Het dashboard is gebaseerd op informatie die banken hebben vrijgegeven in hun verplichte ESG-rapportages ("Pijler 3-rapportages"). Het kijkt naar klimaatrisico’s vanuit twee invalshoeken: transitie- en fysieke risico’s. Daarbij wordt onder andere gemeten hoeveel groene financiering banken verstrekken, zowel volgens de officiële EU-Taxonomie als op basis van hun eigen interne definities van ‘groen’.

Uit de eerste gegevens blijkt dat banken in de EU aanzienlijk blootgesteld zijn aan transitierisico’s. Gemiddeld had 61% van de bancaire leningen en investeringen per juni 2024 betrekking op sectoren die sterk bijdragen aan klimaatverandering. In veel landen ligt die blootstelling zelfs boven de 70%. Dit is wel een lichte daling ten opzichte van eind 2023, toen het gemiddelde nog 64% bedroeg. De EBA wijst erop dat deze risico’s vooral groot kunnen worden als bedrijven te maken krijgen met strengere duurzaamheidsregels, technologische veranderingen moeten doorvoeren of geconfronteerd worden met veranderende voorkeuren van consumenten.

Wat betreft fysieke risico’s – zoals schade door extreme weersomstandigheden – lijken banken minder kwetsbaar. In de meeste landen ligt minder dan 30% van hun kredietportefeuilles in gebieden met verhoogd fysiek risico.

Een andere belangrijke uitkomst uit het dashboard is dat de zogeheten groene activaratio (Green Asset Ratio, GAR) nog altijd laag blijft. Gemiddeld komt de GAR voor leningen in de EU/EER uit op 6% medio 2024, een lichte stijging ten opzichte van 5,8% eind 2023. Volgens de EBA heeft deze lage score vooral te maken met het feit dat veel economische activiteiten momenteel nog niet voldoen aan de strikte eisen van de EU-Taxonomie.

De EBA heeft aangekondigd het ESG-dashboard regelmatig te zullen actualiseren en verder te verfijnen, zodat ontwikkelingen in klimaatrisico’s en groene financiering beter kunnen worden gevolgd.

Gerelateerd nieuws

AI en Energie: een spanningsveld met potentie

De afgelopen tijd is er steeds meer aandacht geweest voor het energieverbruik van AI. Dit verbruik is enorm en door de sterk toenemende toepassing van AI is de verwachting dat het totale energieverbruik alleen maar zal stijgen. Anderzijds kan AI ook een cruciale rol spelen in de energietransitie. Met de inzet van AI kan bijvoorbeeld het energieverbruik in de samenleving worden geoptimaliseerd en daardoor verminderd en AI kan er voor zorgen dat het elektriciteitsnet efficiënter wordt benut, waardoor netcongestie tegengegaan kan worden en verduurzamingsprojecten minder vertraging zullen oplopen.[1] In deze blog zal dieper worden ingegaan op de enigszins paradoxale verhouding tussen AI en energie.

ACM roept levensmiddelenbedrijven op tot controle duurzaamheidsclaims

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een dringende oproep gedaan aan levensmiddelenbedrijven om hun duurzaamheidsclaims te controleren en waar nodig aan te passen. In een recentelijk verzonden brief benadrukt de ACM het belang van eerlijke, specifieke, meetbare en onderbouwde claims, zodat consumenten met vertrouwen een duurzamere keuze kunnen maken.

Een andere kijk op de economie: het welzijn van mensen en natuur op de eerste plaats

De wereld verandert snel en datzelfde geldt voor de manier waarop we denken over de economie. Nu de klimaatverandering intensiveert, de biodiversiteit terugloopt en de ongelijkheid verdiept, is de vraag: kunnen onze economische systemen zich aanpassen? Bij Wageningen University & Research stellen drie vooruitstrevende economen de traditionele modellen op de proef en onderzoeken nieuwe benaderingen van het economisch denken. Zij pleiten voor nieuwe inzichten, theorieën en, het belangrijkst, voor nieuwe meetmethoden die in de besluitvormingsprocessen prioriteit geven aan het welzijn van mensen en de natuur.

Klimaat

Een glimp van de toekomst

Een meerlaagse blik op het energiesysteem is goud waard. Lokale energiesystemen zijn van belang om te kunnen blijven wonen, werken en verplaatsen. Op Goeree-Overflakkee is er een nieuw wijkje dat lokaal vraag, aanbod en conversie in balans houdt.

Klimaat