Volgens de AP voldoet deze wijze van openbaarmaking niet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het gaat om het online en full-text doorzoekbaar maken van dossiers die gewone, bijzondere en strafrechtelijke persoonsgegevens van mogelijk nog levende personen bevatten. De AP benadrukt dat deze publicatie een ernstige inbreuk op de privacy vormt, met mogelijke stigmatisering en andere schadelijke gevolgen.
Het CABR bevat zeer gevoelige data, zoals etniciteit, geloofsovertuiging, en politieke voorkeuren. Hoewel de openbaarheidsbeperkingen per 2025 vervallen, stelt de AP dat alternatieve, minder ingrijpende manieren beschikbaar zijn om toegang te bieden. De toezichthouder wijst op het ontbreken van een wettelijke uitzondering die de beoogde verwerking rechtvaardigt. Daarnaast benadrukt de AP dat zelfs een voorafgaande risicotoets niet voldoende bescherming biedt.
Het Nationaal Archief verdedigt de publicatie vanwege het grote historische en maatschappelijke belang, maar stelt dat enkel dossiers van overleden personen beschikbaar komen. De AP blijft echter kritisch en wijst op de aanwezigheid van gegevens over derden in deze dossiers.
De AP dringt aan op heroverweging van de plannen en waarschuwt voor mogelijke handhaving en aansprakelijkheid bij privacyschendingen.
Over de auteurs
Gerelateerd nieuws
Nederland steunt Oekraïne ook in de digitale oorlog
Data & Privacy
Spreken werknemers zich uit over seksisme en diversiteitsbeleid op het werk?
Zorg & Sociaal
Randvoorwaarden en mogelijkheden bij groen aanbesteden
Klimaat
Het raakt alle gezinsleden: hoe seksueel misbruik tussen broers en zussen door kan werken in de familie
Zorg & Sociaal