Bekijk de handreiking (voorbereiding op) digitale ontwrichting (pdf, 306 kB)

Van verstoring 112 tot ontregeling bruggen

De maatschappij is door toenemende vervlechting van digitale systemen en processen kwetsbaar en afhankelijk. Dit kan grote gevolgen en cascade-effecten hebben, denk aan een langdurige verstoring van 112, het uitvallen van verkeerslichten of het op afstand ontregelen van bruggen en sluizen. En de dreiging neemt toe. 'Internationale verhoudingen zijn complexer, grimmiger en turbulenter geworden, waarbij we ons ook meer moeten voorbereiden op digitale ontwrichting’, staat in het recent verschenen WRR-rapport 'Nederland in een fragmenterende wereldorde'.

Wie doet wat bij digitale ontwrichting?

Bij een fysieke ramp of crisis, zoals een brand of overstroming, is doorgaans duidelijk wie welke rol pakt en op welke wijze de hulpdiensten gecoördineerd op- en afschalen. Maar wat te doen bij digitale ontwrichting, incidenten en crisis waarbij het lokale handelingsperspectief nog niet duidelijk is?

Omdat gemeenten binnen het veiligheidsstelsel primair verantwoordelijk zijn voor de openbare orde en veiligheid, de processen van bevolkingszorg en het herstellen van de maatschappelijke continuïteit, heeft de VNG deze handreiking opgesteld. Per fase legt het document uit welke afwegingen er moeten worden gemaakt, en door wie. De handreiking is bedoeld voor adviseurs crisisbeheersing van gemeenten, maar ook bestuurders doen er goed aan hier kennis van te nemen.

Voor meer verdieping PONT | Data & Privacy , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

De opkomst van eigen beleidsvorming in het sociaal domein: kans of bedreiging voor governance?

Het sociaal domein bevindt zich in een periode van ingrijpende verandering. Waar beleidsvorming traditioneel een exclusieve taak van de overheid was, nemen steeds meer organisaties het heft in eigen handen. Gemeenten, zorginstellingen en maatschappelijke organisaties ontwikkelen zelfstandig beleid, zonder te wachten op landelijke kaders. Denk bijvoorbeeld aan de terugtrekking van de VNG uit het Integraal Zorgakkoord of GGZ-instellingen die eigen plannen opstellen voor mentale gezondheidszorg. Deze ontwikkeling roept belangrijke vragen op: wat betekent eigen beleidsvorming voor de governance in het sociaal domein en hoe zorgen we voor een optimale balans tussen innovatie, maatwerk en democratische controle?

Zorg & Sociaal

“Kostenoverweging belemmert keuzevrijheid in de zorg”

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft negen zorgverzekeraars officieel terechtgewezen wegens overtredingen rondom de vrije artsenkeuze. Verzekerden moeten zelf een behandelaar kunnen kiezen zonder tegen hoge kosten aan te lopen. Acht verzekeraars zouden hun klanten onvoldoende informeren over de mogelijkheid tot een hogere vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg. Een negende verzekeraar informeert wel, maar behandelt verzoeken niet goed. Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law, verscheen over dit onderwerp in een artikel van AVROTROS Radar. “De zorgverzekeraars worden nu gedwongen toch met preciezere regels en procedures te komen.”

Zorg & Sociaal

Investeerders waarschuwen Brussel: 'Versoepeling duurzaamheidsregels brengt Green Deal in gevaar'

Meer dan 200 financiële dienstverleners en organisaties, waaronder investeerders met samen €6,6 biljoen aan beheerd vermogen, hebben een gezamenlijk statement uitgebracht. Ze waarschuwen de Europese Commissie dat versoepeling van belangrijke duurzaamheidsrapportages binnen het aankomende "Omnibus-pakket" kan zorgen voor onzekerheid en risico’s met betrekking tot kapitaalinvesteringen in milieudoelstellingen van de EU.

Het stikstofprobleem is eindelijk groot genoeg voor de politiek om over de eigen schaduw heen te stappen

Nederland is systemisch wanhopig door de stikstofaanpak sinds 2019, schrijven Anne-Marie Klijn en Rick Vlaskamp. Al jaren moddert Nederland met het stikstofvraagstuk en vele oplossingen hebben niet gewerkt. De auteurs stellen een heldere en eenvoudige lijn voor.

Omgeving