Verbouwing energiesysteem

Om de klimaatdoelen van 2050 te halen moet worden gestopt met het gebruik van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. In plaats hiervan wordt overgeschakeld op duurzame energie uit bijvoorbeeld zon en wind. Om ervoor te zorgen dat duurzaam opgewekte energie naar eindgebruikers kan worden gebracht, is een grootschalige verbouwing van ons energiesysteem nodig. Het gasnet moet stapsgewijs plaats maken voor kabels, leidingen en buizen die duurzaam opgewekte energie naar de plekken brengen waar energie wordt gebruikt. In de Energievisie laten we zien hoe.

Energievisie

De Energievisie Zeeland bevat een gedeelde visie op het Zeeuwse energiesysteem voor de middellange en lange termijn (2030-2040-2050). Het brengt de verschillende landelijke en regionale ontwikkelingen bij elkaar en laat zien welke verschillende keuzes gemaakt moeten worden. Het gaat dan met name over elektriciteit, warmte en duurzame gassen. Aan de hand van deze keuzes kunnen overheden, netbeheerders en energiegebruikers gerichter plannen maken en investeringen doen.

Integraal programmeren

De Energievisie Zeeland is onderdeel van het ‘integraal programmeren’, een gezamenlijk proces van overheden en netbeheerders. Dit proces is gericht op het ontwerpen, plannen (in tijd en plaats) en keuzes maken over toekomstige energie-infrastructuur, opslag en conversie. Iedere twee jaar wordt een Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur en Klimaat (PMIEK) opgeleverd, met daarin een overzicht van de energieprojecten die op korte termijn uitgevoerd moeten worden. Dit programma wordt voortaan getoetst aan de Energievisie. In 2025 wordt een nieuw PMIEK opgesteld. Informatie hierover staat op Zeeland.nl.

Vaststelling

De concept Energievisie is vandaag naar gemeenten verstuurd. Gemeenten hebben tot 21 maart  de tijd om hierop te reageren. Op basis van de reacties kan de Energievisie Zeeland indien nodig nog wat worden verfijnd en/of aangescherpt. De Energievisie en reacties op de Energievisie worden vervolgens gebundeld aangeboden via het College van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten. Provinciale Staten stellen de Energievisie Zeeland vast op 6 juli 2025.

Het webinar over de Energievisie Zeeland is via deze link terug te kijken: Energievisie Zeeland.

Voor meer verdieping PONT | Klimaat , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Algoritmeregistratie in Nederland moet beter

Overheden en organisaties boeken te weinig voortgang met de registratie van de algoritme- en AI-systemen die zij gebruiken. Hierdoor is het voor burgers en klanten vaak niet duidelijk waarvoor en hoe overheden en organisaties AI en algoritmes gebruiken. Een compleet algoritmeregister is de basis voor transparantie, bescherming van grondrechten, uitlegbaarheid en controleerbaarheid bij de inzet van algoritmes en AI.

Data & Privacy

Knabbelen aan kinderrechten?

Dat de Asielnoodmaatregelenwet het bestaansrecht van sommige kinderen ontkent en hulp aan hen strafbaar stelt is zorgelijk . Gelukkig spreken veel burgers en beroepsgroepen zich hierover uit. Regelmatig is het echter minder evident wat ‘het goede’ is om te doen in het kader van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK). Daarover gaat deze blog.

Zorg & Sociaal

Van sluiting naar startschot: hoe regio’s de toekomst van de chemie kunnen veiligstellen

De recente sluitingen van Apollo Vredestein in Enschede en Akzo Nobel in Wapenveld lijken op het eerste gezicht symptomatisch voor een verdwijnende maakindustrie. Maar wie verder kijkt, ziet geen sterfhuisconstructie, maar een transitie. De chemische sector, goed voor 55.000 banen en 17% van de Nederlandse export, staat op een kruispunt. De vraag is niet óf we chemie willen, maar onder welke voorwaarden.

Klimaat

Ecosysteem is minstens zo belangrijk als woning

Een zeldzame plant of dier kan in Nederland een compleet woningbouwproject jaren vertragen. Wie denkt dat natuurinclusief landschapsontwerper en medeoprichter van NL Greenlabel, Nico Wissing, staat te juichen bij dergelijke ontwikkelingen, heeft het mis. “We slaan soms volledig door en dat zet natuurinclusief bouwen in een kwaad daglicht. Natuurinclusief bouwen en economische belangen kunnen prima hand in hand gaan, als we maar tijdig de woningbouwopgave en natuurwaarden op elkaar afstemmen. We zijn tot slot te gast in het landschap.”

Omgeving