De rol van het Europees Openbaar Ministerie (EOM) in de EU

Het Europees Openbaar Ministerie (“EOM”) heeft zich in drie jaar sinds de start ontwikkeld tot een belangrijke autoriteit in de bestrijding van grensoverschrijdende financiële criminaliteit. In het in maart 2025 gepubliceerde jaarverslag signaleerde het EOM een aanzienlijke toename van aangiften van misdrijven die de financiële belangen van de Europese Unie schaden. Uit door het EOM verrichte onderzoeken blijkt daarnaast dat georganiseerde criminele netwerken hun activiteiten hebben uitgebreid van traditionele misdrijven, zoals drugshandel, naar complexe grensoverschrijdende financiële fraude.

Momenteel zijn er 24 lidstaten aangesloten bij het EOM. Het EOM is een onafhankelijk en gedecentraliseerd orgaan van de Europese Unie, belast met het opsporen, vervolgen en voor de nationale rechter brengen van strafbare feiten die de financiële belangen van de EU schaden. Hieronder vallen onderwerpen als corruptie, douanefraude en btw-fraude waarbij twee of meer lidstaten betrokken zijn en de totale schade ten minste 10 miljoen euro bedraagt. Namens Nederland is Miranda de Meijer de Europees Aanklager. Daarnaast zijn er voor Nederland vier gedelegeerd Europees Aanklagers die zich focussen op de verschillende onderwerpen.

Eind 2024 had het EOM 2.666 lopende onderzoeken, met een totale geschatte schade van meer dan 24,8 miljard euro. Daarnaast heeft het EOM in 2024 6.547 aangiften van strafbare feiten behandeld, een stijging van 53% ten opzichte van 2023.

Nederland en het EOM: lopende onderzoeken en schadebedragen

In Nederland liepen er eind 2024 vanuit het EOM 32 actieve onderzoeken met een totale geschatte schade van 213,7 miljoen euro. Begin deze maand maakte het EOM bekend dat er op dit moment een onderzoek loopt naar grootschalige douanefraude in verband met de invoer van e-bikes uit China, waarvoor ook huiszoekingen door de FIOD in Nederland zijn verricht. De EOM strafzaken zullen vooralsnog worden geconcentreerd bij de rechtbanken van Amsterdam en Rotterdam. De president van de rechtbank Rotterdam berichtte dat op 14 mei 2025 voor het eerst een EOM zaak door de rechtbank werd behandeld.

Nieuwe georganiseerde criminaliteit: van drugshandel naar btw-fraude

Het EOM was oorspronkelijk opgericht als een kleinschalige organisatie gericht op zogenaamde ‘nichecriminaliteit’, maar heeft na ruim drie jaar operationeel te zijn een aanzienlijk grotere rol verworven. Deze rolverschuiving is het gevolg van een structureel hoger aantal misdrijven dat de financiële belangen van de Europese Unie schaadt dan oorspronkelijk werd aangenomen. Zo is btw-fraude bijzonder aantrekkelijk gebleken, mede door een historisch ongelijke justitiële aanpak binnen de verschillende landen. Hierbij speelt een belangrijke rol dat het land waar de schade wordt geleden, niet het land hoeft te zijn dat zich het meest leent voor strafrechtelijk onderzoek. Meer dan de helft van de door het EOM onderzochte schade betreft grensoverschrijdende btw-fraude. Opvallend is dat georganiseerde criminele groeperingen vrijwel systematisch hierbij betrokken zijn. Dit vormt volgens het EOM een aanzienlijk veiligheidsrisico.

Door het EOM verrichte onderzoeken onthullen dat goed georganiseerde criminele netwerken zich hebben uitgebreid van traditionele activiteiten, zoals drugshandel en wapenhandel, naar complexe financiële criminaliteit. De pakkans bij fraude is veel lager dan bij drugshandel. Volgens Miranda de Meijer, maakt de georganiseerde misdaad steeds vaker gebruik van Nederland als doorvoerhaven voor financiële fraude. Het EOM ziet bekende Italiaanse maffia-organisaties zoals de ‘nDrangheta, Cosa Nostra en Camorra, maar ook Chinese criminele netwerken die via Nederland toegang zoeken tot het Europese financiële en handelssysteem.

