Iedereen moet gelijkwaardig mee kunnen doen in de samenleving. Met de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn, die op 28 juni in werking treedt, wordt die gelijkwaardigheid voor mensen met een beperking flink verbeterd. Deze wet regelt dat alle producten en diensten die onder de richtlijn vallen voor iedereen toegankelijk moeten zijn, zodat ook mensen met een beperking hier gebruik van kunnen maken.

Het gaat met name om digitale producten en diensten. De Europese Toegankelijkheidsrichtlijn levert een belangrijke bijdrage aan de implementatie van het VN-Verdrag Handicap. Nederland heeft zich met dit verdrag verbonden aan het verbeteren van de positie van mensen met een beperking in de samenleving.

Belangrijke stap

Staatssecretaris Pouw-Verweij (VWS): “Het is essentieel dat iedereen kan meedraaien in onze samenleving, ook digitaal. Deze wet is dan ook een belangrijke stap in de goede richting. Deze nieuwe toegankelijkheidseisen bieden mensen met een beperking meer vrijheid en zelfstandigheid. Zo zijn zij niet afhankelijk van anderen voor bijvoorbeeld het regelen van hun bankzaken, het kopen van een treinticket of online winkelen. Bovendien is het een grote kans voor ondernemers. Die kunnen een veel bredere doelgroep bereiken met hun diensten en producten.”

Digitale producten en diensten

De richtlijn vergroot de toegankelijkheid van met name digitale producten en diensten. Dit is van groot belang, want we worden als samenleving steeds digitaler. De richtlijn geldt voor onder andere telefoons, computers, pinapparaten, mobiele apps en webwinkels. De richtlijn schrijft toegankelijkheidseisen voor zoals de mogelijkheid om het geluid van een product harder te zetten en de helderheid op een beeldscherm aan te passen. Denk ook aan een toegankelijke helpdeskfunctie en een begrijpelijke gebruiksaanwijzing.

Toezicht

Ondernemers (producenten, leveranciers, retailers of inkopers) zijn vanaf 28 juni verplicht om producten en digitale diensten die onder de richtlijn vallen toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Verschillende toezichthouders houden toezicht op de naleving van de richtlijn:

  • Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) voor alle producten die onder de richtlijn vallen zoals geldautomaten, televisies, computers of e-readers;

  • Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT): voor elementen van personenvervoer per vliegtuig, bus, trein en over water;

  • Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor bankdiensten voor consumenten en e-handelsdiensten van financiële aard;

  • Commissariaat voor de Media (Commissariaat) voor e-boeken en diensten die toegang geven tot audiovisuele mediadiensten;

  • Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor e-handelsdiensten en elektronische communicatiediensten;

  • Inspectie JenV voor het noodnummer 112.

Als een bedrijf zich niet aan de richtlijn houdt, kan de toezichthouder een waarschuwing geven of een boete opleggen.

Wie producten of diensten tegenkomt die niet aan de toegankelijkheidseisen voldoen, kan dit melden bij de betreffende toezichthouder. Via de beslisboomv is te vinden waarvoor je bij wie moet zijn. Als je hulp nodig hebt om de beslisboom te gebruiken, dan kun je het telefoonnummer 1400 bellen.

Overgangsperiode

Nieuwe producten die vanaf 28 juni in de handel worden gebracht of op de markt aangeboden moeten voldoen aan de eisen van de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn. Voor producten en diensten die voor 28 juni in handel zijn gebracht geldt in de meeste gevallen een overgangsperiode. De duur ervan verschilt per product. Het kan daardoor voorkomen dat nog niet alle producten gelijk na de inwerkingtreding van de richtlijn aan de nieuwe eisen voldoen. De overgangstermijn zit voor diensten alleen op producten die nodig zijn voor de dienst. Wanneer ondernemingen ook diensten verlenen aan nieuwe klanten (of nieuwe contracten aan bestaande klanten) moeten ze dus zorgen dat hun dienstverlening per 28 juni 2025 voldoet.

Voor meer verdieping PONT | Zorg & Sociaal , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Brede welvaart in Nederland licht gestegen; regionale verschillen blijven aanzienlijk

De brede welvaart is in 2024 licht gegroeid. Deze toename is vooral te danken aan hogere reële inkomens, meer baanzekerheid en het verdere herstel van het subjectief welzijn – oftewel hoe gelukkig en tevreden mensen zijn. Tegelijkertijd blijft de woontevredenheid een punt van zorg: deze is na jaren van daling ook in 2024 verder afgenomen. Regio's als het Gooi en Vechtstreek, Leiden en Bollenstreek en de Achterhoek behoren tot de koplopers in brede welvaart.

Nieuwe bestuurscode onder vuur: FNV hekelt ‘zelfregulering zonder tegenmacht’

De Corporate Governance Code, die de spelregels vastlegt voor goed bestuur bij beursgenoteerde bedrijven in Nederland, is opnieuw onderwerp van politiek debat. Demissionair minister van Economische Zaken Vincent Karremans heeft in antwoorden op Kamervragen gereageerd op zorgen over de positie van werknemersbelangen en de rol van vakbond FNV binnen de vernieuwde Monitoring Commissie Corporate Governance (MCCG).

Gezondheid is nog te vaak bijzaak in klimaatbeleid

Maatregelen voor klimaatadaptatie gaan vooral over aanpassing van de fysieke ruimte, terwijl klimaatverandering ook impact heeft op de gezondheid van mensen. Het project ‘klimaatadaptatie en gezondheid’ helpt GGD’en en gemeenten om gezondheid meer te verankeren in het klimaatbeleid. “Neem vroegtijdig gezondheid mee, want dan kun je meer gezondheidswinst behalen”, zegt Moniek Zuurbier van de GGD.

Omgeving

Asielopvang: lessen in bestuurlijke moed en draagvlak in tijden van polarisatie

De Spreidingswet, aangenomen in 2023, beoogt een eerlijkere verdeling van asielopvang over gemeenten. Hoewel de wet zijn eerste vruchten afwerpt, blijft het een gevoelig en gepolariseerd dossier. Irene van Eldik (senior adviseur sociaal domein), Julia van Neerrijnen (junior adviseur sociaal domein) en Robert Wester (senior managing consultant Openbaar bestuur en Managing Director EU) geven tips over wat gemeenten kunnen leren van de recente praktijk en hoe te zorgen dat je polarisatie niet in de hand werkt.

Zorg & Sociaal