Het is door andere media al gememoreerd: de term bestaanszekerheid heeft een definitieve plaats verworven in de politieke communicatie. Drie keer kwam de term voor in de Troonrede; in de edities van 2022 en 2021 welgeteld nul. Met nadruk spreek ik over communicatie. Want tijdens de komende campagne, de verkiezingen en bovenal in de formatie moet blijken of de term ook echt praktische opvolging krijgt. Hoe zorg je je ervoor dat mensen, die nu langzaam buiten de boot dreigen te vallen, niet in armoede vervallen of daarin blijven zitten?

Grondwettelijke zorg in crisis

Daarvoor is het goed om een blik te werpen op de decentrale overheid, die dichter op de burger staat. En die, daarmee, een signaleringsfunctie heeft. In 2022 publiceerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, kortweg de VNG, een essay over bestaanszekerheid als belofte (1). De koepelorganisatie stelt daarin dat de bestaanszekerheid als grondwettelijke taak van de overheid in een crisis verkeert: “We moeten het tij keren om een menswaardig bestaan veilig te stellen. Als we daar de komende tien jaar niet toe in staat zijn, ontstaat er een groep van onzekeren die voor een maatschappelijke splijtzwam kunnen zorgen.”

De gemeenten zagen dus al dat de schoen ernstig begon te wringen en dat op lokaal niveau fundamentele stappen konden en moesten worden gezet. Liefst via oplossingen met een structureler karakter: “Onze inschatting is dat het ook financieel beter rendeert om met langetermijnoplossingen te werken in plaats van met suboptimale oplossingen op korte termijn.” Met andere woorden: liever geen plak-en pleisterwerk, zoals hier en daar wat draaien aan de toeslagenknop, want dat zet niet echt zoden aan de dijk.

De VNG riep in het essay op tot een stip aan de horizon om “van daaruit doorbraken te maken voor een lokale agenda bestaanszekerheid”. Hoewel je van die term een beetje jeuk krijgt, lijkt die stip aan de horizon nu voorzichtig gezet. De landelijke overheid neemt de eerdere observaties van de VNG eigenlijk over. Het kwartje lijkt gevallen.

Meenemen in de transitie

Maar het belang van bestaanszekerheid reikt verder dan alleen burgers overeind houden. “De belofte van bestaanszekerheid is belangrijk in de huidige transitietijd. Zonder de basale zekerheid van inkomen, werk en een overheid die naast je staat wordt elke verandering een bedreiging”, schrijft de VNG. De gedachte is dat je alleen voldoende draagvlak voor maatschappelijke verandering kan bereiken met zekere burgers.

Al met al dus een (grote) uitdaging voor een nieuw kabinet, waar ze gezien het huidige discours van bestaanszekerheid niet meer omheen kunnen: de lagere inkomens én de precaire middenklasse beschermen. Ook in het belang van de maatschappelijke transitie(s).

  1. https://vng.nl/sites/default/files/2023-03/bestaanszekerheid-als-belofte-essay-vng-20230329.pdf

Over de auteurs

  • Tom Reijner

    Tom Reijner is Freelance journalist, onderzoeker en podcastmaker.

Gerelateerd nieuws

Rapport aan VN-comité: ‘Rechten van mensen met een beperking worden niet volledig beschermd’

Hoe staat het met de uitvoering van het VN-verdrag handicap? Vandaag moet Nederland hier verantwoording over afleggen bij het VN-comité handicap in Genève. Als toezichthouder op de uitvoering van het verdrag leverde het College een rapport aan bij het comité. Ook is het College vandaag aanwezig bij de dialoog van Nederland met het comité.

Zorg & Sociaal

Toegankelijkheidsrichtlijn: waar moeten financiële instellingen straks aan voldoen?

Op 28 juli 2025 treedt de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn in werking in Nederland. Deze richtlijn stelt nieuwe regels om de toegankelijkheid van producten en diensten voor personen met een handicap of een functionele beperking te verbeteren. Om hieraan te voldoen, moeten financiële ondernemingen procedures opstellen, informatie aanpassen en algemene voorwaarden herzien. Voldoen zij niet aan deze voorschriften, dan geldt een meldingsplicht bij de AFM. In dit artikel licht Daniëlle Geelen, Risk & Compliance consultant bij Projective Group, toe wat er van financiële instellingen verwacht wordt.

Zorg & Sociaal

Monitor Discriminatiezaken: stijging aantal meldingen ongelijke beloning

Hoewel er de afgelopen jaren meer aandacht is voor ongelijke beloning, blijft de loonkloof bestaan. Het College zag de afgelopen maanden zelfs een stijging in het aantal meldingen over ongelijke beloning. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Monitor Discriminatiezaken die vandaag is gepubliceerd. In totaal kreeg het College 44 meldingen en 5 verzoeken om een oordeel over dit onderwerp. Recentelijk nog dienden twee vrouwelijke rechters en Bureau Clara Wichmann een klacht in bij het College vanwege de ongelijke beloning van vrouwelijke rechters en officieren van justitie.

Zorg & Sociaal

'Misbruik in zorginstellingen is misschien te voorkomen'

Recentelijk nog berichtte het NOS nieuws over grootschalige wantoestanden tussen 1950 en 2019 in Nieuw Zeeland , een verlate echo van het rapport van onze Commissie de Winter. Maar ook dicht bij huis berichte de Leeuwarder Courant deze week over slachtoffers van verkrachting in Drachten (22 juli). Het is verleidelijk om al deze ‘gevallen’ af te doen als incidentele gevolgen van gestoorde individuen . Dat lijkt een denkfout want daarvoor is het fenomeen misbruik in de jeugdzorg te groot. Vaak durven slachtoffers er niet over te praten (self-silencing) en wijten ze het misbruik aan zichzelf. Dat veroorzaakt nog meer machteloosheid met vaak een post traumatische stressstoornis (PTSS) tot gevolg, die we maar moeilijk kunnen behandelen. Wat kunnen we er aan doen?

Zorg & Sociaal