Het ruimtelijk domein is weer een nieuwe afkorting rijker. De beleidsambtenaren van het ministerie zijn erin geslaagd om een pakkende en aansprekende afkorting te bedenken die de ambitie en kernpunten duidelijk maakt. Het nieuwe beleidsprogramma STOER staat voor 'Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Regelgeving', met als doel het sneller realiseren van woningen en het verlagen van de kosten.

Haar voorgangers hebben eenzelfde soort poging gedaan. Met het programma Eenvoudig Beter, dat aan de basis lag van de Omgevingswet, zijn er veranderingen aangebracht om procedures te versnellen en meer flexibiliteit te bieden. Zeker niet eenvoudiger, maar de middelen zijn er wel degelijk.

Tegenwoordig kan bijna alles worden gerealiseerd met een snelle omgevingsvergunning (Bopa). Dit vraagt echter om lef van bevoegd gezag en ambtenaren en leidt daarom vaak tot weerstand. De letterlijke uitleg van STOER is wellicht het belangrijkste om het tot een succes te brengen.

Ja, mits wordt ja, tenzij

De nieuwe minister toont zich ambitieus in haar pogingen om regelgeving te schrappen. Onlangs heeft ze aangekondigd de ladder voor duurzame verstedelijking volledig te willen afschaffen, en ze heeft al de aanscherping van de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) tegengehouden. Ook is water en bodem niet meer sturend maar rekening houden met water en bodem. De “ja, mits” wordt “ja, tenzij”. Het voorwaardelijke akkoord (mits) wordt hiermee een bijna onvoorwaardelijke akkoord als het om woningbouw gaat.

Toch is het belangrijk op te merken dat, hoewel ze kan schrappen tot in het oneindige, de impact van STOER vooral afhankelijk is van de daadwerkelijke uitvoering door lagere overheden, zoals provincies, gemeenten en waterschappen. Als deze instellingen de uitleg van STOER niet op de juiste manier implementeren en niet het lef hebben, kan het beleidsprogramma averechts werken. Voor elke regel die geschrapt wordt, komen er drie terug bij de lagere overheden. De “ja, mits” is voor veel ambtenaren tegen het zere been, laat staan de “ja, tenzij”.

Hierbij wil ik gelijk wijzen op de nieuwe handreiking van de VNG "Activiteiten en Milieuzonering".

Persbericht: Sneller naar 100.000 woningen per jaar

Bijbehorende kamerbrief: sneller bouwen en beter benutten bestaande gebouwen

Over de auteurs

  • Elise Kort

    Elise Kort verzorgt de dagelijkse nieuwsvoorziening van Omgevingsweb. Bij de invoering van de Wabo is zij verkozen tot Wabo'er van het jaar.

    PONT | Omgeving

Gerelateerd nieuws

De leefomgeving als juridische uitdaging: een trend die niet te negeren is

De juridische wereld is in beweging. Klimaatverandering, stikstofproblematiek, woningnood en de energietransitie brengen urgente juridische uitdagingen met zich mee. Door de groeiende complexiteit van deze thema’s is een sectoraal juridische benadering niet langer toereikend en is een bredere blik en nauwere samenwerking tussen verschillende disciplines nodig. Op die manier kunnen we de uitdagingen op het gebied van de leefomgeving het hoofd bieden en bijdragen aan een duurzame toekomst. Dit is geen tijdelijke trend, maar een structurele ontwikkeling.

Waarom woningbouw alleen slaagt met samenhang en visie

Ons advies aan de commissie STOER riep veel reacties op — ook bij ons. We zien opvallend veel gelijkluidende geluiden. Tijd om samen te werken. Daarom deze reactie. Vanuit onze ervaring, met oog voor de geschiedenis, en met de blik vooruit. Geen polemiek, maar perspectief. We geloven dat woningbouw alleen slaagt als we het verbinden met ruimtelijke kwaliteit en visie. Regie boven regels!

STOER tegen woningnood: minder regels, meer ruimte om te bouwen

De woningnood in Nederland is groot; in 2024 ontbraken er naar schatting 401.000 woningen. De adviesgroep STOER (Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving) zal op verzoek van de minister van VROM voorstellen doen voor het aanpassen, schrappen en uniformeren van regelgeving om woningbouw te versnellen, kosten te verlagen en meer woningen te realiseren. Op 24 april 2025 heeft de adviesgroep hun eerste rapport aangeboden aan de minister. Het rapport bevat aanbevelingen om de woningbouw te verstellen, hieronder een overzicht.

Gebruik van AI-modellen in vastgoedsector: Kans of risico voor privacy?

Beschik jij al over de vaardigheid van ‘prompten’? In deze blog legt Alexandra Boot uit waarom ‘prompt engineering’ niet langer mag ontbreken op je cv. Ontdek hoe AI de sector transformeert en welke risico’s en kansen daarbij horen.

Omgeving