Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening gaat de leegstandwet aanpassen om deze effectiever te maken. De aanpassingen zijn erop gericht om leegstand zo veel mogelijk te voorkomen en de periode van leegstand zo kort mogelijk te houden. Zo gaan gemeenten eerder in gesprek met eigenaren van een leegstand pand. Ook wordt de gemeentelijke voordracht van huurders vervangen door een verplichte termijn waarbinnen een woning opnieuw bewoond moet worden. De aanpassingen werden als experiment al ingezet in Amsterdam en Utrecht en bleken daar succesvol.

De Leegstandwet moet ook gaan gelden voor ander vastgoed dan woningen, zoals kantoren en winkels. Gemeenten worden gestimuleerd om proactief beleid te ontwikkelen. In het volkshuisvestingsprogramma moeten zij voortaan aangeven welke maatregelen zij nemen om leegstand tegen te gaan, bijvoorbeeld door het inzetten van een leegstandverordening of andere middelen. Daarnaast wil de minister raamvergunningen invoeren, waarmee verhuurders zoals woningcorporaties in één keer toestemming kunnen krijgen voor tijdelijke verhuur van meerdere woningen binnen een project.

Minister Keijzer stuurde vandaag de evaluatie van de Leegstandwet en het experiment onder de Crisis- en Herstelwet in Amsterdam en Utrecht naar de Tweede Kamer. Met de aanpassingen volgt de minister de aanbevelingen van de evaluatie die werd uitgevoerd door onderzoeksbureau RIGO.

“Leegstand is onwenselijk”, zegt minister Keijzer. “De woningnood is hoog en veel mensen zijn op zoek naar woonruimte. We doen er daarom alles aan om de bestaande gebouwen en woningen zo goed mogelijk te benutten, naast het bouwen van nieuwe woningen. Met het aanscherpen van de Leegstandwet zorgen we ervoor dat huizen zo snel mogelijk weer een nieuwe bewoner krijgen.”

Leegstandwet

De Leegstandwet is ontwikkeld om leegstand van winkels, kantoren en woningen aan te pakken. Door deze wet kunnen gemeenten een leegstandverordening gebruiken om inzicht te krijgen in en op te treden tegen leegstand. Staat een pand onterecht leeg, dan kan een gemeente de eigenaar vragen om de leegstand op te heffen of zelf een huurder voordragen. Daarnaast kunnen eigenaren in bepaalde gevallen ook zelf bij de gemeente een vergunning aanvragen voor tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandwet.

De gemeenten Amsterdam en Utrecht deden een experiment met extra mogelijkheden om leegstand aan te pakken, als onderdeel van de evaluatie van de wet. De resultaten hiervan zijn positief. Sinds de invoering in Amsterdam zijn al 430 woningen weer in gebruik genomen.

CBS-monitor leegstand

Uit de recent gepubliceerde CBS-monitor over Leegstand blijkt dat In Nederland  64.000 woningen langer dan een jaar leeg staan; daarvan zijn er ongeveer 12.500 woningen mogelijk te benutten. Bij de rest wordt van de woningen wordt nog wel energie verbruikt of is er een legitieme reden dat ze leeg staan. Er wordt dan bijvoorbeeld gewacht op een sloopvergunning.

Documenten

Kamerbrief bij Evaluatie van de Leegstandwet (2024)

Bovenkant formulier

Gerelateerd nieuws

Hoe kunnen we de oceaan inclusief vertegenwoordigen?

Er bestaat momenteel veel discussie over de rechten van de natuur en de vraag wie ecosystemen mag vertegenwoordigen in politiek en wetgeving. Dat geldt ook voor de oceaan. Initiatiefnemers van het project “Whose Ocean?” pleiten voor een inclusieve vertegenwoordiging van de oceaan en gaan tijdens het gelijknamige evenement op 30 januari in Den Haag op zoek naar een methode hiervoor. Dat doen ze door de teksten uit het oceaanverdrag van de VN te herschrijven vanuit niet-menselijk perspectief. Met het resultaat willen ze de deelnemers van de VN Oceaanconferentie in juni 2025 in Nice laten zien dat het ook anders kan.

Zorg & Sociaal

Sociaal-economische keuzes nodig voor toekomstbestendige omgang met water

De uitdagingen in Nederland rond waterkwaliteit, waterbeschikbaarheid en waterveiligheid vragen om een combinatie van technologische innovaties en sociaal-economische keuzes. Dat zegt de Sociaal-Economische Raad (SER) in de signalering ‘Naar een toekomstbestendige omgang met water’, die is bedoeld om het gesprek hierover verder te brengen.

Omgeving

Utrecht deelt eerste lessen voor het ontwikkelen van klimaatbestendige, natuurinclusieve en gezonde wijken

Klimaatbestendige, natuurinclusieve en gezonde wijken: welke gemeente wil dat nu niet? Maar het blijkt vaak lastig om zulke wijken ook echt te realiseren. De provincie Utrecht heeft daarom samen met zeven gemeenten in een pilot onderzocht wat er nodig is om dit voor elkaar te krijgen. De eerste lessen uit deze pilot heeft de provincie gebundeld in een lessenbundel, ook om andere gemeenten te helpen.

Omgeving

Permanente bewoning recreatiewoningen is lokaal maatwerk

Het wel of niet mogelijk maken van permanente bewoning van recreatiewoningen moet een lokale afweging blijven. De gemeente kan dat doen in samenspraak met eigenaar en bewoners van een vakantiepark. De VNG roept daarom de Tweede Kamer op tegen het voorstel voor landelijke regie te stemmen.

Omgeving