Nieuws over ESG
Richtlijn loontransparantie en Nederlands wetsvoorstel voor gelijke beloning
Er is een wetsvoorstel ingediend ter implementatie van de Richtlijn Loontransparantie ('Richtlijn') in Nederland. De internetconsultatie voor dit voorstel is gestart op 26 maart 2025 en loopt tot 7 mei 2025. Daarna zal worden besloten of, en in welke vorm, het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer zal worden ingediend. De beoogde implementatiedatum van het wetsvoorstel is 7 juni 2026. De Nederlandse regering heeft ervoor gekozen om alleen de noodzakelijke maatregelen uit de richtlijn op te nemen voor de implementatie. Hieronder wordt door advocatenkantoor Baker McKenzie enkele van de belangrijkste elementen van het wetsvoorstel uiteengezet. Dit artikel gaat verder in het Engels.
Blog
‘Duurzaamheid gaat verder dan wet- en regelgeving: het is een strategische én economische kans’
De recent aangekondigde ESG Omnibus biedt versoepeling en uitstel van de duurzaamheidsrapportage. Volgens Femke Helgers, Director ESG & Sustainability Strategy bij PwC, is dit een belangrijke kans om duurzaamheid stevig in de bedrijfsstrategie te verankeren. In plaats van lui achterover hangen, zou dit een gelegenheid moeten zijn om duurzaamheid proactief te integreren als strategisch fundament.
Nieuws-persbericht
Verbetering van het elektriciteitsnet van de EU vereist krachtige inspanningen
Om de energieonafhankelijkheid van de EU te vergroten en klimaatverandering tegen te gaan, is een gemoderniseerd elektriciteitsnet nodig waarin meer hernieuwbare energie kan worden geïntegreerd en dat kan worden aangepast aan de toenemende elektrificatie. Om dit te bereiken moet de EU haar inspanningen opvoeren, zo blijkt uit een nieuwe analyse van de elektriciteitsnetten in de EU door de Europese Rekenkamer.
Nieuws-persbericht
Bonus topmanagers vaker gekoppeld aan duurzaamheid
Uit vervolgonderzoek van KPMG blijkt dat een groeiend aantal bedrijven duurzaamheidsdoelstellingen koppelt aan de beloning van leidinggevenden. In mei 2024 bleek al dat grote bedrijven in Nederland topmanagers bonussen geven voor prestaties op sociaal vlak, milieu en verantwoord bestuur. Het nieuwe onderzoek, met 375 beursgenoteerde bedrijven uit 15 landen, toont aan dat duurzaamheid wereldwijd een steeds belangrijkere rol speelt in de beloningsstructuren van de raad van bestuur. Bij Nederlandse bedrijven blijft het percentage bedrijven dat de doelstellingen hanteert (88%) gelijk, maar het aantal gekoppelde onderwerpen is sterk toegenomen.
Nieuws-persbericht
DNB roept pensioenfondsen op tot betere inventarisatie en beheersing van ESG-risico’s
Environment, social en governance (ESG) is ook voor Nederlandse pensioenfondsen een belangrijk onderwerp. Pensioenfondsen zijn een factor van belang, gezien het gezamenlijk vermogen van circa EUR 1.687 miljard. Door gebruik te maken van ESG-criteria kunnen pensioenfondsen risico’s effectiever identificeren, meten en beheren. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in 2024 opnieuw een sectorbreed onderzoek gedaan naar de risico’s op het gebied van milieu, social en governance binnen de pensioensector. In dit onderzoek zijn diverse kernprocessen onderzocht, namelijk strategie, governance, risicobeheer en informatievoorziening. Naar aanleiding daarvan heeft DNB aangekondigd dat de Gids voor de beheersing van klimaat- en milieurisico’s zal worden geactualiseerd. De geactualiseerde Gids wordt tezamen met de toezichtaanpak voor 2025 gepubliceerd.
Artikelen
Investeerders waarschuwen Brussel: 'Versoepeling duurzaamheidsregels brengt Green Deal in gevaar'
Meer dan 200 financiële dienstverleners en organisaties, waaronder investeerders met samen €6,6 biljoen aan beheerd vermogen, hebben een gezamenlijk statement uitgebracht. Ze waarschuwen de Europese Commissie dat versoepeling van belangrijke duurzaamheidsrapportages binnen het aankomende "Omnibus-pakket" kan zorgen voor onzekerheid en risico’s met betrekking tot kapitaalinvesteringen in milieudoelstellingen van de EU.
Nieuws-persbericht
Gerelateerd nieuws
Nieuw onderzoek naar voetafdruk broeikasgassen in ketens van bedrijven
Wie aan uitstoot van broeikasgassen denkt, ziet waarschijnlijk intensieve veeteelt of een rokende fabrieksschoorsteen voor zich. Maar er kan ook met een bredere blik worden gekeken. Zo spelen dienstverlenende organisaties eveneens een rol. Denk bijvoorbeeld aan banken, IT-bedrijven en uitzendbureaus. Het in april van dit jaar gepubliceerde rapport ‘De upstream en downstream productievoetafdruk van Nederlandse bedrijfstakken’ gaat onder meer in op dit onderwerp. De CBS-onderzoekers Michelle Steenmeijer en Niels Schoenaker zijn de auteurs.
Klimaat
ESG-verplichtingen afgeslankt in nieuw voorstel Europese Commissie
Recentelijk heeft de Europese Commissie een nieuw pakketvoorstel gepubliceerd dat onder andere de CSRD en CSDDD significant wijzigt. De wijzigingen uit dit zogenoemde “Ombinus-voorstel” zijn volgens de Commissie bedoeld om een gunstiger ondernemingsklimaat te creëren en om buitensporige regeldruk voor ondernemingen te voorkomen. In deze blog worden een aantal belangrijke gevolgen van het Omnibus-voorstel voor de CSRD en de CSDDD belicht.
Klimaat
Omnibus: voorstel van de Europese Commissie tot wijziging van de CSRD en CSDDD
Op 26 februari 2025 heeft de Europese Commissie (Commissie) een voorstel gepubliceerd tot wijziging van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). De Commissie doet dit voorstel met als doel om de duurzaamheidsrapportagevereisten te vereenvoudigen en de lasten voor ondernemingen te verminderen. Als het voorstel wordt aangenomen, verandert het ESG-raamwerk dat door de Europees Unie is ingevoerd. In deze blog focussen wij op de belangrijkste wijzigingen van de CSRD en CSDDD.
Klimaat