Een belangrijke bevinding uit het onderzoek is dat, hoewel veel bedrijven stappen zetten richting duurzaamheid, de meerderheid onvoldoende bewust is van hoe hun activiteiten de natuur beïnvloeden en hoe zij van de natuur afhankelijk zijn. Slechts vijf procent van de bedrijven heeft de impact van hun activiteiten op de natuur beoordeeld, en minder dan één procent heeft hun afhankelijkheid van natuurlijke hulpbronnen in kaart gebracht. Dit gebrek aan diepgang in rapportage en analyse benadrukt de noodzaak voor bedrijven om zich voor te bereiden op de komende CSRD-rapportageverplichtingen, die vanaf dit jaar van kracht worden voor grote beursgenoteerde bedrijven.

Greenwashing risico bij plasticreductie

Er is een aanzienlijk risico op greenwashing met betrekking tot plasticreductie. 43 procent van de bedrijven rapporteert plasticreducerende initiatieven, maar slechts 19 procent biedt concrete prestatie-indicatoren. Nog minder bedrijven, zeven procent, komt met tijdgebonden doelen om plasticgebruik en -afval te verminderen.

Onvoldoende waterbeheerdoelstellingen

De benchmark wijst ook op een groeiend bewustzijn van waterbeheerproblemen, 29 procent van de bedrijven maakt melding van verminderd waterverbruik. Desondanks rapporteert slechts 15 procent over hun geloosde verontreinigingen, waarvan slechts vier procent doelstellingen heeft opgesteld om deze te verminderen. De dreigende wereldwijde watercrisis, met een stijgende zoetwatervraag van 40 procent in 2030, onderstreept de noodzaak voor een holistische benadering van waterbeheer door bedrijven.

Aandacht voor inheemse volkeren en lokale gemeenschappen

Slechts 13 procent van de onderzochte bedrijven geeft aan de rechten van inheemse volkeren en de lokale gemeenschappen te respecteren. Dat terwijl deze groepen vaak belangrijke ecosystemen en ongeveer 40 procent van alle beschermde landgebieden beheren.

Gebrek aan duurzaamheidsexpertise in bestuursraden

66 procent van de bedrijven legt de verantwoordelijkheid voor duurzaamheid bij hun bestuursraden legt. Terwijl slechts twee procent van de bestuursleden beschikt over relevante expertise op gebieden zoals biodiversiteit of klimaat.

Hoe scoren Nederlandse bedrijven?

Van de meer dan 800 onderzochte bedrijven zijn er 21 in Nederland gevestigd. Heineken staat het hoogst op de ranglijst (43) en scoort vooral goed op het gebied van sociale inclusie en community impact. Ook Ahold Delhaize scoort op dit gebied relatief hoog en staat in de ranglijst op de 63e plaats. De Nederlandse bedrijven die het slechtst scoren zijn groothandel in groente en fruit, Coöperatie The Greenery (723) en diervoederconcern De Heus (739).

Gerelateerd nieuws

Financiële stabiliteit in balans, risico's blijven

De financiële stabiliteit in Nederland is de afgelopen maanden gesteund door een aantrekkende economie en optimisme op financiële markten, na een korte periode van onrust in de zomer. Daarbij dragen de gestaag dalende inflatie in de eurozone en de ‘zachte landing’ van de economie bij aan de stabiliteit. Wel neemt de geopolitieke onzekerheid toe, net als het risico van cyberaanvallen. Beide ontwikkelingen vormen een risico voor de financiële stabiliteit. Dat blijkt uit het vandaag verschenen Overzicht Financiële Stabiliteit van De Nederlandsche Bank.

NIS2, wat moet ik ermee?

De Europese richtlijn NIS2, die in oktober in werking treedt, stelt ook eisen aan bestuurders, ziet Yuri Bobbert. Hij legt uit wat belangrijke consequenties van deze Wet beveiliging netwerk- en Informatiesystemen voor hen zijn. Maak je borst maar nat voor een hele rij plichten. Die kunnen vervolgens wél veel opleveren.

Politie handelt in strijd met de wet door gegevens niet te vernietigen

Volgens rapportage van Follow the Money bewaart de politie al jarenlang persoonlijke gegevens van burgers, zoals namen, adressen, en zelfs informatie over huisdieren, zonder deze ooit te verwijderen. Hoewel de wet voorschrijft dat deze data na verloop van tijd vernietigd moeten worden, weigert de politie dit te doen. Met het oog op mogelijke cold cases handelt de politie bewust in strijd met de regels, zo blijkt uit interne documenten die zijn opgevraagd door Follow the Money.

Data & Privacy

Overheid en bedrijfsleven versterken samenwerking tegen criminele inmenging

De Nederlandse overheid en het bedrijfsleven versterken hun samenwerking in de strijd tegen criminaliteit, met name gericht op het tegengaan van ondermijning. Dit blijkt uit een recent overleg van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing, waar minister van Justitie en Veiligheid David van Weel en Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, afspraken maakten over het intensiveren van de samenwerking.