Houd de economie draaiende

Er staan op dit moment meer dan 20.000 bedrijven op de wachtlijst voor een zwaardere elektriciteitsaansluiting, omdat zij willen uitbreiden of verduurzamen. Het verkleinen van de wachtlijst door maximaal in te zetten op het bouwen van nieuwe infrastructuur voor elektriciteit – zoals hoogspanningsstations, stroomkabels- en lijnen, levert de Nederland veel meer op dan het kost. Uit een nieuw ambtelijk rapport (IBO Bekostiging Elektriciteitsinfrastructuur) blijkt dat de netbeheerders elf miljard euro per jaar in de netten moeten investeren. Dat is slechts circa één procent van ons Bruto Binnenlands Product. Netinvesteringen leveren jaarlijks tientallen miljarden aan maatschappelijke waarde op, bleek uit een studie van BCG. Als bedrijven en nieuwe woningen sneller kunnen worden aangesloten, heeft dat volgens het IBO grote baten voor de economie en de samenleving. Daarom is het belangrijk om vergunningprocedures zoveel mogelijk te verkorten, omdat het verzwaren van een net zo tien jaar kan duren.

Beter benutten van het elektriciteitsnet helpt om de netkosten te drukken

Het net beter benutten heeft de potentie om de investeringskosten tot 2040 te verlagen met dertig miljard euro. We kunnen het net beter benutten door elektriciteitsverbruik bij bedrijven en huishoudens te stimuleren als er volop ruimte is op het net, en minder als het krap wordt. Stem daarbij ook locaties voor energieopwekking en opslag af op locaties met energieverbruik. Deze maatregelen kunnen de benodigde investeringen in het elektriciteitsnet op land tot wel dertig procent verlagen. Bovendien kunnen tijdige maatregelen nu al meer ruimte op het net vrijmaken.

Als de nettarieven voor burgers en bedrijven gaan afhangen van het moment waarop zij stroom gebruiken, moet geborgd worden dat de investeringszekerheid voor verduurzaming voldoende op peil blijft. Daarnaast roepen we het kabinet op vol in te blijven zetten op de uitrol van warmtenetten, duurzame gassen en energiebesparing, omdat hierdoor het elektriciteitsnet minder verzwaard hoeft te worden.

Bied huishoudens en bedrijven structurele oplossing voor lagere energierekening

Het is van belang de betaalbaarheid van de energierekening voor huishoudens en bedrijven verbeteren. Gisteren bleek uit onderzoek van TNO dat meer huishoudens in de knel kunnen komen door stijgende energieprijzen. Verduurzaming van woningen en de doorgroei van hernieuwbare energie zijn structurele manieren om de energierekening omlaag te brengen. Van het geld dat het Rijk in 2023 uittrok voor het energieprijsplafond, kunnen ruim 1,1 miljoen gezinnen een structureel veilige energierekening krijgen die 1.100 euro lager is dan nu.

Ook biedt het Action Plan for Affordable Energy van de Europese Commissie concrete maatregelen om de energiekosten te verlagen. De NVDE is positief over de oproep van de Europese Commissie om de belasting op elektriciteit te verlagen. “Elektriciteit wordt ruim anderhalf keer zwaarder belast dan gas, terwijl juist de overstap van gas naar elektriciteit de sleutel is tot een betaalbare en duurzame energievoorziening,” aldus Olof van der Gaag. Een lagere belasting op elektriciteit stimuleert deze elektrificatie. Daarnaast is het goed voor de betaalbaarheid voor het bedrijfsleven en verbetert het ons investeringsklimaat en onze concurrentiepositie.

Bron: NVDE

Gerelateerd nieuws

Waterschappen alert na recorddroge maand maart

Na een nat 2024 zijn de eerste signalen van droogte voor 2025 al vroeg zichtbaar. Februari en maart waren ongewoon droog en zonnig, de afvoeren van de Maas en de Rijn zijn laag, en de grondwaterstanden dalen. Lokaal zijn de eerste tekenen van verzilting en verhoogde concentraties blauwalg te zien. De situatie vraagt om verhoogde alertheid van de waterschappen.

Omgeving

Inpassing van de BOPA zonder risico?

Om een activiteit die in strijd is met de (beoordelings-)regels uit het omgevingsplan toch mogelijk te maken, kan onder de Omgevingswet gekozen worden voor een wijziging van het omgevingsplan of het verlenen van een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (hierna: BOPA). In de praktijk wordt momenteel veelvuldig gekozen voor het verlenen van een BOPA in plaats van het wijzigen van het omgevingsplan. Dat komt omdat bij strijd met het omgevingsplan (veelal betreft het hier een strijdigheid met de oude bestemmingsplannen) de regels uit het tijdelijk deel niet kunnen worden gewijzigd; als een wijziging van de regels uit het tijdelijke deel nodig is, moeten alle regels voor de betrokken locatie opnieuw worden vastgesteld in het nieuwe deel van het omgevingsplan. Dat is niet altijd wenselijk. Gemeenten en initiatiefnemers moeten zich er echter van bewust zijn dat er ook een keerzijde is aan het werken met BOPA’s. De BOPA’s moeten namelijk (op den duur) worden ingepast in het omgevingsplan. Dat kan voor het bevoegd gezag niet alleen een behoorlijke exercitie zijn, maar ook betekenen dat de BOPA opnieuw tegen het licht wordt gehouden en tegen de inpassing van de BOPA in rechte door derden (weer) wordt opgekomen. Wanneer en hoe verleende BOPA’s moeten worden ingepast en wat de gevolgen van de inpassing kunnen zijn, lees je in dit blog.

Omgeving

Hoe maken we steden leefbaar in tijden van groei en ongelijkheid?

In de 21e eeuw zal twee derde van de wereldbevolking in steden leven. Globalisering, nieuwe technologieën, massamigratie en toenemende ongelijkheid – de stad van de toekomst is geen vanzelfsprekend succes. Hoe betrekken we kwetsbare groepen? Welke rol speelt slimme technologie in het besturen van een stad? En wat is er nodig wil een stad in de toekomst duurzaam en rechtvaardig kunnen zijn?

Visitaties maken duidelijk: aandacht voor leefbaarheid wijken blijft hard nodig

De eerste uitgave van het Trendbeeld van de Stichting Visitaties Woningcorporaties Nederland (SVWN) legt de vinger op de zere plek: in sommige sociale huurwijken komt de leefbaarheid in het gedrang. Dit blijkt uit de ruim 50 visitaties die in 2024 bij corporaties zijn gehouden. Duidelijk is dat versnelling van nieuwbouw, woningverbetering en verduurzaming voorop staan. Logisch, gelet op de grote woningnood, maar de lokale betrokkenen die voor visitaties werden geïnterviewd geven ook een duidelijke boodschap af: vergeet de leefbaarheid van wijken niet. Wouter Beekers van de SVWN adviseert: ‘Bekommer je om de wijken en hun bewoners. En werk beter samen op het gebied van wonen en welzijn.’

Omgeving