Bedrijven die tussen 2016 en 2022 genoteerd waren aan de S&P 500-index, vielen in de scope van het onderzoek. De S&P 500-index is een toonaangevende beursindex die de prestaties van 500 grote Amerikaanse bedrijven, zoals Amazon, Netflix en Tesla volgt. De index wordt vaak gezien als een graadmeter voor de algemene gezondheid van de Amerikaanse economie en biedt een breed perspectief op verschillende sectoren.

De G binnen ESG als belangrijkste factor

Een van de opvallendste bevindingen van de studie is dat bedrijven met een hogere BSI-index (Board Structure Influence) na COVID-19 een aanzienlijk hogere nettowinstmarge (NPM) vertonen. De BSI-index is een maatstaf voor de effectiviteit van de bestuursstructuur en houdt rekening met factoren zoals de onafhankelijkheid van de raad van bestuur, diversiteit binnen de raad en de verdeling van verantwoordelijkheden. Deze bevinding suggereert dat een robuuste en goed functionerende bestuursstructuur cruciaal is voor het succes van bedrijven, vooral in tijden van crisis.

Wat opvalt, is dat de studie geen significant direct verband vindt tussen de algemene ESG-score van een bedrijf en zijn nettowinstmarge. Dit impliceert dat een hoge ESG-score op zichzelf niet noodzakelijk leidt tot hogere winstgevendheid. Echter, wanneer de onderzoekers de afzonderlijke componenten van ESG – milieu (E), sociaal (S) en governance (G) – analyseerden, bleek dat alleen de governance-score een significante positieve invloed had op de nettowinstmarge. Dit benadrukt dat goed bestuur, meer dan milieubeleid of sociale verantwoordelijkheid, direct bijdraagt aan de financiële prestaties van een bedrijf.

De onderzoekers wijzen erop dat de positieve effecten van een sterke bestuursstructuur en goed bestuur nog duidelijker zijn in de nasleep van de COVID-19-crisis. Bedrijven met een effectieve governance-structuur blijken veerkrachtiger te zijn in tijden van economische onzekerheid en schokken.

Impact voor beleggers, beleidsmakers en bedrijfsleiders

Volgens de onderzoekers hebben deze bevindingen belangrijke implicaties voor beleggers, beleidsmakers en bedrijfsleiders. Voor beleggers is het verstandig om te investeren in bedrijven met een sterke bestuursstructuur, vooral in onzekere tijden. Beleidsmakers zouden beleid moeten bevorderen dat diversiteit, onafhankelijkheid en effectief bestuur binnen bedrijven stimuleert. Tot slot kunnen bedrijfsleiders hun financiële prestaties en weerbaarheid in crisistijden verbeteren door de nadruk te leggen op het versterken van hun bestuursstructuur en governance-praktijken.

Gerelateerd nieuws

"Wet bescherming klokkenluiders steekt mager af bij de verwachtingen die we hadden"

De Wet bescherming klokkenluiders is te onduidelijk en voldoet niet aan de eisen van de Europese richtlijn, stelt Lotte Rooijendijk, projectleider bij Transparency International Nederland. De wet zou te beperkt zijn en biedt onvoldoende bescherming aan klokkenluiders, die een essentiële rol spelen in de strijd tegen corruptie.

Nederlandse Privacy Awards 2025: Inschrijvingen Geopend

Op 28 januari 2025, tijdens de Europese Dag van de Privacy, organiseert Privacy First de jaarlijkse uitreiking van de Nederlandse Privacy Awards. De prijzen worden uitgereikt aan ondernemingen, overheden en organisaties die uitblinken in privacybewuste oplossingen en informatiebescherming. Kent u een organisatie met dé oplossing voor een privacyvriendelijke toekomst? Schrijf de betreffende organisatie dan in voor de Nederlandse Privacy Awards!

Data & Privacy

Illegaal AI-project Transactiemonitoring Nederland voor de rechter

De stichting Human Rights in Finance stond afgelopen woensdag 11 september in de rechtszaal tegenover De Nederlandsche Bank. De toezichthouder moet, volgens de stichting, optreden tegen de vijf grootbanken en garanderen dat de uitbestedingsovereenkomst van banken met Transactiemonitoring Nederland opgezegd wordt. De omstreden samenwerking tussen de overheid, toezichthouders en banken wordt door partijen ontkend, maar uit eigen documenten blijkt dat de samenwerking al in 2020, op initiatief van Ministerie van Financien, is ontstaan. De Rotterdamse rechtbank buigt zich nu over de vraag of de toezichthouder een einde moet maken aan de vermeende gedoogstructuur.

Data & Privacy

Vernieuwde klokkenluiderswet moet voor betere bescherming zorgen

Melders van misstanden, oftewel ‘klokkenluiders’ verdienen bescherming, maar hoe effectief is die bescherming nu écht geregeld? De Wet bescherming klokkenluiders (Wbk), die in februari 2023 in werking trad, had als doel om melders van misstanden beter te beschermen. Toch blijkt uit recente rapporten dat er nog flink wat haken en ogen zitten aan het toezicht- en handhavingsstelsel. Zo kunnen sancties nog niet worden opgelegd aan werkgevers die de wet overtreden en zijn er vragen over de juridische uitvoerbaarheid van de huidige regels. Terwijl NGO’s als Transparency International kritiek leveren, werkt het kabinet achter de schermen aan nieuwe wetsvoorstellen om deze knelpunten op te lossen. Maar is dat genoeg om klokkenluiders de bescherming te bieden die ze verdienen?