Wet versterking participatie op decentraal niveau

Inwoners en overheden willen steeds meer met participatie. Samenwerken met de maatschappij wordt ook steeds gewoner voor gemeenten, provincies en waterschappen. Maar binnenkort moeten overheden participatie steviger verankeringen in een participatieverordening.

Het wetsvoorstel ‘Wet versterking participatie op decentraal niveau’ gaat overheden verplichten om meer duidelijkheid te geven over participatie. Het wetsvoorstel is een prachtig haakje om de eigen participatiepraktijk nog eens goed onder de loep te nemen en te werken aan verbetering.

Geactualiseerde handreiking

Samen met de VNG hebben we een handreiking opgesteld om overheden op weg te helpen. De handreiking, die in 2023 is geactualiseerd, bestaat uit acht te nemen stappen: van meer fundamentele stappen zoals de waaromvragen bij participatie tot meer praktische stappen rond vormen en instrumenten. Op die manier behandelt een gebruiker alle onderwerpen die al dan niet vastgelegd kunnen worden in een verordening. De onderwerpen zijn eveneens bruikbaar voor een participatievisie of het participatiebeleid.

Voor meer verdieping PONT | Zorg & Sociaal , opent in nieuw tabblad

Over de auteurs

  • Sophie Piers

    Sophie Piers is Consultant bij Berenschot. De Nederlandse democratie en maatschappij zijn continue in ontwikkeling. Om in de behoeften van de samenleving te kunnen blijven voorzien, veranderen de verhoudingen tussen overheden, (maatschappelijke) organisaties en burgers. Dit werkt door in de wijze waarop deze stakeholders met elkaar samenwerken. Zij is toegewijd om deze stakeholders (en diens belangen) dichterbij elkaar te brengen, om zodoende maatschappelijke meerwaarde te creëren. Ze legt graag de verbinding en is organisatiesensitief. Als Berenschotter gelooft ze in een evenwichtige mix van de mens/proceskant in combinatie met solide methoden en feiten wanneer het aankomt op het bepalen van de juiste aanpak van een vraagstuk. De juiste aanpak maakt vervolgens het verschil in het bereiken van de beoogde, duurzame impact die de samenleving weer een stap verder brengt.

  • Doriene Bakker

    Doriene Bakker is Managing Consultant bij Berenschot. Ontwikkelingen in de maatschappij zorgen voor verandering in functioneren en behoeften van de samenleving. Dit betekent een verandering van ‘zorgen voor’ naar ‘faciliteren van’ en ‘samen met’ andere overheden, (maatschappelijke) organisaties en burgers. Dit heeft consequenties voor de manier van werken van gemeenten. Als adviseur zet zij zich in om deze vertaalslag te maken. Zij gelooft in de combinatie van een ‘zachte’ proceskant ondersteund door ‘harde’ tools en feiten, om resultaten te bereiken. Haar passie ligt in het bijdragen aan de innovatie en samenwerking van maatschappelijke partijen. Omdat zij verantwoordelijk zijn voor maatschappelijke meerwaardecreatie en worden bekostigd met publiek geld. Als adviseur wordt zij gevraagd om gemeenten, schoolbesturen, sportverenigingen e.a. te ondersteunen wanneer een vraagstuk nieuw is, om een vernieuwende aanpak vraagt of politiek gevoelig ligt. Alleen maar passende en uitdagende vraagstukken! Creativiteit en spontaniteit vindt zij heel belangrijk in het leven. Blijven ontdekken, uitdagen, verwonderen.

Gerelateerd nieuws

"Wet bescherming klokkenluiders steekt mager af bij de verwachtingen die we hadden"

De Wet bescherming klokkenluiders is te onduidelijk en voldoet niet aan de eisen van de Europese richtlijn, stelt Lotte Rooijendijk, projectleider bij Transparency International Nederland. De wet zou te beperkt zijn en biedt onvoldoende bescherming aan klokkenluiders, die een essentiële rol spelen in de strijd tegen corruptie.

Nederlandse Privacy Awards 2025: Inschrijvingen Geopend

Op 28 januari 2025, tijdens de Europese Dag van de Privacy, organiseert Privacy First de jaarlijkse uitreiking van de Nederlandse Privacy Awards. De prijzen worden uitgereikt aan ondernemingen, overheden en organisaties die uitblinken in privacybewuste oplossingen en informatiebescherming. Kent u een organisatie met dé oplossing voor een privacyvriendelijke toekomst? Schrijf de betreffende organisatie dan in voor de Nederlandse Privacy Awards!

Data & Privacy

Illegaal AI-project Transactiemonitoring Nederland voor de rechter

De stichting Human Rights in Finance stond afgelopen woensdag 11 september in de rechtszaal tegenover De Nederlandsche Bank. De toezichthouder moet, volgens de stichting, optreden tegen de vijf grootbanken en garanderen dat de uitbestedingsovereenkomst van banken met Transactiemonitoring Nederland opgezegd wordt. De omstreden samenwerking tussen de overheid, toezichthouders en banken wordt door partijen ontkend, maar uit eigen documenten blijkt dat de samenwerking al in 2020, op initiatief van Ministerie van Financien, is ontstaan. De Rotterdamse rechtbank buigt zich nu over de vraag of de toezichthouder een einde moet maken aan de vermeende gedoogstructuur.

Data & Privacy

Aarti Gupta over de risico's van solar radiation modification om het klimaat te ‘technofixen’

Aarti Gupta, professor Global Environmental Governance, heeft een kritische kijk op solar radiation modification (SRM). Door haar argumenten tegen het gebruik van SRM, laat ze ons nadenken over hoe we technologische oplossingen zien in de politieke keuzes rondom klimaatactie. Gupta houdt een sessie over dit onderwerp bij de Science Summit van de Verenigde Naties.

Klimaat