“De visie bevat diverse aanknopingspunten die het toekomstperspectief van Nederlandse boeren en tuinders kunnen verbeteren. Tegelijkertijd zijn veel voorstellen nog niet concreet, dus veel hangt van de uitwerking af. LTO Nederland blijft zich in Brussel inzetten om deze ambities snel om te zetten in praktische oplossingen voor boeren en tuinders”, zegt Ger Koopmans, voorzitter van LTO Nederland. Koopmans vervolgt: “Voor boeren en tuinders is Brussels beleid relevant, maar evenzo relevant is hoe dit doorwerkt in landelijk beleid. We kijken scherp naar mogelijkheden om Nederlands beleid haalbaar en realistisch aan te passen als daar vanuit Europa mogelijkheden voor zijn. Juist daarom zijn we verheugd met het feit dat eurocommissaris Christophe Hansen volgende maand op werkbezoek naar LTO komt.”

Eurocommissaris Hansen wil toekomstig Europees landbouwbeleid in beter overleg met stakeholders gaan maken. Om dat te waarborgen is een nieuw bestuur van 30 belanghebbende organisaties in het leven geroepen, bij wie nieuw landbouwbeleid getoetst moet gaan worden. De Europese landbouwkoepel voor boeren en tuinders, COPA-COGECA, is hierin ook vertegenwoordigd namens LTO. Daarnaast worden in de visie maatregelen aangekondigd op verschillende beleidsterreinen.

Verdienvermogen

Een van de speerpunten is om een beter boereninkomen te waarborgen. Nieuwe wetgeving moet ervoor gaan zorgen dat de positie van de boer en tuinder in de keten versterkt wordt. Daarnaast ligt er prioriteit bij het versimpelen van beleid, om de kostprijs en administratieve lastendruk te verlagen. Op korte termijn komen er voorstellen om de eisen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid te vereenvoudigen. Een groot vraagteken in de visie is echter hoeveel Europees budget voor de landbouw beschikbaar zal worden gesteld.

Milieubeleid

Gezien de grote stapeling van milieueisen op het boerenerf, wil de Commissie toewerken naar een benchmarkingsysteem waarin publieke en private standaarden samenkomen. Op het gebied van mestwetgeving wordt aangekondigd eind 2025 een evaluatie van de nitraatrichtlijn af te ronden. RENURE wordt als voorbeeld genoemd om minder afhankelijk te worden van kunstmest van buiten de EU. Daarnaast komt de Commissie met een wetsvoorstel om de toelating van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen te versnellen.

Gelijk speelveld

De Commissie wil op termijn de productiestandaarden van geïmporteerde producten meer gelijkstellen aan Europese normen voor gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast moet een herziening van Europese dierenwelzijnswetgeving ervoor gaan zorgen dat er op het gebied van dierenwelzijn een gelijker speelveld komt tussen landen binnen en buiten de EU. Het is echter nog onduidelijk of deze voorstellen ook voldoende rekening zullen houden met de investeringscycli van ondernemers.

Gerelateerd nieuws

ACM: aanvullende maatregelen nodig voor betaalbare nettarieven waterstoftransport

Waterstof wordt gezien als belangrijke schakel in de energietransitie, omdat het kan dienen als duurzame energiedrager in sectoren die moeilijk te elektrificeren zijn. Toch komt de markt voor waterstof door verschillende oorzaken maar langzaam op gang. Eén van de oorzaken is de onzekerheid over de tarieven voor het transport van waterstof via een netwerk van leidingen. Doordat volumes waterstof achterblijven en investeringskosten hoger uitvallen, kunnen zonder aanvullende maatregelen de tarieven voor het waterstoftransportnetwerk aanzienlijk stijgen. Voor de komende jaren stelt het ministerie van Klimaat en Groene Groei de tarieven vast die gebruikers van het waterstofnetwerk moeten betalen. Vanaf uiterlijk 2033 stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) deze tarieven vast op basis van de gemaakte kosten. De ACM heeft in een marktrapportage verkend hoe zij kan bijdragen aan de ontwikkeling van de waterstofmarkt en betaalbare waterstofnettarieven.

Klimaatverandering versnelt de waterkringloop

De aarde warmt op – en dat verandert de waterkringloop. Er verdampt meer water, de lucht bevat meer waterdamp, en dat leidt uiteindelijk tot intensere neerslag. Volgens klimaatmodellen neemt per graad opwarming de hoeveelheid waterdamp in de atmosfeer met zo’n 7 procent toe, terwijl neerslag en verdamping elk met ongeveer 2 procent stijgen. Dit leidt ertoe dat het minder vaak, maar wel heftiger regent. De veranderingen die we tot nu toe waarnemen zijn hiermee in overeenstemming.

AI en Energie: een spanningsveld met potentie

De afgelopen tijd is er steeds meer aandacht geweest voor het energieverbruik van AI. Dit verbruik is enorm en door de sterk toenemende toepassing van AI is de verwachting dat het totale energieverbruik alleen maar zal stijgen. Anderzijds kan AI ook een cruciale rol spelen in de energietransitie. Met de inzet van AI kan bijvoorbeeld het energieverbruik in de samenleving worden geoptimaliseerd en daardoor verminderd en AI kan er voor zorgen dat het elektriciteitsnet efficiënter wordt benut, waardoor netcongestie tegengegaan kan worden en verduurzamingsprojecten minder vertraging zullen oplopen.[1] In deze blog zal dieper worden ingegaan op de enigszins paradoxale verhouding tussen AI en energie.

'Europese bankensector moet meer doen om klimaatrisico's te beheersen'

De Europese Bankautoriteit (EBA) heeft een nieuw ESG-dashboard gelanceerd om beter inzicht te geven in de klimaatgerelateerde risico’s binnen de bankensector van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte (EER). Dit dashboard bevat belangrijke indicatoren die banken en toezichthouders helpen om klimaatrisico’s te monitoren en onderling te vergelijken.