Het ruimtelijk domein is weer een nieuwe afkorting rijker. De beleidsambtenaren van het ministerie zijn erin geslaagd om een pakkende en aansprekende afkorting te bedenken die de ambitie en kernpunten duidelijk maakt. Het nieuwe beleidsprogramma STOER staat voor 'Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Regelgeving', met als doel het sneller realiseren van woningen en het verlagen van de kosten.

Haar voorgangers hebben eenzelfde soort poging gedaan. Met het programma Eenvoudig Beter, dat aan de basis lag van de Omgevingswet, zijn er veranderingen aangebracht om procedures te versnellen en meer flexibiliteit te bieden. Zeker niet eenvoudiger, maar de middelen zijn er wel degelijk.

Tegenwoordig kan bijna alles worden gerealiseerd met een snelle omgevingsvergunning (Bopa). Dit vraagt echter om lef van bevoegd gezag en ambtenaren en leidt daarom vaak tot weerstand. De letterlijke uitleg van STOER is wellicht het belangrijkste om het tot een succes te brengen.

Ja, mits wordt ja, tenzij

De nieuwe minister toont zich ambitieus in haar pogingen om regelgeving te schrappen. Onlangs heeft ze aangekondigd de ladder voor duurzame verstedelijking volledig te willen afschaffen, en ze heeft al de aanscherping van de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) tegengehouden. Ook is water en bodem niet meer sturend maar rekening houden met water en bodem. De “ja, mits” wordt “ja, tenzij”. Het voorwaardelijke akkoord (mits) wordt hiermee een bijna onvoorwaardelijke akkoord als het om woningbouw gaat.

Toch is het belangrijk op te merken dat, hoewel ze kan schrappen tot in het oneindige, de impact van STOER vooral afhankelijk is van de daadwerkelijke uitvoering door lagere overheden, zoals provincies, gemeenten en waterschappen. Als deze instellingen de uitleg van STOER niet op de juiste manier implementeren en niet het lef hebben, kan het beleidsprogramma averechts werken. Voor elke regel die geschrapt wordt, komen er drie terug bij de lagere overheden. De “ja, mits” is voor veel ambtenaren tegen het zere been, laat staan de “ja, tenzij”.

Hierbij wil ik gelijk wijzen op de nieuwe handreiking van de VNG "Activiteiten en Milieuzonering".

Persbericht: Sneller naar 100.000 woningen per jaar

Bijbehorende kamerbrief: sneller bouwen en beter benutten bestaande gebouwen

Over de auteurs

  • Elise Kort

    Elise Kort verzorgt de dagelijkse nieuwsvoorziening van Omgevingsweb. Bij de invoering van de Wabo is zij verkozen tot Wabo'er van het jaar.

    PONT | Omgeving

Gerelateerd nieuws

Aedes: flexibeler omgaan met regels die woningbouw vertragen

Het is goed dat via de STOER-aanpak regels rondom de bouw van nieuwe huizen tegen het licht gehouden worden. Vooral in combinatie leiden regels vaak tot ongewenste vertraging. De enorme woningnood betekent dat we slimmer en flexibeler moeten omgaan met regels, zonder minimale normen uit het oog te verliezen, aldus Aedes in reactie op de STOER-voorstellen.

Omgeving

De rekenkundige ondergrens

Op 13 juni 2025 heeft de minister van LVVN aan de kamer laten weten dat zij de zogenoemde rekenkundige ondergrens bij stikstofdepositie in een procedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State wil laten toetsen. Daarover heb ik wat gedachten aan het spreekwoordelijke papier toevertrouwd. En omdat ik daarvoor wat meer woorden nodig had, is het een artikel geworden.

Omgeving

Gezondheid is nog te vaak bijzaak in klimaatbeleid

Maatregelen voor klimaatadaptatie gaan vooral over aanpassing van de fysieke ruimte, terwijl klimaatverandering ook impact heeft op de gezondheid van mensen. Het project ‘klimaatadaptatie en gezondheid’ helpt GGD’en en gemeenten om gezondheid meer te verankeren in het klimaatbeleid. “Neem vroegtijdig gezondheid mee, want dan kun je meer gezondheidswinst behalen”, zegt Moniek Zuurbier van de GGD.

Omgeving

Advies: Durf onze ruimte fundamenteel anders in te richten

Om klimaatbestendig en weerbaar te worden en te blijven, zullen we moeten meeveranderen met het klimaat. Nederland staat internationaal bekend om haar innovatieve oplossingen die mensen beschermen tegen het water. Maar het klimaat verandert snel: meer hitte, meer droogte en meer water in onverwachte hoeveelheden en uit onverwachte hoek. En soms doen problemen zich tegelijk voor en versterken ze elkaar. Er zijn ruimtelijke en maatschappelijke keuzes nodig. Dat is de belangrijkste boodschap van de WKR in het advies “Meeveranderen met het klimaat. Ruimtelijke en maatschappelijke keuzes voor klimaatadaptatie.”

Omgeving