Een betalingsachterstand bij een overheidsinstantie of andere organisatie kan een indicatie zijn voor grotere financiële problemen. Gemeenten ontvangen daarom al signalen van bijvoorbeeld zorgverzekeraars en energiemaatschappijen. Uit deze proef moet blijken of gegevens van de Belastingdienst en Dienst Toeslagen helpen bij het eerder in beeld krijgen van dreigende problematische schulden.

‘’Staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie): “Dit kabinet wil het aantal mensen met schulden terugdringen. Daarbij geldt: voorkomen is beter dan genezen. We willen mensen met dreigende schulden zo snel mogelijk hulp bieden, zodat ze niet verder in de problemen raken. Dit experiment is daarin een belangrijke stap.”

Eerder hulp bij geldzorgen

Aan de proef doen de komende jaren acht grote en middelgrote gemeenten mee. Zij kunnen een signaal krijgen van de Belastingdienst of Dienst Toeslagen dat mensen langere tijd met een betalingsachterstand kampen. Dat gebeurt pas nadat deze mensen de betalingsherinnering en aanmaning hebben gemist en er telefonisch contact is gezocht.

De gemeenten die meedoen, zullen jaarlijks 6.000 mensen met zo'n betalingsachterstand een hulpaanbod doen. Met het oog op de privacy informeren de Belastingdienst en Dienst Toeslagen de mensen van wie ze gegevens willen delen daarover per brief. Gemeenten kunnen vervolgens via zogenaamde vroegsignalering deze inwoners helpen met hun geldzorgen.

Om dit experiment mogelijk te maken moet een ministeriële regeling worden aangepast. De internetconsultatie start vandaag. Mensen kunnen tot 20 oktober op het voorstel reageren.

Gerelateerd nieuws

Politie handelt in strijd met de wet door gegevens niet te vernietigen

Volgens rapportage van Follow the Money bewaart de politie al jarenlang persoonlijke gegevens van burgers, zoals namen, adressen, en zelfs informatie over huisdieren, zonder deze ooit te verwijderen. Hoewel de wet voorschrijft dat deze data na verloop van tijd vernietigd moeten worden, weigert de politie dit te doen. Met het oog op mogelijke cold cases handelt de politie bewust in strijd met de regels, zo blijkt uit interne documenten die zijn opgevraagd door Follow the Money.

Data & Privacy

Overheid en bedrijfsleven versterken samenwerking tegen criminele inmenging

De Nederlandse overheid en het bedrijfsleven versterken hun samenwerking in de strijd tegen criminaliteit, met name gericht op het tegengaan van ondermijning. Dit blijkt uit een recent overleg van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing, waar minister van Justitie en Veiligheid David van Weel en Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, afspraken maakten over het intensiveren van de samenwerking.

Nederland voorloper in witwasbestrijding, maar wereldwijd poortwachterstoezicht moet aangescherpt

Het nieuwste rapport van de Financial Action Task Force (FATF) toont aan dat de aanpak van witwaspraktijken wereldwijd tekortschiet, met name bij zogenaamde ‘poortwachters’ zoals advocaten, accountants en makelaars. Deze professionals spelen een cruciale rol in het financiële systeem en kunnen, bewust of onbewust, misbruikt worden voor het witwassen van geld. De FATF, een intergouvernementele organisatie die zich inzet voor de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering, heeft de naleving van haar aanbevelingen door haar 39 leden onderzocht. De focus lag daarbij op de maatregelen die landen hebben genomen om witwassen via poortwachters te voorkomen.

Duurzame investeringen wereldwijd populair, maar er zijn zorgen over greenwashing

Volgens een nieuw rapport van het Morgan Stanley Institute for Sustainable Investing is er een groeiende interesse in duurzame investeringen onder individuele beleggers wereldwijd. Meer dan driekwart (77%) van de ondervraagde beleggers geeft aan geïnteresseerd te zijn in duurzaam beleggen, waarbij 57 procent aangeeft dat hun interesse de afgelopen twee jaar is toegenomen. De interesse in duurzame beleggingen is consistent in Europa (85%) en de VS (84%), terwijl Japan achterblijft met 56 procent, mogelijk vanwege een minder ontwikkelde markt.