Luzette Kroon, bestuurslid Internationaal van de Unie van Waterschappen: “Gezond, schoon en voldoende water is een essentiële randvoorwaarde voor nagenoeg alle pijlers van bestaanszekerheid. Overstromingen, droogte en een gebrek aan schoon water nemen wereldwijd toe en vormen ook grote uitdagingen in Nederland. De SDG’s zorgen ervoor dat we nationaal én internationaal blijven samenwerken aan deze doelen. Waterkwaliteit, waterveiligheid en de nadruk op water en bodem bij ruimtelijke ontwikkelingen zijn daarin belangrijke prioriteiten.

Hans de Groene, directeur Vewin: “Voldoende schoon water voor iedereen, nu en in de toekomst. We hebben in Nederland op watergebied veel op orde, maar schoon en voldoende water brengt ook in Nederland nog veel uitdagingen met zich mee. Het is mooi dat Vewin zich samen met de Unie van Waterschappen in ons land kan inzetten voor SDG6; schoon water en sanitair.”

Gezamenlijke samenvatting

In Nederland zetten Vewin (de Vereniging van waterbedrijven in Nederland) en de Unie van Waterschappen zich als gezamenlijke alliantiecoördinatoren in voor de realisatie van SDG 6. In een gezamenlijke samenvatting presenteren zij hun bijdrage aan SDG 6 in 2024 – een belangrijke stap op weg naar een toekomst waarin schoon en voldoende water voor iedereen is gegarandeerd. Hieruit blijkt dat vooral op het gebied van waterkwaliteit nog forse uitdagingen bestaan in Nederland.

Waterkwaliteit en ecosystemen beschermen

Het gaat specifiek om de subdoelen 6.3 – waterkwaliteit- en 6.6 – ecosystemen beschermen en herstellen. Waterschappen en drinkwaterbedrijven benadrukken dat het van belang is dat de doelen uit de Kaderrichtlijn Water (KRW) worden gehaald. De uitstoot van stoffen naar bodem en water moet zo snel mogelijk worden verminderd of gestopt. In het bijzonder geldt deze oproep voor medicijnresten, zeer zorgwekkende stoffen (ZZS), PFAS, microplastics, nitraat uit mest en bestrijdingsmiddelen. Als de uitstoot van deze stoffen vermindert, worden ecosystemen beter beschermd.

Resultaten 2024 – SDG 6 Nederland

Uit de rapportage over SDG 6 in Nederland blijkt dat er in 2024 belangrijke resultaten zijn behaald. Voorbeelden zijn de landelijke ketenaanpak medicijnresten, het Platform Duurzame Glastuinbouw, het actieprogramma Water in Actie, het Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023–2030, en de voorbereidingen om te voldoen aan de herziene Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater. Tegelijkertijd blijven er flinke uitdagingen op het gebied van schoon en voldoende water. De kwaliteit van grond- en oppervlaktewater staat onder druk door vervuiling vanuit industrie, landbouw en huishoudens. Ook neemt de druk op de waterbeschikbaarheid toe door extremer weer, wat leidt tot meer wateroverlast, droogte en een toenemende vraag naar (drink)water.

Gerelateerd nieuws

Veilig en gezond werken: call to action van de SER

Werken, leren en ondernemen gaan de komende jaren enorm veranderen. Oude banen verdwijnen, nieuwe banen komen op. We krijgen te maken met nieuwe arbeidsgerelateerde risico’s, bijvoorbeeld vanwege klimaatverandering, de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en nieuwe, gevaarlijke stoffen. En dat terwijl de vergrijzing doorzet, de arbeidsmarkt steeds krapper wordt en de druk op werkenden toeneemt. We staan dus voor een enorme uitdaging. Een kantelpunt in de tijd.

Digitale veiligheid grootste zorg bij toenemend gebruik AI

Digitale veiligheid is veruit de grootste uitdaging voor organisaties bij de implementatie van Artificial Intelligence (AI). Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde AI-Trendonderzoek 2025 van Berenschot in samenwerking met Waag Futurelab. Meer dan 90% van de 500 respondenten verwacht dat het gebruik van AI in werkprocessen de komende jaren alleen maar toeneemt. De noodzaak voor organisaties om te investeren in digitale veiligheid en de risico’s van AI te minimaliseren wordt daarmee steeds groter.

Hoe het Europees Openbaar Ministerie de financiële belangen van de EU beschermt tegen ‘nieuwe’ georganiseerde criminaliteit

In dit blog analyseren Jan Leliveld en Mattias Niens (beiden Van Doorne) hoe het Europees Openbaar Ministerie (EOM) zich in drie jaar tijd heeft ontwikkeld tot een spil in de bestrijding van grensoverschrijdende financiële criminaliteit binnen de EU.

De prijs van vrede: dreigen klimaatdoelen slachtoffer te worden van defensie-uitgaven?

Nu geopolitieke onrust toeneemt, staan EU-landen onder druk om hun defensie-uitgaven aanzienlijk te verhogen. Een nieuwe analyse van ABN AMRO waarschuwt echter dat deze noodzakelijke investeringen in veiligheid een potentieel hoge prijs kunnen hebben voor het milieu, zowel door afleidende financiering als door de inherente impact van militaire activiteiten