de maatschappij. En dit zijn, helaas, resultaten die door de jaren heen weinig zijn veranderd.

Zorg en ondersteuning vanuit netwerk

De resultaten van het onderzoek onder de panelleden (2) laten ook zien, dat het netwerk van panelleden erg belangrijk voor hen is. Bijna tweederde van de panelleden krijgt zorg en ondersteuning vanuit het eigen netwerk. Een deel van de panelleden is zelf ook mantelzorger (22%). Dit benadrukt dat het betrekken van het netwerk in zorg en het versterken van het netwerk belangrijke onderwerpen zijn. Toch wijzen de resultaten van de peiling uit, dat maar bij een relatief klein deel van de panelleden naasten betrokken zijn bij het stellen van de diagnose (in het afgelopen jaar). Hier is dus volop ruimte voor verbetering.

Professionele zorg en/of ondersteuning

Driekwart van de panelleden krijgt professionele zorg en/of ondersteuning. Het merendeel van deze panelleden krijgt zorg van meerdere hulpverleners. Een derde van de panelleden ervaart daarbij dat er nauwelijks wordt samengewerkt tussen deze hulpverleners. Ook hier valt veel te winnen, met naast inzet op meer en betere samenwerking ook juist focus op het betrekken van het netwerk.

Zorg vanuit een netwerk voor een netwerk

Samenvattend; de recente publicatie over het panel Psychisch Gezien laat wederom zien dat eenzaamheid, het gevoel niet mee te tellen en een vaak geringe mate van participatie een grote stempel drukken op het leven van mensen met langdurige psychische problematiek. Versterken van het netwerk, inzetten op dagbesteding en op sociale contacten waaronder lotgenoten contact zijn dus belangrijk in het creëren van meer mogelijkheden om deel te nemen aan de maatschappij. Met zorg die gericht is op de cliënt en zijn of haar netwerk, vanuit samenwerking in een netwerk van zorgverleners: zorg vanuit een netwerk voor een netwerk.

1. https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/de-groep-mensen-met-langdurige-psychische-problemen-die-benodigde-hulp-niet-ontvangt-is-kleiner-geworden/

2. https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/de-groep-mensen-met-langdurige-psychische-problemen-die-benodigde-hulp-niet-ontvangt-is-kleiner-geworden/

Over de auteurs

  • Aafje Knispel

    Aafje Knispel is Wetenschappelijk medewerker Zorg & Participatie bij het Trimbos Instituut.

Gerelateerd nieuws

Spreken werknemers zich uit over seksisme en diversiteitsbeleid op het werk?

Seksisme op het werk neemt vele vormen aan, van subtiele opmerkingen tot regelrechte intimidatie. Het bestaan van seksistisch gedrag kan een verklaring zijn waarom vrouwen uit door mannen gedomineerde bedrijfstakken stappen. Om deze situatie aan te pakken, maken bedrijven gebruik van diversiteits-, gelijkheids- en inclusiebeleid (DEI: Diversity, Equity, and Inclusion) om de gedragsproblemen aan te pakken. Dit is om ervoor te zorgen dat mensen met verschillende achtergronden zich op hun gemak voelen en erbij betrokken worden.

Zorg & Sociaal

Het raakt alle gezinsleden: hoe seksueel misbruik tussen broers en zussen door kan werken in de familie

Seksueel misbruik tussen broers en zussen kan ook na jaren nog grote impact hebben op de familierelaties. Dat blijkt uit onderzoek van Sheila van Berkel, Iva Bicanic en Anja van der Voort, die slachtoffers met elkaar in gesprek brachten over hun ervaringen. ‘Ouders ontkenden of minimaliseerden het misbruik vaak.’

Zorg & Sociaal

Nu is het moment voor ziekenhuizen (en andere zorgaanbieders) om een eigen zorgverzekeraar op te richten

Betere zorg, minder onnodige behandelingen en een lagere premie. Gezondheidswetenschappers Erik Schut en Wynand van de Ven vertellen dat dit allemaal mogelijk is als zorgaanbieders zelf een zorgverzekeraar oprichten. "Nú is het moment om hiermee te starten. Het heeft voordelen voor de patiënt en de arts."

Zorg & Sociaal

Samen zorgen voor waardig werk

‘Waardig werk’ is een begrip dat vast niet dagelijks op de werkvloer klinkt. Toch zou het voor alle soorten werk moeten gelden. De SER ziet waardig werk als een belangrijke pijler voor brede welvaart. Waardig werk is veilig en gezond werk op basis van goede arbeidsvoorwaarden, een eerlijke beloning en zeggenschap.

Zorg & Sociaal