Arne Weverling, gedeputeerde Haven en Industrie: ‘Met de inzichten uit dit onderzoek kunnen we strategisch beleid ontwikkelen, ruimte effectief plannen en samenwerking stimuleren om de transitie naar hernieuwbare grondstoffen in Zuid-Holland te versnellen’.

Uitdaging: transitie binnen beperkte ruimte

Het HIC is een belangrijk logistiek en industrieel knooppunt. In dit drukke centrum brengt de transitie naar hernieuwbare grondstoffen een grote ruimtelijke uitdaging met zich mee. De verwerking van hernieuwbare grondstoffen, zoals plantaardige olie, (plastic) afval of biomassa, vereist meer stappen en daarmee meer ruimte dan fossiele verwerking. In deze studie is verkend welke ruimte nodig is voor de ombouw van deze processen, en wat de invloed is als we binnen de bestaande beperkte ruimte toch stappen proberen te zetten om te verduurzamen.

Gevolgen van ruimtebeperking

Voor de overstap van fossiele naar hernieuwbare grondstoffen in de raffinage- en krakerindustrie is naar verwachting 1,4 keer de huidige ruimte nodig. Hoewel een eerste analyse laat zien dat de brandstofvraag afneemt - onder andere door de opkomst van elektrisch rijden - en daardoor meer ruimte vrijkomt, blijft de uitdaging dus groot.

De studie laat ook zien dat er een dilemma ontstaat wanneer de transitie binnen de bestaande ruimte moet plaatsvinden. Hoewel dit technisch mogelijk is, leidt dit tot hogere kosten, vertragingen en een verminderde strategische autonomie door een afname in eigen productie. Omdat bestaande locaties eerst moeten worden afgebroken voordat nieuwe processen kunnen starten, ontstaan tijdelijke productiedalingen en een grotere afhankelijkheid van geïmporteerde eindproducten.

Belangrijkste aanbevelingen

Drie belangrijke aanbevelingen, waarmee Zuid-Holland zijn rol als hub voor hernieuwbare grondstoffen kan waarborgen en tegelijkertijd de regionale economie kan stimuleren, zijn:

  1. Focus op Langetermijndoelen: Kijk niet alleen naar doelen voor 2030, maar ook naar doelen voor 2050 en verder. Dit is belangrijk voor de energietransitie en de ontwikkeling van Rotterdam als centrum voor hernieuwbare grondstoffen.

  2. Strategische Ruimteplanning: Maak ruimte vrij voor hernieuwbare en circulaire verwerkingsprocessen door zorgvuldig grond toe te wijzen en samen te werken met bestaande gebruikers. Plan strategisch hoe nieuwe activiteiten kunnen passen in de lokale waardeketens.

  3. Robuuste Samenwerking: Werk samen met zowel de overheid als bedrijven om de overgang naar nieuwe grondstoffen te maken. Focus op langetermijndoelen en zoek naar voordelen voor zowel de samenleving als bedrijven. Zorg voor een stabiele omgeving waarin nieuwe ideeën kunnen groeien.

Gerelateerd nieuws

'Nonchalant omgaan met regels ondermijnt kwaliteit lokale democratie'

Het gemeenterecht, is dat saai? Zeker niet, zo toont mr. Olaf Schuwer aan in zijn nieuwe boek Gemeenterecht in en om de raadszaal. Met aanstekelijk enthousiasme behandelt de expert in het gemeenterecht 50 praktijksituaties, die elk een verhelderend beeld geven van het (correct) functioneren van de gemeenteraad en alles daaromheen. PONT | Omgeving voelde Schuwer aan de tand over het gemeenterecht, het functioneren van de raad en de stand van de democratie. “Ik strijd ervoor dat het gemeentebestuur zuiver handelt. Dat is belangrijker dan vaak gedacht wordt, want er gaat ontzettend veel mis.”

Omgeving

Regie boven regels: de missende visie van adviesgroep STOER

Vereniging Deltametropool onderzoekt ruimtelijke vraagstukken altijd vanuit de vragen erachter: vanuit welke visie, ideeën en paradigma’s wordt ruimtelijke ordening vormgegeven? Vanuit die invalshoek geeft de Vereniging een reactie op het conceptadvies van STOER.

Omgeving

BNA over STOER: kwaliteit versnelt woningbouw

Op 2 april werd het conceptadvies STOER gepresenteerd door minister Mona Keijzer. Dit advies, opgesteld door een externe adviesgroep, bevat voorstellen om overbodige regelgeving te verminderen, met als doel de woningbouw te versnellen. Momenteel werkt een team aan een uitgebreide, inhoudelijke reactie op het STOER-conceptadvies. Met input van leden en in afstemming met andere partijen uit de ontwerpwereld en de bouwkolom, brengen we een eigenstandige visie in. Hiermee maken we ons sterk voor de rol en positie van de architect. Want juist bij versnelling van processen is kwaliteitsborging van het allergrootse belang!

Omgeving

Zorg voor standaardisatie in het verduurzamen van de gebouwde omgeving

Op dit moment zijn er te veel conflicterende richtlijnen die de verduurzaming van de gebouwde omgeving vertragen en kostenverhogend werken. BouwendNederland pleit bij het ministerie van VRO voor een versnelde hervorming van het MPG-stelsel tot één Europees afgestemd systeem met als uitgangspunt de CO2-uitstoot van materiaal tot en met gebruiksfase. Woensdag vond het Kamerdebat over het klimaatakkoord en de verduurzaming van de gebouwde omgeving plaats.

Omgeving