Europese Commissie: Meta is niet ‘gratis’

Het gaat om een gecoördineerde actie van de Europese Commissie tegen het Meta ‘Pay or OK’ model. De belangrijkste bevindingen ten aanzien van informatieverstrekking zijn:

  • Meta misleid gebruikers door aan te geven dat gebruik gratis is, terwijl Meta geld verdient met het gebruik van hun (persoons)gegevens door gepersonaliseerde advertenties te laten zien.

  • De informatie over het gebruik van persoonlijke gegevens voor gepersonaliseerde advertenties is niet in gemakkelijk toegankelijke vorm beschikbaar, zoals de AVG eist. Je moet te veel dooklikken.

  • Meta gebruikt dubbelzinnige taal, waardoor het soms niet duidelijk is wat er wordt bedoeld, zoals ‘jouw info’ als verwijzing naar persoonsgegevens van de consument.

  • Meta legt oneigenlijke druk op aan gebruikers door hen te dwingen direct te kiezen voor een bepaalde abonnementsvorm en geen toegang te geven tot hun account totdat zij een keuze hebben gemaakt, terwijl Facebook/Instagram een belangrijk onderdeel is van hun sociale interacties.

Dit is het meest recente voorbeeld van het feit dat Meta onder maatschappelijke druk staat. De discussie richtte zich voorheen op de AVG grondslag op basis waarvan Meta advertenties personaliseert. Inmiddels doet Meta dit op basis van toestemming met het voornoemde Pay or OK model. De privacy toezichthouders lieten zich hier al kritisch over uit. Nu dus ook de toezichthouders die zich bezighouden met consumentenbescherming. Meta heeft tot 1 september  de tijd om te reageren op de brief, anders kan handhaving volgen.

Over de auteurs

  • Jitty van Doodewaerd

    Jitty van Doodewaerd is directeur privacy bij de DMCC Group. In deze functie ondersteunt zij opdrachtgevers uit velerlei maatschappelijke sectoren bij privacyvraagstukken. Haar aanpak is realistisch en pragmatisch met kennis van de dagelijkse gang van zaken in (commercieel) datagebruik. Van Doodewaerd was onderdeel van de Big Data expertgroep van het ministerie van Economische Zaken en was verantwoordelijk voor de belangenbehartiging van marketing branchevereniging DDMA. Zij was lid van de Legal Affairs Committee van de Federation for European Direct and Interactive Marketing (FEDMA) en de Privacy Commissie van VNO-NCW.

Gerelateerd nieuws

Nederlandse Privacy Awards 2025: Inschrijvingen Geopend

Op 28 januari 2025, tijdens de Europese Dag van de Privacy, organiseert Privacy First de jaarlijkse uitreiking van de Nederlandse Privacy Awards. De prijzen worden uitgereikt aan ondernemingen, overheden en organisaties die uitblinken in privacybewuste oplossingen en informatiebescherming. Kent u een organisatie met dé oplossing voor een privacyvriendelijke toekomst? Schrijf de betreffende organisatie dan in voor de Nederlandse Privacy Awards!

Data & Privacy

Illegaal AI-project Transactiemonitoring Nederland voor de rechter

De stichting Human Rights in Finance stond afgelopen woensdag 11 september in de rechtszaal tegenover De Nederlandsche Bank. De toezichthouder moet, volgens de stichting, optreden tegen de vijf grootbanken en garanderen dat de uitbestedingsovereenkomst van banken met Transactiemonitoring Nederland opgezegd wordt. De omstreden samenwerking tussen de overheid, toezichthouders en banken wordt door partijen ontkend, maar uit eigen documenten blijkt dat de samenwerking al in 2020, op initiatief van Ministerie van Financien, is ontstaan. De Rotterdamse rechtbank buigt zich nu over de vraag of de toezichthouder een einde moet maken aan de vermeende gedoogstructuur.

Data & Privacy

KU Leuven: ‘Dating-apps lekken gevoelige data’

Een recent onderzoek van de KU Leuven heeft verontrustende privacyrisico's aan het licht gebracht in locatiegebaseerde dating-apps. Het onderzoek, dat werd gepresenteerd op congressen zoals Black Hat en USENIX Security, richtte zich op de vijftien meest gedownloade LBD-apps in de Google Play Store, waaronder populaire namen als Tinder, Badoo en Grindr.

Data & Privacy

Omstreden Chat Control-wet wederom op agenda Raad van Europa

De controversiële chat control-wetgeving staat weer op de agenda van de Raad van Europa. Onder het Hongaarse voorzitterschap wordt op 4 september 2024 gewerkt aan uitwerking van de wetstekst. De wetgeving, die voorziet in de massale controle en scanning van privécommunicatie, wordt door veel privacy- en mensenrechtenorganisaties als een bedreiging gezien voor de fundamentele rechten van burgers. Eerder dit jaar werd het wetsvoorstel, mogelijk na aanleiding van hevige kritiek plots van de agenda afgehaald. De Raad werkt nu aan een herziene versie, maar experts blijven kritisch.

Data & Privacy