Luzette Kroon, bestuurslid Internationaal van de Unie van Waterschappen: “Gezond, schoon en voldoende water is een essentiële randvoorwaarde voor nagenoeg alle pijlers van bestaanszekerheid. Overstromingen, droogte en een gebrek aan schoon water nemen wereldwijd toe en vormen ook grote uitdagingen in Nederland. De SDG’s zorgen ervoor dat we nationaal én internationaal blijven samenwerken aan deze doelen. Waterkwaliteit, waterveiligheid en de nadruk op water en bodem bij ruimtelijke ontwikkelingen zijn daarin belangrijke prioriteiten.
Hans de Groene, directeur Vewin: “Voldoende schoon water voor iedereen, nu en in de toekomst. We hebben in Nederland op watergebied veel op orde, maar schoon en voldoende water brengt ook in Nederland nog veel uitdagingen met zich mee. Het is mooi dat Vewin zich samen met de Unie van Waterschappen in ons land kan inzetten voor SDG6; schoon water en sanitair.”
Gezamenlijke samenvatting
In Nederland zetten Vewin (de Vereniging van waterbedrijven in Nederland) en de Unie van Waterschappen zich als gezamenlijke alliantiecoördinatoren in voor de realisatie van SDG 6. In een gezamenlijke samenvatting presenteren zij hun bijdrage aan SDG 6 in 2024 – een belangrijke stap op weg naar een toekomst waarin schoon en voldoende water voor iedereen is gegarandeerd. Hieruit blijkt dat vooral op het gebied van waterkwaliteit nog forse uitdagingen bestaan in Nederland.
Waterkwaliteit en ecosystemen beschermen
Het gaat specifiek om de subdoelen 6.3 – waterkwaliteit- en 6.6 – ecosystemen beschermen en herstellen. Waterschappen en drinkwaterbedrijven benadrukken dat het van belang is dat de doelen uit de Kaderrichtlijn Water (KRW) worden gehaald. De uitstoot van stoffen naar bodem en water moet zo snel mogelijk worden verminderd of gestopt. In het bijzonder geldt deze oproep voor medicijnresten, zeer zorgwekkende stoffen (ZZS), PFAS, microplastics, nitraat uit mest en bestrijdingsmiddelen. Als de uitstoot van deze stoffen vermindert, worden ecosystemen beter beschermd.
Resultaten 2024 – SDG 6 Nederland
Uit de rapportage over SDG 6 in Nederland blijkt dat er in 2024 belangrijke resultaten zijn behaald. Voorbeelden zijn de landelijke ketenaanpak medicijnresten, het Platform Duurzame Glastuinbouw, het actieprogramma Water in Actie, het Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023–2030, en de voorbereidingen om te voldoen aan de herziene Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater. Tegelijkertijd blijven er flinke uitdagingen op het gebied van schoon en voldoende water. De kwaliteit van grond- en oppervlaktewater staat onder druk door vervuiling vanuit industrie, landbouw en huishoudens. Ook neemt de druk op de waterbeschikbaarheid toe door extremer weer, wat leidt tot meer wateroverlast, droogte en een toenemende vraag naar (drink)water.