Het ruimtelijk domein is weer een nieuwe afkorting rijker. De beleidsambtenaren van het ministerie zijn erin geslaagd om een pakkende en aansprekende afkorting te bedenken die de ambitie en kernpunten duidelijk maakt. Het nieuwe beleidsprogramma STOER staat voor 'Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Regelgeving', met als doel het sneller realiseren van woningen en het verlagen van de kosten.

Haar voorgangers hebben eenzelfde soort poging gedaan. Met het programma Eenvoudig Beter, dat aan de basis lag van de Omgevingswet, zijn er veranderingen aangebracht om procedures te versnellen en meer flexibiliteit te bieden. Zeker niet eenvoudiger, maar de middelen zijn er wel degelijk.

Tegenwoordig kan bijna alles worden gerealiseerd met een snelle omgevingsvergunning (Bopa). Dit vraagt echter om lef van bevoegd gezag en ambtenaren en leidt daarom vaak tot weerstand. De letterlijke uitleg van STOER is wellicht het belangrijkste om het tot een succes te brengen.

Ja, mits wordt ja, tenzij

De nieuwe minister toont zich ambitieus in haar pogingen om regelgeving te schrappen. Onlangs heeft ze aangekondigd de ladder voor duurzame verstedelijking volledig te willen afschaffen, en ze heeft al de aanscherping van de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) tegengehouden. Ook is water en bodem niet meer sturend maar rekening houden met water en bodem. De “ja, mits” wordt “ja, tenzij”. Het voorwaardelijke akkoord (mits) wordt hiermee een bijna onvoorwaardelijke akkoord als het om woningbouw gaat.

Toch is het belangrijk op te merken dat, hoewel ze kan schrappen tot in het oneindige, de impact van STOER vooral afhankelijk is van de daadwerkelijke uitvoering door lagere overheden, zoals provincies, gemeenten en waterschappen. Als deze instellingen de uitleg van STOER niet op de juiste manier implementeren en niet het lef hebben, kan het beleidsprogramma averechts werken. Voor elke regel die geschrapt wordt, komen er drie terug bij de lagere overheden. De “ja, mits” is voor veel ambtenaren tegen het zere been, laat staan de “ja, tenzij”.

Hierbij wil ik gelijk wijzen op de nieuwe handreiking van de VNG "Activiteiten en Milieuzonering".

Persbericht: Sneller naar 100.000 woningen per jaar

Bijbehorende kamerbrief: sneller bouwen en beter benutten bestaande gebouwen

Over de auteurs

  • Elise Kort

    Elise Kort verzorgt de dagelijkse nieuwsvoorziening van Omgevingsweb. Bij de invoering van de Wabo is zij verkozen tot Wabo'er van het jaar.

    PONT | Omgeving

Gerelateerd nieuws

Hoe gaan bouwwerkzaamheden en flora en fauna samen?

Verduurzamingstrajecten, herstructureringsprojecten en zelfs groot onderhoud: steeds vaker lopen dit soort werkzaamheden vertraging op door onderzoek vanwege de Flora- en Faunawet. Hoe kun je toch bouwen, verduurzamen en onderhoud plegen zonder schade toe te brengen aan de natuur? Woningcorporatie Woonopmaat zocht samen met de gemeente Heemskerk naar een oplossing.

Omgeving

eDNA-methode kansrijke toevoeging bij natuurvriendelijk isoleren

De innovatieve onderzoeksmethode eDNA is kansrijk om het natuurvriendelijk isoleren van spouwmuren sneller en goedkoper te maken. Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur willen deze methode daarom als ‘erkende maatregel’ in de Omgevingsregeling opnemen. Hiermee zouden isolatiebedrijven sneller en goedkoper kunnen werken dan volgens de huidige eisen, waarbij een uitgebreid ecologisch onderzoek verplicht is naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten.

Klimaat

Groen licht voor project ViA15

Het tracébesluit ‘A12/A15 Ressen-Oudbroeken (ViA15)’ is definitief. De A15 in de regio Arnhem mag worden doorgetrokken en de A12 en A15 mogen worden verbreed. Met deze einduitspraak komt een einde aan een lange juridische procedure. In maart 2024 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak al dat het tracébesluit bijna in orde was, maar dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat nog wel een nadere onderbouwing moest geven voor de inzet van het zogenoemde extern salderen. Die nadere motivering kwam in juli 2024. In de einduitspraak van vandaag (2 oktober 2024) komt de Afdeling bestuursrechtspraak tot de conclusie dat deze nadere onderbouwing toereikend is. Daarmee is het tracébesluit na zeven jaar definitief.

Klimaat

De kracht van de beleidscyclus: Zo krijgt de overheid grip op ruimtelijke opgaven

Werken met de Omgevingswet is al bijna gewoon! De invoering van de wet is soepel verlopen. Toch blijft de vraag: wat is het juiste middel onder de Omgevingswet om gebiedsontwikkelingsprocessen echt in beweging te krijgen?

Omgeving