Knot benadrukte dat technologische innovatie een cruciale motor is voor economische groei en welvaart. Hij wees op de opkomst van generatieve AI als een potentiële nieuwe technologische revolutie. Volgens onderzoeken kan AI de productiviteit in diverse sectoren, waaronder de financiële sector, gezondheidszorg en logistiek, aanzienlijk verhogen. Dit zou een welkome stimulans zijn voor de wereldwijd achterblijvende productiviteitsgroei.

De impact van AI op de arbeidsmarkt is echter nog onzeker. Hoewel AI banen kan vervangen, biedt het ook kansen om menselijk werk te complementeren. Knot waarschuwde dat vooral hooggeschoolde, goedbetaalde banen kwetsbaar zijn. Hij pleitte voor beleid en regelgeving die de overgang soepeler kunnen maken, inclusief sociale vangnetten en herziening van belastingstelsels die mogelijk de automatisering bevorderen.

Knot wees ook op de verschillende effecten van AI op economieën wereldwijd. Geavanceerde economieën lopen meer risico maar zijn beter gepositioneerd om te profiteren van AI, terwijl opkomende markten minder directe verstoringen kunnen ondervinden en ook minder voorbereid zijn om de voordelen van AI te benutten. Dit kan de digitale kloof en inkomensongelijkheid tussen landen vergroten.

Als voorzitter van de FSB benadrukte Knot de noodzaak om zowel de kansen als de risico’s van AI te beheren. Hij stelde dat we een evenwicht moeten vinden tussen het omarmen van innovatie en het beheersen van de bijbehorende risico's. De FSB werkt momenteel aan het bijwerken van een rapport over de financiële stabiliteitsimplicaties van AI, waarbij bekende risico's zoals concentratierisico en afhankelijkheid van derde partijen opnieuw worden geëvalueerd.

Knot sloot zijn speech optimistisch af door te stellen dat innovatie ons door de geschiedenis heen veel goeds heeft gebracht. Hij is ervan overtuigd dat we AI op een nuttige manier kunnen inzetten terwijl we de donkere kanten in toom houden.

Gerelateerd nieuws

Belangenverstrengeling van een bestuurder

Een bestuurder moet zich bij het vervullen van zijn/haar taak richten naar het belang van de vennootschap. In een recent gepubliceerde uitspraak oordeelde de rechter dat de bestuurder in die zaak zijn privébelang voor heeft laten gaan op het belang van de onderneming. De bestuurder had, zoals dat heet, een tegenstrijdig belang. In dit blog laat Evert-Karel Ditvoorst, partner/advocaat bij Kneppelhout, zien welke risico’s een tegenstrijdig belang met zich meebrengt voor bestuurders.

AIVD waarschuwt voor geavanceerde cyberaanvallen via 'zwakke' plekken

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwt in zijn jaarverslag over 2024 voor een toename van geavanceerde cyberdreigingen tegen Nederland. Zowel statelijke actoren als criminele netwerken vormen een groeiend risico voor de nationale veiligheid, economie en democratie.

ACM roept levensmiddelenbedrijven op tot controle duurzaamheidsclaims

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een dringende oproep gedaan aan levensmiddelenbedrijven om hun duurzaamheidsclaims te controleren en waar nodig aan te passen. In een recentelijk verzonden brief benadrukt de ACM het belang van eerlijke, specifieke, meetbare en onderbouwde claims, zodat consumenten met vertrouwen een duurzamere keuze kunnen maken.

De last onder dwangsom in het financieel toezicht

De last onder dwangsom is niet meer weg te denken uit het financieel toezicht. 25 jaar geleden maakte het instrument zijn opwachting in de financiële wetgeving. Met als doel de bestuursrechtelijke handhaving door de financiële toezichthouders naar een hoger plan te tillen. Inmiddels leggen DNB en de AFM jaarlijks een tiental dwangsommen op om overtredingen te beëindigen. Voor de betrokken financiële onderneming kan een dwangsom, ondanks de focus op herstel en niet op straf, grote impact hebben.