Het gaat om de Mededeling van de Commissie met betrekking tot de visie voor landbouw en voedsel (COM (2025) 75). De Commissie heeft de mededeling op 19 februari 2025 gepubliceerd. De visie schetst vier prioritaire gebieden:

  • Een aantrekkelijke sector: De landbouw moet over de nodige stabiliteit beschikken om jongeren aan te moedigen het beroep uit te oefenen, onder meer door middel van eerlijke inkomens en doelgerichtere overheidssteun. Zij moeten ook actief worden ondersteund om de vruchten te plukken van innovatie en nieuwe bedrijfsmodellen, onder meer van koolstof- en natuurkredieten, als aanvullende inkomstenbronnen. De Commissie is vastbesloten ervoor te zorgen dat landbouwers niet worden gedwongen hun producten systematisch onder de productiekosten te verkopen, en zal daartoe concrete maatregelen nemen, onder meer door de herziening van de richtlijn oneerlijke handelspraktijken. De Commissie zal in 2025 ook een strategie voor generatievernieuwing presenteren, met aanbevelingen voor maatregelen die zowel op EU- als op nationaal/regionaal niveau nodig zijn om de belemmeringen voor jonge en nieuwe mensen die het beroep betreden, weg te nemen.

  • Een concurrerende en veerkrachtige sector: De EU zal op verschillende manieren prioriteit blijven geven aan voedselzekerheid en soevereiniteit. De handelsbesprekingen en -overeenkomsten zullen ten volle worden benut en tegelijkertijd de belangen van de Europese landbouwers worden beschermd. De visie beantwoordt ook aan de verzoeken van landbouwers, burgers en de samenleving in het algemeen om de productienormen voor ingevoerde producten beter op elkaar af te stemmen om ervoor te zorgen dat de ambitieuze normen van de EU niet leiden tot concurrentienadeel, in overeenstemming met de internationale regels. Daarom zal de Commissie in 2025 beginnen met het nemen van maatregelen om het effect van grotere samenhang in normen te beoordelen met betrekking tot de gevaarlijke pesticiden die in de EU verboden zijn en op het dierenwelzijn. Daarnaast blijft de strikte handhaving en controle van voedselveiligheidsnormen een niet-onderhandelbare prioriteit. De Commissie zal haar aandacht meer richten op vee om de toekomst van de sector op lange termijn te bevorderen.

  • Een toekomstbestendige sector: De Europese landbouwsector speelt volgens de Commissie een belangrijke rol in de overgang naar een koolstofarme economie. In de visie wordt erkend dat klimaatactie moet worden gecombineerd met voedselzekerheid en de specifieke uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd. Landbouwers moeten worden beloond voor het toepassen van natuurvriendelijke praktijken. In dit verband zal de Commissie een verder verbod op het gebruik van pesticiden zorgvuldig overwegen indien er binnen een redelijke termijn geen alternatieven beschikbaar zijn, en zal zij de toegang tot biopesticiden op de EU-markt stroomlijnen.  De Commissie zal ook een vrijwillig benchmarkingsysteem ontwikkelen,het 'duurzaamheidskompas op het landbouwbedrijf', om landbouwers te helpen hun prestaties op landbouwbedrijfsniveau te meten en te verbeteren. Er zal ook een strategie voor waterveerkracht worden voorbereid om tegemoet te komen aan de dringende behoefte aan efficiënter watergebruik.

  • Eerlijke levens- en arbeidsomstandigheden in plattelandsgebieden: De Commissie zal met een geactualiseerd actieplan voor het platteland komen om ervoor te zorgen dat plattelandsgebieden levendig en functioneel blijven en nauw verbonden zijn met het culturele en natuurlijke erfgoed van de EU. Er zal ook een jaarlijkse voedseldialoog worden gestart met een breed scala aan actoren, waaronder consumenten, landbouwers, het bedrijfsleven en overheidsinstanties, om oplossingen te vinden voor kwesties als de betaalbaarheid van voedsel en innovatie. Ook het terugdringen van voedselverspilling en het aanpakken van maatschappelijke problemen op het gebied van dierenwelzijn zullen in de toekomst nauwlettend door de Commissie worden bekeken.

Vooruitblikkend zal het toekomstige gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), als onderdeel van het komende voorstel voor het Meerjarig Financieel Kader (MFK), eenvoudiger en doelgerichter zijn, met steun die meer gericht is op landbouwers die actief betrokken zijn bij de voedselproductie, met bijzondere aandacht voor jonge landbouwers en landbouwers in gebieden met natuurlijke beperkingen. Incentives, in plaats van voorwaarden, zullen worden begunstigd.

Gerelateerd nieuws

ACM: aanvullende maatregelen nodig voor betaalbare nettarieven waterstoftransport

Waterstof wordt gezien als belangrijke schakel in de energietransitie, omdat het kan dienen als duurzame energiedrager in sectoren die moeilijk te elektrificeren zijn. Toch komt de markt voor waterstof door verschillende oorzaken maar langzaam op gang. Eén van de oorzaken is de onzekerheid over de tarieven voor het transport van waterstof via een netwerk van leidingen. Doordat volumes waterstof achterblijven en investeringskosten hoger uitvallen, kunnen zonder aanvullende maatregelen de tarieven voor het waterstoftransportnetwerk aanzienlijk stijgen. Voor de komende jaren stelt het ministerie van Klimaat en Groene Groei de tarieven vast die gebruikers van het waterstofnetwerk moeten betalen. Vanaf uiterlijk 2033 stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) deze tarieven vast op basis van de gemaakte kosten. De ACM heeft in een marktrapportage verkend hoe zij kan bijdragen aan de ontwikkeling van de waterstofmarkt en betaalbare waterstofnettarieven.

Klimaatverandering versnelt de waterkringloop

De aarde warmt op – en dat verandert de waterkringloop. Er verdampt meer water, de lucht bevat meer waterdamp, en dat leidt uiteindelijk tot intensere neerslag. Volgens klimaatmodellen neemt per graad opwarming de hoeveelheid waterdamp in de atmosfeer met zo’n 7 procent toe, terwijl neerslag en verdamping elk met ongeveer 2 procent stijgen. Dit leidt ertoe dat het minder vaak, maar wel heftiger regent. De veranderingen die we tot nu toe waarnemen zijn hiermee in overeenstemming.

AI en Energie: een spanningsveld met potentie

De afgelopen tijd is er steeds meer aandacht geweest voor het energieverbruik van AI. Dit verbruik is enorm en door de sterk toenemende toepassing van AI is de verwachting dat het totale energieverbruik alleen maar zal stijgen. Anderzijds kan AI ook een cruciale rol spelen in de energietransitie. Met de inzet van AI kan bijvoorbeeld het energieverbruik in de samenleving worden geoptimaliseerd en daardoor verminderd en AI kan er voor zorgen dat het elektriciteitsnet efficiënter wordt benut, waardoor netcongestie tegengegaan kan worden en verduurzamingsprojecten minder vertraging zullen oplopen.[1] In deze blog zal dieper worden ingegaan op de enigszins paradoxale verhouding tussen AI en energie.

'Europese bankensector moet meer doen om klimaatrisico's te beheersen'

De Europese Bankautoriteit (EBA) heeft een nieuw ESG-dashboard gelanceerd om beter inzicht te geven in de klimaatgerelateerde risico’s binnen de bankensector van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte (EER). Dit dashboard bevat belangrijke indicatoren die banken en toezichthouders helpen om klimaatrisico’s te monitoren en onderling te vergelijken.