Samen inzetten op leefbaarheid

Aedes-voorzitter Liesbeth Spies: ‘Ook uit dit rapport blijkt dat de leefbaarheid in sommige wijken onder druk staat. Er zijn veel goede voorbeelden waarbij corporaties intensief samenwerken met gemeenten, zorg en welzijn om de veerkracht van wijken te verbeteren. Maar in de breedte kunnen we hierop steviger inzetten.’

‘De Aedes-langetermijnvisie speekt de ambitie uit om te bouwen aan gemeenschappen en dit met andere partijen te doen. Hierover gaan we op ons verenigingscongres voor de zomer in gesprek met onze stakeholders. Het Trendbeeld van de SVWN geeft een aantal goede suggesties om deze samenwerking te versterken. We willen er zijn voor iedereen die ons nodig heeft. Met een goede betaalbare huurwoning in een fijne wijk.’ 

Werken op snijvlak zorg en welzijn

Uit de dwarsdoorsnede van alle visitaties blijkt dat veel betrokkenen bij de lokale volkshuisvesting bezorgd zijn over hoe het gaat met de mensen in sociale huurwijken. De vraag hoe op een effectieve manier te werken aan de leefbaarheid van wijken en het welzijn van bewoners houdt corporaties bezig.

De visitatiecommissies kregen vaker de vraag of zij op dit gebied de juiste dingen op de juiste manier doen. Het Trendbeeld laat met een aantal sprekende voorbeelden uit de praktijk zien dat corporaties willen samenwerken met anderen op het snijvlak van wonen en welzijn. Wij zien dat als een mooie uitdaging voor de toekomst.

Lees het Trendbeeld van SVWN

Gerelateerd nieuws

Inpassing van de BOPA zonder risico?

Om een activiteit die in strijd is met de (beoordelings-)regels uit het omgevingsplan toch mogelijk te maken, kan onder de Omgevingswet gekozen worden voor een wijziging van het omgevingsplan of het verlenen van een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (hierna: BOPA). In de praktijk wordt momenteel veelvuldig gekozen voor het verlenen van een BOPA in plaats van het wijzigen van het omgevingsplan. Dat komt omdat bij strijd met het omgevingsplan (veelal betreft het hier een strijdigheid met de oude bestemmingsplannen) de regels uit het tijdelijk deel niet kunnen worden gewijzigd; als een wijziging van de regels uit het tijdelijke deel nodig is, moeten alle regels voor de betrokken locatie opnieuw worden vastgesteld in het nieuwe deel van het omgevingsplan. Dat is niet altijd wenselijk. Gemeenten en initiatiefnemers moeten zich er echter van bewust zijn dat er ook een keerzijde is aan het werken met BOPA’s. De BOPA’s moeten namelijk (op den duur) worden ingepast in het omgevingsplan. Dat kan voor het bevoegd gezag niet alleen een behoorlijke exercitie zijn, maar ook betekenen dat de BOPA opnieuw tegen het licht wordt gehouden en tegen de inpassing van de BOPA in rechte door derden (weer) wordt opgekomen. Wanneer en hoe verleende BOPA’s moeten worden ingepast en wat de gevolgen van de inpassing kunnen zijn, lees je in dit blog.

Omgeving

Hoe maken we steden leefbaar in tijden van groei en ongelijkheid?

In de 21e eeuw zal twee derde van de wereldbevolking in steden leven. Globalisering, nieuwe technologieën, massamigratie en toenemende ongelijkheid – de stad van de toekomst is geen vanzelfsprekend succes. Hoe betrekken we kwetsbare groepen? Welke rol speelt slimme technologie in het besturen van een stad? En wat is er nodig wil een stad in de toekomst duurzaam en rechtvaardig kunnen zijn?

Aanpak drinkwatertekort na 2030 vraagt om besparing en gebruik van nieuwe bronnen

Bestaande bronnen voor drinkwater zijn na 2030 mogelijk niet voldoende om aan de stijgende vraag te voldoen. Daarom is het belangrijk in te zetten op besparing en op nieuwe bronnen voor drinkwater. Om onnodige zuivering te voorkomen is het belangrijk om alle waterbronnen voor drinkwater zo schoon mogelijk te houden. Dit blijkt uit RIVM-onderzoek naar de ontwikkelingen die invloed hebben op de drinkwatervoorziening van de toekomst.

Omgeving

Voor de transitie naar duurzame grondstoffen is 1,4 keer meer ruimte nodig

In opdracht van de Provincie Zuid-Holland en de Gemeente Rotterdam hebben ISPT, Deltalinqs en QuoMare de veranderingen in de raffinagesector als gevolg van de energietransitie in kaart gebracht. Het belangrijkste doel van deze studie was om te onderzoeken hoe de overstap van fossiele grondstoffen naar hernieuwbare alternatieven in het Havenindustrieel Complex van Rotterdam (HIC) kan plaatsvinden, in de wetenschap dat er weinig ruimte beschikbaar is. De belangrijkste aanbeveling? Verschuif de focus van kortetermijndoelen (2030) naar langetermijndoelen (2050 en verder).

Omgeving