“Uiteraard ben ik teleurgesteld dat de onderhandelingen, die op verzoek van de Duitse staat zijn gestart en al ruim anderhalf jaar liepen, niet tot een succesvol resultaat hebben geleid”, schrijft minister Steven van Weyenberg van financiën in een kamerbrief.
Volgens de minister heeft dit gevolgen voor de korte en lange termijn. Op de korte termijn krijgt de staat de 1,6 miljard euro die TenneT eerder als voorfinanciering heeft ontvangen niet terug. Dit betekent dat er een gat in de kabinetsbegroting voor 2024 komt. Hij geeft daarnaast aan dat “er een aanvullende oplossing voor de korte termijn financieringsbehoefte van TenneT nodig is ter overbrugging van de periode totdat een alternatief is geïmplementeerd”.
Op de lange termijn “geldt dat (a) een andere, structurele oplossing voor de kapitaalbehoefte van TenneT Duitsland gevonden moet worden en (b) er waarschijnlijk geen verkoopopbrengst zal zijn die kan worden aangewend voor een deel van de kapitaalbehoefte van TenneT Nederland.” De staat verwachtte dat de verkoop van het bedrijf 22 miljard eo urkon opbrengen, maar nu lijkt het vooral extra geld te gaan kosten.
“De komende tijd zullen dus keuzes moeten worden gemaakt over de invulling van de korte-z en de lange termijn financieringsbehoefte van TenneT”, schrijft de minister. Hij is nu “samen met TenneT de verschillende alternatieven aan het evalueren en voorbereiden”. Hieronder valt onderzoek naar de voorwaarden voor de Nederlandse staat om in de kapitaalbehoefte te voorzien. Maar een (gedeeltelijke) private verkoop of de beursgang van Tennet Duitsland behoort ook tot de mogelijkheden.
Over de auteurs
Gerelateerd nieuws
Geen reductiebevel voor Shell in hoger beroep: wat betekent dit?
Groen aanbesteden: een aanzwellende trend
Klimaat
Case Study: Klimaatbestendige haven van Amsterdam
Omgeving