Bedrijven die tussen 2016 en 2022 genoteerd waren aan de S&P 500-index, vielen in de scope van het onderzoek. De S&P 500-index is een toonaangevende beursindex die de prestaties van 500 grote Amerikaanse bedrijven, zoals Amazon, Netflix en Tesla volgt. De index wordt vaak gezien als een graadmeter voor de algemene gezondheid van de Amerikaanse economie en biedt een breed perspectief op verschillende sectoren.

De G binnen ESG als belangrijkste factor

Een van de opvallendste bevindingen van de studie is dat bedrijven met een hogere BSI-index (Board Structure Influence) na COVID-19 een aanzienlijk hogere nettowinstmarge (NPM) vertonen. De BSI-index is een maatstaf voor de effectiviteit van de bestuursstructuur en houdt rekening met factoren zoals de onafhankelijkheid van de raad van bestuur, diversiteit binnen de raad en de verdeling van verantwoordelijkheden. Deze bevinding suggereert dat een robuuste en goed functionerende bestuursstructuur cruciaal is voor het succes van bedrijven, vooral in tijden van crisis.

Wat opvalt, is dat de studie geen significant direct verband vindt tussen de algemene ESG-score van een bedrijf en zijn nettowinstmarge. Dit impliceert dat een hoge ESG-score op zichzelf niet noodzakelijk leidt tot hogere winstgevendheid. Echter, wanneer de onderzoekers de afzonderlijke componenten van ESG – milieu (E), sociaal (S) en governance (G) – analyseerden, bleek dat alleen de governance-score een significante positieve invloed had op de nettowinstmarge. Dit benadrukt dat goed bestuur, meer dan milieubeleid of sociale verantwoordelijkheid, direct bijdraagt aan de financiële prestaties van een bedrijf.

De onderzoekers wijzen erop dat de positieve effecten van een sterke bestuursstructuur en goed bestuur nog duidelijker zijn in de nasleep van de COVID-19-crisis. Bedrijven met een effectieve governance-structuur blijken veerkrachtiger te zijn in tijden van economische onzekerheid en schokken.

Impact voor beleggers, beleidsmakers en bedrijfsleiders

Volgens de onderzoekers hebben deze bevindingen belangrijke implicaties voor beleggers, beleidsmakers en bedrijfsleiders. Voor beleggers is het verstandig om te investeren in bedrijven met een sterke bestuursstructuur, vooral in onzekere tijden. Beleidsmakers zouden beleid moeten bevorderen dat diversiteit, onafhankelijkheid en effectief bestuur binnen bedrijven stimuleert. Tot slot kunnen bedrijfsleiders hun financiële prestaties en weerbaarheid in crisistijden verbeteren door de nadruk te leggen op het versterken van hun bestuursstructuur en governance-praktijken.

Gerelateerd nieuws

Onderzoek: belangrijke verbetering positie klokkenluiders in Nederlands bedrijfsleven

Het rapport, Whistleblowing Frameworks 2024, ziet een belangrijke verbetering na invoering van de nieuwe Wet bescherming klokkenluiders in 2023. Toch blijft er nog volop ruimte voor verbetering: slechts 20 van de 70 onderzochte bedrijven scoren 75 procent of hoger op de meetlat en op de dimensie cultuur wordt met 49 procent benedengemiddeld gescoord. Onlangs presenteerde Transparency International haar rapport over de staat van klokkenluidersbescherming bij grote Nederlandse ondernemingen.

Toezicht en sanctiebevoegdheid verwacht vanaf eind 2026

“Dat het Huis voor Klokkenluiders die taken krijgt, is een politiek gegeven. We bespreken nu hoe we het gaan inrichten”, zei minister Uitermark tijdens het commissiedebat klokkenluiders, dinsdagavond 3 december. Met die taken verwees zij naar de toezichts- en sanctietaken, die het Huis in 2022 bij amendement kreeg, maar tot op heden nog niet zijn uitgewerkt. De minister bereidt een wetsvoorstel voor en verwacht dat het Huis eind 2026, begin 2027 met de nieuwe taken kan starten. In het voorjaar stelt de minister per brief de Tweede Kamerleden op de hoogte van de stand van zaken met betrekking tot alle onderwerpen die tijdens het debat de revue passeerden.

AP waarschuwt: Online publicatie CABR riskeert privacyschendingen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft op 26 november een formele waarschuwing gegeven aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) over de voorgenomen online publicatie van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). Dit archief, dat gevoelige informatie bevat over personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog van collaboratie werden verdacht, wordt vanaf januari 2025 digitaal beschikbaar gesteld.

‘Menselijke maat’ centraal in kabinetsreactie op toeslagen- en sociale zekerheidsstelsel

Het kabinet heeft gereageerd op het rapport 'Blind voor mens en recht', gepubliceerd door de Parlementaire Enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening (PEFD) begin dit jaar. In de kabinetsreactie, ondertekend door minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Van Hijum en staatssecretaris van Financiën Van Oostenbruggen, wordt het belang van de menselijke maat in de hervorming van het toeslagen- en socialezekerheidsstelsel benadrukt. Veel van de aanbevelingen van de PEFD worden overgenomen, met name die gericht op vereenvoudigen van regelingen, het tegengaan van discriminatie en het versterken van de rechtsbescherming.