Rapport Pro Facto

In navolging op het amendement – dat in grote meerderheid door de Kamer werd aangenomen – volgde een juridische toets door Pro Facto. Pro Facto concludeerde begin dit jaar dat van de drie onderdelen waarop het Huis werkgevers zou mogen sanctioneren er één juridisch niet haalbaar was: werkgevers sanctioneren die aanbevelingen van de afdeling Onderzoek niet opvolgen. Simpelweg omdat aanbevelingen geen verplichtingen zijn. Het Huis begrijpt deze onderbouwing.

De overige twee onderdelen zijn juridisch wel haalbaar. Daarnaast stelt het Huis voor de bepaling uit de EU-richtlijn die het schenden van de vertrouwelijkheid van de identiteit van een melder verbiedt aan toezicht door het Huis te onderwerpen. Deze bepaling is als zodanig al in de Wet bescherming klokkenluiders opgenomen. Zo zou het Huis de bevoegdheid krijgen om werkgevers te sanctioneren, wanneer zij:

1. geen verplicht intern meldkanaal in hun organisaties hebben bij meer dan 50 werknemers; 2. melders benadelen vanwege hun melding; 3. de identiteit van de melder niet beschermen

SP-Kamerlid Van Nispen vroeg de minister om de eerste twee punten (die juridisch haalbaar zijn) alvast via een Algemene Maatregel van Bestuur wilde invoeren. De minister neemt dit in overweging, want “Ik vind het ook belangrijk om een huis met tanden te hebben.”

Centrale rol in stelsel

GroenLinks/PvdA-Kamerlid Chakor wil dat het Huis moet kunnen optreden met gezag. “Deze rol kan het Huis goed vervullen binnen het stelsel van externe meldkanalen (door de wet aangewezen bevoegde autoriteiten). Kan deze rol wettelijk verankerd worden, zodat klokkenluiders via een uniforme manier kunnen melden en het Huis namens alle partijen kan rapporteren?” Van Nispen: ”En om te voorkomen dat twee autoriteiten aan dezelfde zaak werken.” De minister verwijst naar het samenwerkingsprotocol dat de autoriteiten afgelopen jaar hebben ondertekend en juicht dit initiatief toe. Ze aarzelt echter nog om die rol voor het Huis wettelijk vast te leggen omdat zij vreest dat dat een hiërarchie zou scheppen en wil de autoriteiten zelf vragen om verdere invulling aan hun samenwerking te geven.

Brief in voorjaar

In het voorjaar komt minister Uitermark met een brief waarop ze toelichting geeft op bovenstaande punten, plus de andere besproken zaken, zoals anoniem melden, de juridische en psychosociale bijstand aan misstand-melders, de geheimhouders(telefoon)lijn en een cultuuromslag op de werkvloer binnen organisaties. Voor die tijd gaat de minister op verzoek van de Kamer verder in gesprek met het Huis voor Klokkenluiders.

Gerelateerd nieuws

Bedrijven op scherp: helft vreest impact van klimaat-, cyber- en geopolitieke risico

Een nieuw onderzoek van Rabobank toont aan dat Nederlandse bedrijven zich steeds meer bewust zijn van de groeiende risico’s die hun bedrijfsvoering kunnen beïnvloeden. De helft van de ondervraagde bedrijven verwacht aanzienlijke impact te ondervinden van klimaat-, cyber-, geopolitieke en sociale risico’s. Om deze risico’s te beheersen, heeft 82 procent van de bedrijven al een of meer voorzorgsmaatregelen genomen.

Leiderschap in tijden van geopolitieke onrust

“Wat doe je?”, vroeg ik verontrust. “Ik zit in het oog van de orkaan”, antwoordde de directeur vanachter zijn bureau, een grote sigaar tussen rechterwijs- en middelvinger geklemd, terwijl hij kringeltjes rook de lucht in blies. Mijn vraag was meer gericht op het onmiddellijke brandgevaar, los van het feit dat roken al vrij lang niet meer wordt toegestaan in de openbare ruimte. Het antwoord ging duidelijk over het grotere plaatje, en het excentrieke gedrag interpreteerde ik als ondersteunend aan de visionair bedoelde uitspraak. Er volgde een monoloog over alle krachten waaraan de organisatie en daarmee hijzelf persoonlijk blootstond. En toegegeven: dat was nogal wat. Op een cruciale borgende plek in de keten van voedselveiligheid kon één verkeerde inschatting fataal zijn voor een groot deel van de Nederlandse bevolking, al was enige overdrijving mijn gesprekspartner niet vreemd.

Het UBO-register voor Wwft-instellingen: van 2024 op naar 2025

Het UBO-register zit alweer twee jaar op slot, alleen de bewoner zelf heeft inmiddels weer toegang gekregen. In deze bijdrage worden de laatste vorderingen besproken die in 2024 zijn en in 2025 worden ondernomen om het UBO-register mondjesmaat weer toegankelijk te maken voor instellingen in de zin van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft-instellingen).

Gebrek aan consultatie bij asielwetgeving schaadt rechtsstaat

Het College voor de Rechten van de Mens maakt zich in een brief aan minister Faber zorgen over het gebrek aan publieke consultatie bij nieuwe asielwetgeving. De voorstellen hebben grote gevolgen voor de mensenrechten van mensen in kwetsbare situaties zoals asielzoekers en statushouders.