Vrijstellingen en ontheffingen

Voor bestelbussen en vrachtauto’s met bepaalde emissieklassen geldt een overgangsrecht. Deze voertuigen kunnen tot 2027, 2028 of 2030 alsnog de binnenstad inrijden. Vanaf 2030 eindigt dit overgangsrecht en zijn ook deze voertuigen niet meer welkom. Daarnaast is het voor negen categorieën mogelijk een ontheffing aan te vragen. Ook voor bijzondere gevallen waarin het Definitieve verkeersbesluit niet heeft voorzien, kan een ontheffing worden aangevraagd.

De kosten voor het aanvragen van een ontheffing bedragen € 250,-. Let wel, de ontheffing kan pas in 2025 worden aangevraagd, maar dan geldt deze regelgeving wel al. Ook tijdens de aanvraagprocedure, geldt de ontheffing niet. Als er wachttijden zijn, kan dit problemen geven en riskeert de ondernemer handhaving.

Zorgen

Eén van de zorgen van ondernemers is netcongestie. Het elektriciteitsnet in Amsterdam is op dit moment al overbelast. Er bestaan onzekerheid en zorgen over de toekomstige publieke laadinfrastructuur en wat dit betekent voor de investeringen die ondernemers op dit moment moeten doen. Ook geven veel ondernemers aan dat het Definitieve verkeersbesluit negatieve financiële gevolgen heeft, omdat de aanschaf van uitstootvrije voertuigen om een investering vraagt. Deze zou niet meer rendabel zijn.

Het College begrijpt de zorgen van ondernemers, maar stelt dat niet langer kan worden gewacht met de invoering van de nul-emissiezone, gelet op noodzaak van een uitstootvrij Amsterdam in 2030.

Ten aanzien van de publieke laadinfrastructuur, stelt het College dat er maatregelen worden genomen om netcongestie tegen te gaan en investeren netbeheerders de komende jaren in een stevige uitbreiding van het elektriciteitsnet. Wat betreft de financiële zorgen, zijn er verschillende subsidieregelingen en fiscale instrumenten beschikbaar voor de aanschaf van een schone bedrijfsauto.

Handhaving

Het College is voornemens de nul-emissiezone te handhaven met behulp van camera’s die kentekengegevens verwerken. Daarnaast worden bijzondere opsporingsambtenaren ingezet als ook verplaatsbare camera’s. De hoogte van de boetes wordt later vastgesteld en is nu nog niet bekend. Wel staat vast dat in de eerste vier maanden van 2025 bij een overtreding enkel een waarschuwingsbrief volgt. Op deze manier kunnen ondernemers zich voorbereiden op de nieuwe regelgeving. Vanaf mei 2025 worden er daadwerkelijk boetes opgelegd.

Tot slot

Kortom, Amsterdam streeft naar een uitstootvrije binnenstad in 2030, met een nul-emissiezone voor bedrijfs- en vrachtauto’s vanaf 2025 als belangrijk onderdeel. Ondernemers krijgen tot 2030 beperkt overgangsrecht maar staan mogelijk alsnog voor de uitdaging om te investeren in uitstootvrije voertuigen terwijl de afhankelijkheid van een goed functionerende laadinfrastructuur verder toeneemt. Vanaf 2025 kunnen ondernemers een ontheffing aanvragen, maar totdat deze is verleend kan er worden gehandhaafd. Hoewel de handhaving stapsgewijs wordt ingevoerd, onderstreept het risico op boetes vanaf mei 2025 de noodzaak van tijdige aanpassingen.

Over de auteurs

  • Roza Morrison

    Roza Morrison werkt bij Certa Advocaten als advocaat bestuursrecht. Naast algemene overheidszaken richt zij zich in het bijzonder op het omgevingsrecht en bestuurlijke handhaving binnen vastgoed en (water)sport, en zaken die het EU-recht raken. Zij staat zowel (semi)overheden als bedrijven bij. Vanwege de verwevenheid van onderwerpen binnen het bestuursrecht alsook met andere rechtsgebieden, gaat Roza grondig te werk en zorgt zij dat de best mogelijke uitkomst op tafel komt te liggen.

  • Werner Altenaar

    Werner Altenaar is advocaat-partner bestuursrecht bij Certa Advocaten. Werner Altenaar begon zijn juridische carrière in de rechtspraak. Nu is hij advocaat-partner bij Certa Advocaten in Amsterdam en Bussum. Werner is gespecialiseerd in het bestuursrecht en omgevingsrecht, waarbij hij zich met name richt op bouwen en bestuurlijke handhaving binnen vastgoed en sport. Werner staat zowel overheden als bedrijven bij in raad en daad en omschrijft zichzelf als een “procestijger”. Daarnaast verzorgt Werner regelmatig kennissessies, spreekt hij op congressen alsmede deelt hij blogs en vlogs. Verder heeft Werner een “groen” hart en is hij bestuurlijk actief binnen de politiek.

Gerelateerd nieuws

Onteigening nieuwe stijl: zelfrealisatie

De Onteigeningswet is sinds 1 januari 2024 opgegaan in de Omgevingswet. Deze nieuwe wet steekt de onteigeningsprocedure in een nieuw jasje. Dit artikel behandelt ‘zelfrealisatie’. Onteigening is alleen mogelijk in het algemeen belang, bijvoorbeeld bij de aanleg van een (spoor)weg of brug. Kan de eigenaar het beoogde project echter zelf uitvoeren en dat bewijzen? Dan kan sprake zijn van ‘zelfrealisatie’.

Omgeving

Vakantiepark of woonwijk? Kiezen, niet delen

Vakantieparken zijn veel in het nieuws. Terwijl dubieuze eigenaren scoren in real-life soaps, staan de parken er zelf minder goed op. Veel mensen wonen al decennialang in een vakantiewoning, vaak gedoogd door de gemeente. Met name op de Veluwe en in Noord-Brabant is het een bekend fenomeen, veroorzaakt door de aanhoudende woningnood. Tegelijkertijd willen recreanten er ontspannen en ongestoord vakantie vieren. De boodschap is duidelijk: kies voor óf volwaardig recreëren, óf goed wonen.

Omgeving

Wereldbodemdag: hoe is het met onze bodem gesteld?

Hoe is het gesteld met onze bodem? Die vraag stellen we op Wereldbodemdag aan twee archeologen, Tom Hos en Jeroen van Rooij. Zij zitten immers letterlijk met hun handen in de grond. Wat zien ze daar en wat zijn de bedreigingen?

Omgeving

De energiebesparingsplicht: het bevoegd gezag steekt (steeds) meer energie in handhaving van deze plicht

Nederland wil in 2030 samen met andere Europese landen 11,7% minder energie verbruiken (ten opzichte van het referentiescenario voor 2030, afkomstig uit 2020). Binnen de Europese Unie zijn hierover afspraken gemaakt. Deze afspraken passen in de huidige transitiefase naar een duurzamere samenleving. Daarin is ook een belangrijke rol weggelegd voor bedrijven en instellingen. In dit blogbericht wordt verder ingegaan op de energiebesparingsplicht.

Klimaat