Internationale samenwerking in de bestrijding van financiële criminaliteit

De bestrijding van deze nieuwe vormen van georganiseerde criminaliteit vereist een gecoördineerde internationale aanpak. Het EOM werkt daarom nauw samen met nationale rechtshandhavingsinstanties, Europol en andere supranationale organisaties. In Nederland zijn partners van het EOM zoals de FIOD en de Belastingdienst van cruciaal belang voor deze samenwerking. Door de intensieve samenwerking en het delen van informatie tussen de verschillende betrokken landen en organisaties, kan de rechtshandhaving sneller en doelgerichter optreden, wat de algehele effectiviteit van de bestrijding van grensoverschrijdende financiële criminaliteit aanzienlijk vergroot.

Uitdagingen voor het EOM

Ondanks deze gecoördineerde internationale inspanningen, zijn er nog grote uitdagingen voor het EOM. Het EOM noemt het bijvoorbeeld zorgwekkend dat georganiseerde criminele groepen, ondanks de vele fraudebestrijdingsstrategieën, controles en meldingen, toch btw-fraude op grote schaal kunnen blijven plegen. Dit benadrukt de noodzaak voor de EU en haar lidstaten om de samenwerking en ondersteuning op dit gebied te verbeteren, zodat de financiële belangen van de EU beter kunnen worden beschermd.

Over de auteurs

  • Mattias Niens

    Mattias Niens is advocaat bij Van Doorne en verbonden aan het team Sanctierecht, Onderzoeken & Business Conduct. Mattias is toegewijd aan het vinden van effectieve oplossingen voor alle juridische uitdagingen van cliënten, of het nu gaat om geschillen oplossen, advies geven of procederen. Zijn communicatieve vaardigheden, inlevingsvermogen en scherp inzicht stellen hem in staat om effectief te communiceren met alle betrokkenen en hen te begeleiden naar constructieve oplossingen.

  • Jan Leliveld

    Jan Leliveld is advocaat en partner bij Van Doorne. Jan heeft een brede strafrecht en handhavings praktijk met bijzondere aandacht voor fraudezaken, milieustrafrecht, economische delicten, mensenrechten & ondernemingen en toezichtregelgeving. Van tijd tot tijd komt daar advocatuurlijke bijstand bij die in geen enkel vakje past.

Gerelateerd nieuws

Veilig en gezond werken: call to action van de SER

Werken, leren en ondernemen gaan de komende jaren enorm veranderen. Oude banen verdwijnen, nieuwe banen komen op. We krijgen te maken met nieuwe arbeidsgerelateerde risico’s, bijvoorbeeld vanwege klimaatverandering, de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en nieuwe, gevaarlijke stoffen. En dat terwijl de vergrijzing doorzet, de arbeidsmarkt steeds krapper wordt en de druk op werkenden toeneemt. We staan dus voor een enorme uitdaging. Een kantelpunt in de tijd.

Digitale veiligheid grootste zorg bij toenemend gebruik AI

Digitale veiligheid is veruit de grootste uitdaging voor organisaties bij de implementatie van Artificial Intelligence (AI). Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde AI-Trendonderzoek 2025 van Berenschot in samenwerking met Waag Futurelab. Meer dan 90% van de 500 respondenten verwacht dat het gebruik van AI in werkprocessen de komende jaren alleen maar toeneemt. De noodzaak voor organisaties om te investeren in digitale veiligheid en de risico’s van AI te minimaliseren wordt daarmee steeds groter.

Rapportage nationale Sustainable Development Goals: focus op schoon water en waterveiligheid

Op woensdag 21 mei is de negende Nationale Rapportage over de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) aangeboden aan de Tweede Kamer. Deze zeventien doelen vormen een wereldwijde agenda om van de wereld in 2030 een duurzamere en eerlijkere plek te maken. SDG 6 – schoon water en sanitair – is daar een essentieel onderdeel van: toegang tot veilig drinkwater, goede sanitaire voorzieningen en duurzaam waterbeheer zijn immers mensenrechten én eerste levensbehoeften.

De prijs van vrede: dreigen klimaatdoelen slachtoffer te worden van defensie-uitgaven?

Nu geopolitieke onrust toeneemt, staan EU-landen onder druk om hun defensie-uitgaven aanzienlijk te verhogen. Een nieuwe analyse van ABN AMRO waarschuwt echter dat deze noodzakelijke investeringen in veiligheid een potentieel hoge prijs kunnen hebben voor het milieu, zowel door afleidende financiering als door de inherente impact van militaire activiteiten