Uit het rapport blijkt dat hoewel er de afgelopen twintig jaar vooruitgang is geboekt, er nog steeds grote verschillen zijn tussen landen. Het onderzoek werkt met percentagescores die de benadering van de naleving van elk land aan de FATF-aanbevelingen met betrekking tot poortwachters, vertegenwoordigen. Meer dan de helft van de FATF-leden scoort hoger dan 80 procent, maar zorgwekkend is dat zeven leden, die samen meer dan de helft van het wereldwijde BBP vertegenwoordigen, onder de 50 procent scoren. Het gaat hierbij om onder andere Brazilië, China en de Verenigde Staten.

Een van de belangrijkste bevindingen uit het FATF-rapport is dat er te weinig aandacht is voor risicogebaseerd toezicht op poortwachters, zoals advocaten, accountants, trust- en bedrijfsdienstverleners en makelaars in onroerend goed. Dit gebrek aan aandacht vormt een groot risico, omdat het toezichthouders beperkt in hun vermogen om effectief toezicht te houden op deze sectoren en de naleving van anti-witwas- en terrorismefinancieringsmaatregelen te waarborgen. De laagste score in het rapport betreft de bevoegdheden van toezichthouders, wat aangeeft dat zij niet altijd over de nodige instrumenten beschikken om effectieve sancties op te leggen bij niet-naleving.

Daarnaast is het niveau van risicogebaseerd toezicht zorgwekkend laag. Dit betekent dat de meest risicovolle poortwachters, die mogelijk betrokken zijn bij het faciliteren van corruptie en witwassen, jarenlang onopgemerkt kunnen blijven. Dit probleem wordt verergerd doordat sommige toezichthouders zelfregulerende instanties zijn die mogelijk niet over de nodige expertise en middelen beschikken om risicogebaseerd toezicht effectief te implementeren. De gevolgen van onvoldoende toezicht zijn ernstig: poortwachters lopen een groter risico om misbruikt te worden door criminelen, strafrechtelijke vervolging wordt bemoeilijkt en internationale samenwerking in witwasonderzoeken wordt belemmerd. Het is volgens FATF daarom cruciaal dat alle leden, met name die met een lage score, de regels en het toezicht op poortwachters versterken en een risicogebaseerde aanpak implementeren om de integriteit van het financiële systeem te beschermen en corruptie en witwassen effectief te bestrijden.

Nederland heeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten en China, wel degelijk maatregelen genomen om witwassen via poortwachters tegen te gaan. De FATF constateert dat Nederland de meeste preventieve maatregelen die sinds 2003 vereist zijn door de FATF-standaarden heeft geïmplementeerd. Nederlandse toezichthouders beschikken over de meeste bevoegdheden en instrumenten die nodig zijn om toezicht te houden op deze sectoren. Hoewel Nederland dus over het algemeen goed scoort op het gebied van naleving, is er nog steeds ruimte voor verbetering. Zo zou het toezicht op poortwachters verder moeten worden aangescherpt.

Gerelateerd nieuws

Politie handelt in strijd met de wet door gegevens niet te vernietigen

Volgens rapportage van Follow the Money bewaart de politie al jarenlang persoonlijke gegevens van burgers, zoals namen, adressen, en zelfs informatie over huisdieren, zonder deze ooit te verwijderen. Hoewel de wet voorschrijft dat deze data na verloop van tijd vernietigd moeten worden, weigert de politie dit te doen. Met het oog op mogelijke cold cases handelt de politie bewust in strijd met de regels, zo blijkt uit interne documenten die zijn opgevraagd door Follow the Money.

Data & Privacy

Overheid en bedrijfsleven versterken samenwerking tegen criminele inmenging

De Nederlandse overheid en het bedrijfsleven versterken hun samenwerking in de strijd tegen criminaliteit, met name gericht op het tegengaan van ondermijning. Dit blijkt uit een recent overleg van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing, waar minister van Justitie en Veiligheid David van Weel en Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, afspraken maakten over het intensiveren van de samenwerking.

Duurzame investeringen wereldwijd populair, maar er zijn zorgen over greenwashing

Volgens een nieuw rapport van het Morgan Stanley Institute for Sustainable Investing is er een groeiende interesse in duurzame investeringen onder individuele beleggers wereldwijd. Meer dan driekwart (77%) van de ondervraagde beleggers geeft aan geïnteresseerd te zijn in duurzaam beleggen, waarbij 57 procent aangeeft dat hun interesse de afgelopen twee jaar is toegenomen. De interesse in duurzame beleggingen is consistent in Europa (85%) en de VS (84%), terwijl Japan achterblijft met 56 procent, mogelijk vanwege een minder ontwikkelde markt.

Bedrijven onderzoeken eigen fraude: is zelfonderzoek nog verantwoord?

Tijdens een debat over criminaliteitsbestrijding, ondermijning en georganiseerde misdaad diende SP-Kamerlid Van Nispen een motie in. Hij riep de regering op om in overleg te treden met het Openbaar Ministerie (OM) en te stoppen met het beleid dat bedrijven toestaat om bij verdenking van fraude en corruptie zelfonderzoek te doen. Dit beleid, dat bedrijven veel verantwoordelijkheid geeft zonder formele regeling, staat al langer onder druk. Reeds in 2020 diende Van Nispen, samen met D66-Kamerlid Groothuizen, een motie in voor onafhankelijk onderzoek naar de voor- en nadelen van zelfonderzoek. Dit artikel geeft een overzicht van de bevindingen van dat onderzoek, evenals de beoordelingen van organisaties zoals de OESO en Transparency International.