Het is essentieel dat de Tweede Kamer het asielbeleid beoordeelt op uitvoerbaarheid en samenhang. Dit heeft de VNG benadrukt in aanloop naar het Kamerdebat over asiel en migratie op 19 december.

Volgordelijkheid

Om chaos te voorkomen is volgordelijkheid in het beleid cruciaal: verander wetgeving niet voordat een werkbaar alternatief voorhanden is. In het kader van goed bestuur is een gedegen consultatie van alle betrokken partijen noodzakelijk, evenals (voldoende tijd voor) uitvoeringstoetsen. We verzoeken de Tweede Kamer hierop toe te zien. Op die manier willen we voorkomen dat gemeenten verrast worden door onuitvoerbare regelingen of onduidelijkheden, zoals recent gebeurde met de doorstroomlocaties.

Ook vragen we om oog te hebben voor de consequenties van het beleid op de maatschappelijke samenhang en de lange termijn. Het gaat daarbij onder meer om mogelijkheden voor integratie en (betaald) werk.

Kleinschalige asielopvang

De Spreidingswet is nog steeds van kracht. Gemeenten moeten in staat worden gesteld deze goed uit te voeren. We vragen de Kamer dan ook om goed te kijken naar de kaders voor kleinschalige opvang en gemeentelijke exploitatie. Daarbij zijn realistische, betaalbare en uitvoerbare scenario’s nodig voor het realiseren van voldoende opvangplekken, ook in 2025 en 2026. 

Opvang Oekraïense ontheemden

In de brief wijzen we op de knelpunten in de Oekraïne-opvang, zoals het te lage normbedrag en ontoereikende financiering voor ondersteuning voor zorg- en overlastproblematiek. In lijn met de eerder uitgereikte petitie, vragen we opnieuw aandacht voor een langetermijnplan voor de opvang van Oekraïense ontheemden. Het gaat daarbij onder meer om spanningen en psychosociale problematiek in de opvang en kansen voor integratie.

Ongedocumenteerden opvangen

Het rijk stopt met de financiering van de Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV). We hebben de Tweede Kamer gewezen op de complexiteit van deze doelgroep en de noodzaak om deze groep op te vangen, om schrijnende situaties en openbare orde-problematiek in steden te voorkomen. Daarvoor is niet alleen financiering nodig, maar ook (juridische) mogelijkheden voor samenwerking tussen gemeenten en partners in de migratieketen.

Gesprek en paper

Een bestuurlijke delegatie van de VNG heeft bovenstaande aandachtspunten in een gesprek op 12 december jl. onder de aandacht gebracht van de vaste Kamercommissie voor Asiel en Migratie. De punten zijn ook opgenomen in een position paper dat naar de Kamercommissie is verstuurd.

Publicatie

Gemeentelijke opvang voor Oekraïners niet lang(er) houdbaar

Volledige inbreng voor het commissiedebat Vreemdelingen- en Asielbeleid

Voor meer verdieping PONT | Zorg & Sociaal , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Algoritmeregistratie in Nederland moet beter

Overheden en organisaties boeken te weinig voortgang met de registratie van de algoritme- en AI-systemen die zij gebruiken. Hierdoor is het voor burgers en klanten vaak niet duidelijk waarvoor en hoe overheden en organisaties AI en algoritmes gebruiken. Een compleet algoritmeregister is de basis voor transparantie, bescherming van grondrechten, uitlegbaarheid en controleerbaarheid bij de inzet van algoritmes en AI.

Data & Privacy

Knabbelen aan kinderrechten?

Dat de Asielnoodmaatregelenwet het bestaansrecht van sommige kinderen ontkent en hulp aan hen strafbaar stelt is zorgelijk . Gelukkig spreken veel burgers en beroepsgroepen zich hierover uit. Regelmatig is het echter minder evident wat ‘het goede’ is om te doen in het kader van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK). Daarover gaat deze blog.

Zorg & Sociaal

Van sluiting naar startschot: hoe regio’s de toekomst van de chemie kunnen veiligstellen

De recente sluitingen van Apollo Vredestein in Enschede en Akzo Nobel in Wapenveld lijken op het eerste gezicht symptomatisch voor een verdwijnende maakindustrie. Maar wie verder kijkt, ziet geen sterfhuisconstructie, maar een transitie. De chemische sector, goed voor 55.000 banen en 17% van de Nederlandse export, staat op een kruispunt. De vraag is niet óf we chemie willen, maar onder welke voorwaarden.

Klimaat

Ecosysteem is minstens zo belangrijk als woning

Een zeldzame plant of dier kan in Nederland een compleet woningbouwproject jaren vertragen. Wie denkt dat natuurinclusief landschapsontwerper en medeoprichter van NL Greenlabel, Nico Wissing, staat te juichen bij dergelijke ontwikkelingen, heeft het mis. “We slaan soms volledig door en dat zet natuurinclusief bouwen in een kwaad daglicht. Natuurinclusief bouwen en economische belangen kunnen prima hand in hand gaan, als we maar tijdig de woningbouwopgave en natuurwaarden op elkaar afstemmen. We zijn tot slot te gast in het landschap.”

Omgeving