Knot benadrukte dat technologische innovatie een cruciale motor is voor economische groei en welvaart. Hij wees op de opkomst van generatieve AI als een potentiële nieuwe technologische revolutie. Volgens onderzoeken kan AI de productiviteit in diverse sectoren, waaronder de financiële sector, gezondheidszorg en logistiek, aanzienlijk verhogen. Dit zou een welkome stimulans zijn voor de wereldwijd achterblijvende productiviteitsgroei.

De impact van AI op de arbeidsmarkt is echter nog onzeker. Hoewel AI banen kan vervangen, biedt het ook kansen om menselijk werk te complementeren. Knot waarschuwde dat vooral hooggeschoolde, goedbetaalde banen kwetsbaar zijn. Hij pleitte voor beleid en regelgeving die de overgang soepeler kunnen maken, inclusief sociale vangnetten en herziening van belastingstelsels die mogelijk de automatisering bevorderen.

Knot wees ook op de verschillende effecten van AI op economieën wereldwijd. Geavanceerde economieën lopen meer risico maar zijn beter gepositioneerd om te profiteren van AI, terwijl opkomende markten minder directe verstoringen kunnen ondervinden en ook minder voorbereid zijn om de voordelen van AI te benutten. Dit kan de digitale kloof en inkomensongelijkheid tussen landen vergroten.

Als voorzitter van de FSB benadrukte Knot de noodzaak om zowel de kansen als de risico’s van AI te beheren. Hij stelde dat we een evenwicht moeten vinden tussen het omarmen van innovatie en het beheersen van de bijbehorende risico's. De FSB werkt momenteel aan het bijwerken van een rapport over de financiële stabiliteitsimplicaties van AI, waarbij bekende risico's zoals concentratierisico en afhankelijkheid van derde partijen opnieuw worden geëvalueerd.

Knot sloot zijn speech optimistisch af door te stellen dat innovatie ons door de geschiedenis heen veel goeds heeft gebracht. Hij is ervan overtuigd dat we AI op een nuttige manier kunnen inzetten terwijl we de donkere kanten in toom houden.

Gerelateerd nieuws

Leiderschap in tijden van geopolitieke onrust

“Wat doe je?”, vroeg ik verontrust. “Ik zit in het oog van de orkaan”, antwoordde de directeur vanachter zijn bureau, een grote sigaar tussen rechterwijs- en middelvinger geklemd, terwijl hij kringeltjes rook de lucht in blies. Mijn vraag was meer gericht op het onmiddellijke brandgevaar, los van het feit dat roken al vrij lang niet meer wordt toegestaan in de openbare ruimte. Het antwoord ging duidelijk over het grotere plaatje, en het excentrieke gedrag interpreteerde ik als ondersteunend aan de visionair bedoelde uitspraak. Er volgde een monoloog over alle krachten waaraan de organisatie en daarmee hijzelf persoonlijk blootstond. En toegegeven: dat was nogal wat. Op een cruciale borgende plek in de keten van voedselveiligheid kon één verkeerde inschatting fataal zijn voor een groot deel van de Nederlandse bevolking, al was enige overdrijving mijn gesprekspartner niet vreemd.

Het UBO-register voor Wwft-instellingen: van 2024 op naar 2025

Het UBO-register zit alweer twee jaar op slot, alleen de bewoner zelf heeft inmiddels weer toegang gekregen. In deze bijdrage worden de laatste vorderingen besproken die in 2024 zijn en in 2025 worden ondernomen om het UBO-register mondjesmaat weer toegankelijk te maken voor instellingen in de zin van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft-instellingen).

Gebrek aan consultatie bij asielwetgeving schaadt rechtsstaat

Het College voor de Rechten van de Mens maakt zich in een brief aan minister Faber zorgen over het gebrek aan publieke consultatie bij nieuwe asielwetgeving. De voorstellen hebben grote gevolgen voor de mensenrechten van mensen in kwetsbare situaties zoals asielzoekers en statushouders.

Onderzoek: belangrijke verbetering positie klokkenluiders in Nederlands bedrijfsleven

Het rapport, Whistleblowing Frameworks 2024, ziet een belangrijke verbetering na invoering van de nieuwe Wet bescherming klokkenluiders in 2023. Toch blijft er nog volop ruimte voor verbetering: slechts 20 van de 70 onderzochte bedrijven scoren 75 procent of hoger op de meetlat en op de dimensie cultuur wordt met 49 procent benedengemiddeld gescoord. Onlangs presenteerde Transparency International haar rapport over de staat van klokkenluidersbescherming bij grote Nederlandse ondernemingen.