“Uiteraard ben ik teleurgesteld dat de onderhandelingen, die op verzoek van de Duitse staat zijn gestart en al ruim anderhalf jaar liepen, niet tot een succesvol resultaat hebben geleid”, schrijft minister Steven van Weyenberg van financiën in een kamerbrief.

Volgens de minister heeft dit gevolgen voor de korte en lange termijn. Op de korte termijn krijgt de staat de 1,6 miljard euro die TenneT eerder als voorfinanciering heeft ontvangen niet terug. Dit betekent dat er een gat in de kabinetsbegroting voor 2024 komt. Hij geeft daarnaast aan dat “er een aanvullende oplossing voor de korte termijn financieringsbehoefte van TenneT nodig is ter overbrugging van de periode totdat een alternatief is geïmplementeerd”.

Op de lange termijn “geldt dat (a) een andere, structurele oplossing voor de kapitaalbehoefte van TenneT Duitsland gevonden moet worden en (b) er waarschijnlijk geen verkoopopbrengst zal zijn die kan worden aangewend voor een deel van de kapitaalbehoefte van TenneT Nederland.” De staat verwachtte dat de verkoop van het bedrijf 22 miljard eo urkon opbrengen, maar nu lijkt het vooral extra geld te gaan kosten.

“De komende tijd zullen dus keuzes moeten worden gemaakt over de invulling van de korte-z en de lange termijn financieringsbehoefte van TenneT”, schrijft de minister. Hij is nu “samen met TenneT de verschillende alternatieven aan het evalueren en voorbereiden”. Hieronder valt onderzoek naar de voorwaarden voor de Nederlandse staat om in de kapitaalbehoefte te voorzien. Maar een (gedeeltelijke) private verkoop of de beursgang van Tennet Duitsland behoort ook tot de mogelijkheden.

Over de auteurs

  • Jaël Poelen

    Jaël Poelen is Nieuwsredacteur duurzaamheid en klimaat bij PONT.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Verbetering van het elektriciteitsnet van de EU vereist krachtige inspanningen

Om de energieonafhankelijkheid van de EU te vergroten en klimaatverandering tegen te gaan, is een gemoderniseerd elektriciteitsnet nodig waarin meer hernieuwbare energie kan worden geïntegreerd en dat kan worden aangepast aan de toenemende elektrificatie. Om dit te bereiken moet de EU haar inspanningen opvoeren, zo blijkt uit een nieuwe analyse van de elektriciteitsnetten in de EU door de Europese Rekenkamer.

Klimaat

Akkerbouw en veehouderij: regels hinderen samenwerken

Effectieve samenwerking tussen akkerbouwers en veehouders kan een bijdrage leveren aan kringlooplandbouw en milieudoelen zoals het verbeteren van biodiversiteit. Bijvoorbeeld door land uit te wisselen tussen akkerbouwer en veehouder. Maar de praktijk is weerbarstig, zegt Femke Meulman, onderzoeker Transitie en Innovatie: “ Agrarisch ondernemers ervaren dat veel wet- en regelgeving gericht is op individuele en sectorale bedrijfsvoering, met focus op het maximaliseren van winst op korte termijn. Dit staat samenwerking vaak in de weg.” Wat moet er gebeuren om die struikelblokken weg te nemen?

Hoe corruptie wereldwijd de klimaataanpak ondermijnt

Overheden en internationale organisaties besteden jaarlijks miljarden aan klimaatmaatregelen, maar volgens schattingen van de VN is dit slechts een fractie van het benodigde geld. Bovendien zijn zowel de ontwikkeling en uitvoering van klimaatbeleid kwetsbaar voor corruptie. Ook op andere manieren draagt corruptie bij aan de klimaatcrisis en ondermijnt het de klimaataanpak.

Waarom energiegemeenschappen de energiehubs van de toekomst zijn

Op het eerste gezicht lijken energiegemeenschappen en (smart) energiehubs twee verschillende concepten. Ze hebben echter gemeenschappelijke kenmerken en bewegen steeds meer naar elkaar toe als reactie op de toenemende schaarste aan energie en netcapaciteit. Beide bieden een innovatieve benadering van het omgaan met energievoorziening en -gebruik, maar ze verschillen in hun structuur en doelgroep. Beide verdienen aandacht vanuit beleid als slimme oplossing in de strijd tegen netcongestie. In dit artikel worden de verschillen en overeenkomsten tussen deze concepten uiteengezet en wordt uitgelegd waarom energiegemeenschappen de energiehubs van de toekomst zijn.

Klimaat