Houd de economie draaiende

Er staan op dit moment meer dan 20.000 bedrijven op de wachtlijst voor een zwaardere elektriciteitsaansluiting, omdat zij willen uitbreiden of verduurzamen. Het verkleinen van de wachtlijst door maximaal in te zetten op het bouwen van nieuwe infrastructuur voor elektriciteit – zoals hoogspanningsstations, stroomkabels- en lijnen, levert de Nederland veel meer op dan het kost. Uit een nieuw ambtelijk rapport (IBO Bekostiging Elektriciteitsinfrastructuur) blijkt dat de netbeheerders elf miljard euro per jaar in de netten moeten investeren. Dat is slechts circa één procent van ons Bruto Binnenlands Product. Netinvesteringen leveren jaarlijks tientallen miljarden aan maatschappelijke waarde op, bleek uit een studie van BCG. Als bedrijven en nieuwe woningen sneller kunnen worden aangesloten, heeft dat volgens het IBO grote baten voor de economie en de samenleving. Daarom is het belangrijk om vergunningprocedures zoveel mogelijk te verkorten, omdat het verzwaren van een net zo tien jaar kan duren.

Beter benutten van het elektriciteitsnet helpt om de netkosten te drukken

Het net beter benutten heeft de potentie om de investeringskosten tot 2040 te verlagen met dertig miljard euro. We kunnen het net beter benutten door elektriciteitsverbruik bij bedrijven en huishoudens te stimuleren als er volop ruimte is op het net, en minder als het krap wordt. Stem daarbij ook locaties voor energieopwekking en opslag af op locaties met energieverbruik. Deze maatregelen kunnen de benodigde investeringen in het elektriciteitsnet op land tot wel dertig procent verlagen. Bovendien kunnen tijdige maatregelen nu al meer ruimte op het net vrijmaken.

Als de nettarieven voor burgers en bedrijven gaan afhangen van het moment waarop zij stroom gebruiken, moet geborgd worden dat de investeringszekerheid voor verduurzaming voldoende op peil blijft. Daarnaast roepen we het kabinet op vol in te blijven zetten op de uitrol van warmtenetten, duurzame gassen en energiebesparing, omdat hierdoor het elektriciteitsnet minder verzwaard hoeft te worden.

Bied huishoudens en bedrijven structurele oplossing voor lagere energierekening

Het is van belang de betaalbaarheid van de energierekening voor huishoudens en bedrijven verbeteren. Gisteren bleek uit onderzoek van TNO dat meer huishoudens in de knel kunnen komen door stijgende energieprijzen. Verduurzaming van woningen en de doorgroei van hernieuwbare energie zijn structurele manieren om de energierekening omlaag te brengen. Van het geld dat het Rijk in 2023 uittrok voor het energieprijsplafond, kunnen ruim 1,1 miljoen gezinnen een structureel veilige energierekening krijgen die 1.100 euro lager is dan nu.

Ook biedt het Action Plan for Affordable Energy van de Europese Commissie concrete maatregelen om de energiekosten te verlagen. De NVDE is positief over de oproep van de Europese Commissie om de belasting op elektriciteit te verlagen. “Elektriciteit wordt ruim anderhalf keer zwaarder belast dan gas, terwijl juist de overstap van gas naar elektriciteit de sleutel is tot een betaalbare en duurzame energievoorziening,” aldus Olof van der Gaag. Een lagere belasting op elektriciteit stimuleert deze elektrificatie. Daarnaast is het goed voor de betaalbaarheid voor het bedrijfsleven en verbetert het ons investeringsklimaat en onze concurrentiepositie.

Bron: NVDE

Gerelateerd nieuws

'Nonchalant omgaan met regels ondermijnt kwaliteit lokale democratie'

Het gemeenterecht, is dat saai? Zeker niet, zo toont mr. Olaf Schuwer aan in zijn nieuwe boek Gemeenterecht in en om de raadszaal. Met aanstekelijk enthousiasme behandelt de expert in het gemeenterecht 50 praktijksituaties, die elk een verhelderend beeld geven van het (correct) functioneren van de gemeenteraad en alles daaromheen. PONT | Omgeving voelde Schuwer aan de tand over het gemeenterecht, het functioneren van de raad en de stand van de democratie. “Ik strijd ervoor dat het gemeentebestuur zuiver handelt. Dat is belangrijker dan vaak gedacht wordt, want er gaat ontzettend veel mis.”

Omgeving

Regie boven regels: de missende visie van adviesgroep STOER

Vereniging Deltametropool onderzoekt ruimtelijke vraagstukken altijd vanuit de vragen erachter: vanuit welke visie, ideeën en paradigma’s wordt ruimtelijke ordening vormgegeven? Vanuit die invalshoek geeft de Vereniging een reactie op het conceptadvies van STOER.

Omgeving

BNA over STOER: kwaliteit versnelt woningbouw

Op 2 april werd het conceptadvies STOER gepresenteerd door minister Mona Keijzer. Dit advies, opgesteld door een externe adviesgroep, bevat voorstellen om overbodige regelgeving te verminderen, met als doel de woningbouw te versnellen. Momenteel werkt een team aan een uitgebreide, inhoudelijke reactie op het STOER-conceptadvies. Met input van leden en in afstemming met andere partijen uit de ontwerpwereld en de bouwkolom, brengen we een eigenstandige visie in. Hiermee maken we ons sterk voor de rol en positie van de architect. Want juist bij versnelling van processen is kwaliteitsborging van het allergrootse belang!

Omgeving

Zorg voor standaardisatie in het verduurzamen van de gebouwde omgeving

Op dit moment zijn er te veel conflicterende richtlijnen die de verduurzaming van de gebouwde omgeving vertragen en kostenverhogend werken. BouwendNederland pleit bij het ministerie van VRO voor een versnelde hervorming van het MPG-stelsel tot één Europees afgestemd systeem met als uitgangspunt de CO2-uitstoot van materiaal tot en met gebruiksfase. Woensdag vond het Kamerdebat over het klimaatakkoord en de verduurzaming van de gebouwde omgeving plaats.

Omgeving