Bij alle nieuwbouw hebben 6 op de 7 gemeenten afgelopen jaren minder dan 30% sociale huurwoningen gebouwd. Ondertussen betalen huurders te hoge huurstijgingen voor nieuwbouw die niet komt.

Ook hebben 23 gemeenten de afgelopen 3,5 jaar geen enkele sociale huurwoning toegevoegd. Dit blijkt uit onderzoek van de Woonbond over de periode 2020 tot en met de eerste helft van 2024. Bij gemeenten waar al relatief veel sociale huurwoningen staan, lag het aandeel sociale huur in de nieuwbouw ook hoger. Terwijl bij gemeenten met minder dan 10% sociale huurwoningen slechts gemiddeld 5% van alle nieuwbouw uit sociale huur bestond.

Stok achter de deur voor nieuwbouw sociale huur

‘De resultaten tonen aan dat de landelijke politiek moet zorgen dat gemeenten ook echt sociale huurwoningen inplannen’, zegt Woonbonddirecteur Zeno Winkels woensdag in het Algemeen Dagblad. De Woonbond pleit daarom voor snelle invoering van de ‘Wet versterking regie op de volkshuisvesting’. Hierdoor moeten gemeenten namelijk van alle nieuwbouwwoningen minstens 30% sociale huur bouwen. Dit is nodig om de achterstand in te halen en de wachtlijsten te verkorten.

Nieuwbouwbeloftes gebroken, wel huurstijging

Voor sociale huurders dreigt er in 2025 een maximale huurverhoging van 5%. Dit percentage is zo hoog omdat nieuwbouw van sociale huurwoningen niet gesubsidieerd wordt en volledig uit huuropbrengsten bekostigd moet worden. Woonbonddirecteur Zeno Winkels: ‘Nu betalen sociale huurders voor het oplossen van de wooncrisis. Waardoor de huren te hard stijgen. Tegelijkertijd worden de beloofde nieuwbouwcijfers veelal niet gehaald.’

De minister moet zorgen dat sociale huurwoningen betaalbaar blijven én dat de sociale huursector eindelijk weer groeit.

‘Voorkom huurexplosie, investeer in volkshuisvesting’

De Woonbond vindt dat investeren in volkshuisvesting een maatschappelijke kwestie is en niet alleen voor rekening mag komen van sociale huurders. De Kamer debatteert binnenkort over de jaarlijkse huurverhoging. Het is nog onbekend wanneer de Kamer de Wet versterking regie op de volkshuisvesting behandelt. Winkels: ‘We roepen de Kamer op een huurexplosie te voorkomen én te investeren in volkshuisvesting. Zorg dus dat gemeenten ook echt sociale huurwoningen inplannen. Voor dat laatste is de regiewet nodig én moet die strenger.’ 

Gerelateerd nieuws

Visitaties maken duidelijk: aandacht voor leefbaarheid wijken blijft hard nodig

De eerste uitgave van het Trendbeeld van de Stichting Visitaties Woningcorporaties Nederland (SVWN) legt de vinger op de zere plek: in sommige sociale huurwijken komt de leefbaarheid in het gedrang. Dit blijkt uit de ruim 50 visitaties die in 2024 bij corporaties zijn gehouden. Duidelijk is dat versnelling van nieuwbouw, woningverbetering en verduurzaming voorop staan. Logisch, gelet op de grote woningnood, maar de lokale betrokkenen die voor visitaties werden geïnterviewd geven ook een duidelijke boodschap af: vergeet de leefbaarheid van wijken niet. Wouter Beekers van de SVWN adviseert: ‘Bekommer je om de wijken en hun bewoners. En werk beter samen op het gebied van wonen en welzijn.’

Omgeving

Aanpak drinkwatertekort na 2030 vraagt om besparing en gebruik van nieuwe bronnen

Bestaande bronnen voor drinkwater zijn na 2030 mogelijk niet voldoende om aan de stijgende vraag te voldoen. Daarom is het belangrijk in te zetten op besparing en op nieuwe bronnen voor drinkwater. Om onnodige zuivering te voorkomen is het belangrijk om alle waterbronnen voor drinkwater zo schoon mogelijk te houden. Dit blijkt uit RIVM-onderzoek naar de ontwikkelingen die invloed hebben op de drinkwatervoorziening van de toekomst.

Omgeving

Voor de transitie naar duurzame grondstoffen is 1,4 keer meer ruimte nodig

In opdracht van de Provincie Zuid-Holland en de Gemeente Rotterdam hebben ISPT, Deltalinqs en QuoMare de veranderingen in de raffinagesector als gevolg van de energietransitie in kaart gebracht. Het belangrijkste doel van deze studie was om te onderzoeken hoe de overstap van fossiele grondstoffen naar hernieuwbare alternatieven in het Havenindustrieel Complex van Rotterdam (HIC) kan plaatsvinden, in de wetenschap dat er weinig ruimte beschikbaar is. De belangrijkste aanbeveling? Verschuif de focus van kortetermijndoelen (2030) naar langetermijndoelen (2050 en verder).

Omgeving

NVDE over onderzoek netkosten: investeringen noodzakelijk voor toekomstbestendige economie

Om de Nederlandse economie toekomstbestendig te maken, nieuwe woningen op het elektriciteitsnet aan te kunnen sluiten en energie-onafhankelijker te worden, zijn grootschalige investeringen in de netinfrastructuur noodzakelijk. “Investeringen in de netten zijn een hele verstandige keuze, want het levert de maatschappij meer op dan het kost. Daarnaast wordt Nederland met de overstap van gas naar elektriciteit onafhankelijker van fossiele energie uit dubieuze landen en gaan we klimaatverandering tegen”, reageert Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Omgeving