Gericht bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige arbeidsmarkt

Zo kunnen gemeenten met behulp van data gericht bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige arbeidsmarkt en beter inspelen op de uitdagingen die daarbij komen kijken. De VNG heeft de Inspiratiegids Datagedreven werken aan regionaal arbeidsmarktbeleid (pdf, 588 kB) ontwikkeld om arbeidsmarktprofessionals en beleidsmakers te ondersteunen in het toepassen van datagedreven werken. 

Met behulp van data beter inspelen op vraagstukken

De gids bespreekt hoe data op een effectieve manier kan bijdragen aan beleidsvorming, uitvoering en evaluatie. Onderwerpen zoals het scherpstellen van de informatiebehoefte, het gebruik van databronnen en het duiden van data komen uitgebreid aan bod. Dit helpt gemeenten en arbeidsmarktregio’s om met behulp van data beter in te spelen op vraagstukken.

Praktijkvoorbeeld: werkgelegenheidsontwikkeling en opleidingsaanbod

De gids behandelt bijvoorbeeld het thema ‘Werkgelegenheidsontwikkeling en regionaal opleidingsaanbod: een match?’ Aan de hand van dit thema wordt geïllustreerd hoe data kan helpen bij het analyseren van de huidige werkgelegenheid en het beschikbare opleidingsaanbod, en hoe mismatches binnen de arbeidsmarkt inzichtelijk gemaakt worden.

Van data naar waardevolle inzichten

De gids benadrukt dat datagedreven werken meer is dan het verzamelen van gegevens. Het vraagt om een proces waarbij data op het juiste moment wordt ingezet om beleidskeuzes onderbouwd te ondersteunen en bij te sturen waar nodig.

Webinar over datagedreven werken in 2025

We houden in 2025 een interactief webinar waarin de inzichten en toepassingen uit de gids verder worden toegelicht. Dit webinar biedt een unieke kans om te ontdekken hoe datagedreven werken effectief kan worden ingezet in jouw regio. Er is ook ruimte voor uitwisseling van ervaringen met collega-professionals. Berichtgeving over dit webinar volgt later.

Gerelateerd nieuws

Meerderheid werknemers wil dat werkgever actief bijdraagt aan duurzaamheid

Een ruime meerderheid (67%) van de beroepsbevolking vindt het belangrijk dat de organisatie waarvoor zij werken een actieve bijdrage levert aan duurzaamheid. Wel is er vaak kritiek op de duurzaamheidscultuur, omdat de werkelijke gang van zaken lang niet altijd overeenkomt met de ambities die worden verkondigd. Dat is een van de opvallende uitkomsten van een groot KPMG-onderzoek onder een representatieve groep werknemers in verschillende sectoren in Nederland.

Toezicht en sanctiebevoegdheid verwacht vanaf eind 2026

“Dat het Huis voor Klokkenluiders die taken krijgt, is een politiek gegeven. We bespreken nu hoe we het gaan inrichten”, zei minister Uitermark tijdens het commissiedebat klokkenluiders, dinsdagavond 3 december. Met die taken verwees zij naar de toezichts- en sanctietaken, die het Huis in 2022 bij amendement kreeg, maar tot op heden nog niet zijn uitgewerkt. De minister bereidt een wetsvoorstel voor en verwacht dat het Huis eind 2026, begin 2027 met de nieuwe taken kan starten. In het voorjaar stelt de minister per brief de Tweede Kamerleden op de hoogte van de stand van zaken met betrekking tot alle onderwerpen die tijdens het debat de revue passeerden.

Nederland wil met 8 landen EU-regels digitale economie vereenvoudigen

Meer dan 10 nieuwe EU-wetten voor de digitale economie zijn van kracht of komen eraan. Die verbeteren concurrentie en consumentenbescherming op terreinen als digitale platforms, kunstmatige intelligentie, productveiligheid en data. Al deze regels bij elkaar kunnen echter ook onsamenhangend of overlappend zijn en zo onnodig mkb-ondernemers belemmeren. Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) heeft vandaag bij de EU Telecomraad in Brussel met België, Duitsland, Estland, Finland, Griekenland, Ierland, Slowakije en Zweden de Europese Commissie opgeroepen om dit aan te pakken.

Data & Privacy

Onteigening nieuwe stijl: zelfrealisatie

De Onteigeningswet is sinds 1 januari 2024 opgegaan in de Omgevingswet. Deze nieuwe wet steekt de onteigeningsprocedure in een nieuw jasje. Dit artikel behandelt ‘zelfrealisatie’. Onteigening is alleen mogelijk in het algemeen belang, bijvoorbeeld bij de aanleg van een (spoor)weg of brug. Kan de eigenaar het beoogde project echter zelf uitvoeren en dat bewijzen? Dan kan sprake zijn van ‘zelfrealisatie’.

Omgeving