Een ‘vitale regio’ wordt vaak als oplossing voor de zorg neergezet, maar regio’s zijn in de afgelopen jaren ook steeds meer gepolariseerd: ze worden soms gezien als achtergesteld, dan juist weer als innovatief.

Een belangrijke aanleiding voor het onderzoek was de schaarste aan specialisten ouderengeneeskunde, vooral in landelijke gebieden. Zorgorganisaties in deze gebieden worden door overheden en verzekeraars gestimuleerd om samen te werken, bijvoorbeeld door gezamenlijke nachtdiensten te organiseren of regiocentra op te zetten waar spoedzorg wordt gecentraliseerd. Maar hoe werkt dit in de praktijk? En hoe beïnvloedt regionalisering de zorg? Van Pijkeren heeft onderzoek gedaan naar hoe verzorgenden, verpleegkundigen en artsen zorg verlenen in gebieden waar schaarste heerst. Dit heeft zij gedaan bij verschillende ouderenzorgorganisaties in landelijke regio’s in zowel Nederland als Noorwegen.

Haar onderzoek toont het belang van verpleegkundig werk op dit soort plekken en het laat zien dat (landelijke) regio’s niet enkel achtergesteld zijn of geen goede zorg meer kunnen verlenen door schaarste, maar dat zorgverleners, samen met lokale actoren (burgers, gemeenten), zorg anders en soms heel creatief vormgeven – iets waarvan we ook kunnen leren. Haar onderzoek laat zien hoe deze oplossingen niet alleen functioneel zijn, maar ook bredere implicaties hebben. Zo kunnen ze het narratief en beeld over plekken veranderen en ontstaan zorginfrastructuren die niet alleen ouderen ten goede komen, maar de hele gemeenschap een veiliger gevoel (kan) geven.

Toch zijn er ook risico’s. Het onderzoek laat zien dat verschraling van zorg kan optreden, vooral wanneer de herwaardering van zorg niet expliciet wordt besproken – zowel onder professionals als met cliënten en hun naasten. Daarnaast kunnen regionale diensten niet goed op elkaar afgestemd zijn, waardoor verantwoordelijkheden verschuiven en ouderen ‘tussen wal en schip’ vallen, bijvoorbeeld tussen verschillende zorgaanbieders en financieringssystemen.

Regionale zorgverlening vraagt dan ook iets van zorgbeleid, steun vanuit de zorgsector en erkenning voor de waarde van lokale initiatieven. De inzichten uit dit onderzoek zijn relevant voor beleidsmakers, zorgorganisaties en professionals die zich bezighouden met de toekomst van ouderenzorg en regionalisering.

Gerelateerd nieuws

Mening over migratie hangt samen met somberheid over samenleving

Veel mensen in ons land hebben zorgen over migratie. Die zorgen komen vooral voort uit de angst dat migratie negatieve gevolgen heeft voor de woningmarkt, veiligheid en de Nederlandse identiteit. Mensen die negatiever denken over migratie vinden ook vaker dat het niet goed gaat met de samenleving en de politiek, en hebben de overtuiging dat ze niet meetellen.

Zorg & Sociaal

Startbeleid is het faciliteren van een goede start voor iedereen die zich vestigt in Nederland

Het Nederlandse inburgeringsbeleid werpt onnodig barrières op voor nieuwkomers, terwijl de essentie zou moeten zijn: het faciliteren van een goede start voor iedereen die zich in Nederland vestigt. Startbeleid vraagt om een fundamenteel andere benadering van hoe we nieuwkomers verwelkomen en ondersteunen in onze samenleving. In dit artikel verkennen we hoe een faciliterend startbeleid daadwerkelijk vorm krijgt. We belichten de spanning tussen ideaal en werkelijkheid en staan stil bij de recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie die nieuwe perspectieven voor het startbeleid biedt. Want uiteindelijk draait goed startbeleid om het faciliteren van een goede start door ondersteuning die aansluit bij zowel de behoeften van nieuwkomers als die van onze samenleving – een balans die cruciaal is voor inclusie in de samenleving.

Zorg & Sociaal

Oproep gezondheidsorganisaties: verbeter aanpak alcoholschade

Gezondheidsorganisaties maken zich zorgen over de omvang van alcoholschade en roepen staatssecretaris Karremans op om maatregelen te nemen. Uit een recente peiling door het Trimbos-instituut, blijkt dat bijna 1 op de 5 deelnemers voor hun 18e jaar een negatieve ervaring heeft meegemaakt met iemand die alcohol dronk. Bij ongeveer de helft werd de ervaring veroorzaakt door een ouder of verzorger. Ook blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL dat het aantal ongevallen na alcoholgebruik op de eerste hulp, ruim drie keer zo hoog is als voorheen bekend.

Zorg & Sociaal

Strategisch koersen vanuit vertrouwen

Wij geloven dat sociaal ontwikkelbedrijven een belangrijke rol kunnen blijven spelen om mensen effectief aan het werk te helpen, ook in de context van groeiende financiële uitdagingen (zie onze vorige blog hierover). Ons adagium daarvoor is strategisch(er) samenwerken in de hele keten. Hoe dat eruit kan zien, beschrijven wij met een drietal toekomstvisies voor gemeenten, ontwikkelbedrijven én ketenpartners. Deze blog bevat toekomstvisie 1: strategisch koersen vanuit vertrouwen.

Zorg & Sociaal