Om een duurzame oplossing voor de opwarming van de aarde te creëren, spelen CO2-neutrale wijken of aaneengesloten gebouwen in een stedelijke omgeving  een belangrijke rol. Voor de bouw van deze zogeheten Positive Energy Districts (PED’s)  heb je technologische innovatie nodig, én een sociale impuls: burgers moeten zich betrokken voelen bij de opzet van zo’n wijk en samenwerken met heel veel andere partijen. Denk aan gemeenten, netbeheerders, maatschappelijke organisaties, energiecollectieven en woningbouwverenigingen.

In het transdisciplinaire project EmPowerEd kijken onderzoekers vanuit allerlei instituten en vakgebieden samen naar technologische oplossingen voor PED’s, én naar de beste samenwerkingsvormen tussen partijen. ‘EmPowerEd is een socio-technisch project’, vertelt Margaret Gold van het Citizen Science Lab in Leiden. ‘Het gaat over de implementatie van technische innovatie, maar zet daarbij juist de mens, de inwoner, in het hart.’

Vijf levende labs

Het project heeft een looptijd van vijf jaar, en wordt door NWO gefinancierd met zeven miljoen euro. Vijf gemeenten fungeren als ‘levend lab’ voor het project: Groningen, Nijmegen, Eindhoven, Tilburg en Bronckhorst. ‘Maar uiteindelijk zijn de uitkomsten van het onderzoek natuurlijk ook op andere locaties toepasbaar’, zegt Gold. ‘Dit gaat over de beste manieren om samen met elkaar transities door te voeren en hoe je de samenleving daarbij betrekt als een gewaardeerde partner.’

Beste methoden voor samenwerking

Vanuit Leiden zijn het LIACS (Wessel Kraaij) en het Citizen Science Lab (Margaret Gold) betrokken bij EmPowerEd. Daarbij richten de onderzoekers zich op het betrekken van burgers bij de ontwikkeling van PED’s, en het samenstellen van een toolbox met effectieve methoden om samenwerking te bevorderen.

‘Die toolbox’, legt Margaret Gold uit, ‘moet een verzameling worden van de beste methodieken om gezamenlijk aan de slag te gaan en de ontwikkeling van PED’s verder te brengen. Denk aan methodes voor co-creatie, dialoogmethodes, workshopvormen. Die beste methoden gaan we in de komende jaren onderzoeken. Ook een belangrijk onderdeel van de toolbox, en dat is waar Wessel met het LIACS aan bijdraagt, is de rol van data en Data Science bij het onderbouwen van actie, beleid en beheer - zowel bij het monitoren van de technische oplossingen voor duurzame warmtewinning, maar ook citizen science data om de behoeften en doelstellingen van bewoners te bereiken.

Een eerste stap in het project is het in kaart brengen van bestaande public engagement- en citizen science-activiteiten op het gebied van energietransitie. Gold: ‘Daarna gaan we op zoek naar de beste methodieken om samenwerking tot stand te brengen. Daarbij willen we vooral aandacht geven aan mensen die tot nu toe minder goed bereikt worden. Bijvoorbeeld individuen die nog niet geïnteresseerd zijn in energietransitie vanwege financiële beperkingen. Of huurders, die zelf geen verantwoordelijkheid dragen voor een pand en voor transitiemaatregelen.’

EmPowerEd staat onder leiding van prof. Floor van Alkemade (TUe). Het project is het resultaat is van een samenwerking tussen Universiteit Leiden en TNO, onder de naam Better Together.

Gerelateerd nieuws

Investeerders waarschuwen Brussel: 'Versoepeling duurzaamheidsregels brengt Green Deal in gevaar'

Meer dan 200 financiële dienstverleners en organisaties, waaronder investeerders met samen €6,6 biljoen aan beheerd vermogen, hebben een gezamenlijk statement uitgebracht. Ze waarschuwen de Europese Commissie dat versoepeling van belangrijke duurzaamheidsrapportages binnen het aankomende "Omnibus-pakket" kan zorgen voor onzekerheid en risico’s met betrekking tot kapitaalinvesteringen in milieudoelstellingen van de EU.

Het stikstofprobleem is eindelijk groot genoeg voor de politiek om over de eigen schaduw heen te stappen

Nederland is systemisch wanhopig door de stikstofaanpak sinds 2019, schrijven Anne-Marie Klijn en Rick Vlaskamp. Al jaren moddert Nederland met het stikstofvraagstuk en vele oplossingen hebben niet gewerkt. De auteurs stellen een heldere en eenvoudige lijn voor.

Omgeving

Wagenings onderzoekscollectief werkt doelsturing voor milieuemissies verder uit

Het nieuwe kabinet wil het vakmanschap van boeren weer centraal stellen bij het halen de wettelijke doelen voor stikstof, broeikasgassen en grondwaterkwaliteit. De boeren mogen zelf bedenken hoe ze deze doelen halen, de overheid beperkt zich tot ‘doelsturing’. De Wageningse onderzoekers Wim de Vries, Gerard Ros, Roel Jongeneel en Martin van Ittersum hebben deze doelsturing verder uitgewerkt in een boekje.

Klimaat

Staat moet wettelijk stikstofdoel 2030 halen en voorrang verlenen aan gebieden met grootste stikstofoverbelasting

De Nederlandse Staat handelt onrechtmatig door de verslechtering van de stikstofgevoelige natuur in Natura 2000-gebieden niet tijdig te stoppen en de wettelijke stikstofdoelen voor 2025 niet en voor 2030 zeer waarschijnlijk niet te halen. Dat volgt uit een uitspraak in een bodemprocedure bij de rechtbank Den Haag tussen Greenpeace en de Staat. De rechtbank beveelt de Staat zich aan zijn stikstofdoel voor 2030 te houden, wat betekent dat de Staat 50 procent van de oppervlakte van de stikstofgevoelige natuur uiterlijk op 31 december 2030 onder de grenswaarde moet brengen. Daarbij moet de Staat, anders dan de Staat tot nu gedaan heeft, voorrang geven aan de meest kwetsbare natuur. Haalt de Staat dit doel niet, dan moet de Staat een dwangsom van 10 miljoen euro betalen. De rechtbank oordeelt dat de Staat dit vonnis direct moet uitvoeren, ook in aanloop naar de beslissing in een eventueel hoger beroep.