Een grote groep werknemers kan nauwelijks in de dagelijkse levensbehoeften voorzien, blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van carrièreplatform Intermediair en Nyenrode Business Universiteit (1). Aan dit tweejaarlijkse onderzoek namen 23.550 respondenten deel. De respondenten werden gevraagd naar onder meer salarisontwikkeling en werktevredenheid. Twee jaar geleden was de kloof 5 procent, aldus de onderzoekers.

Mannen vs. vrouwen

Mannen krijgen vaker extra’s, zoals een bonus en een auto van de zaak. Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie aan Nyenrode Business Universiteit, doet een oproep aan de werkgevers: “Ik heb in het verleden weleens op de radio geroepen dat vrouwen beter moeten leren onderhandelen, maar uit onderzoek blijkt dat het bij hen vaak als iets negatiefs wordt gezien als ze onderhandelen, terwijl mannen erom worden geprezen. Daar schiet je als vrouw dus niet veel mee op.”

Hij vervolgt: “Daarom moet er naar mijn mening veel meer druk komen te liggen op de organisaties. Laat ze maar in hun jaarverslag aantonen dat vrouwen evenveel betaald krijgen als mannen in dezelfde functie. Die kloof moet niet het probleem zijn van de vrouwen, maar van de werkgevers.’ 

Theoretisch vs. praktisch opgeleiden

70 procent van de respondenten heeft de afgelopen twee jaar een salarisverhoging gekregen. Maar gezien de oplopende inflatie in diezelfde periode is het wellicht opvallender dat 30 procent het dus nog met hetzelfde salaris moet stellen voor de enorme prijsstijging. Mannen kregen er gemiddeld meer bij dan vrouwen. Mannen zagen hun salaris stijgen met respectievelijk 15 procent, 16 procent en 18 procent in de opleidingscategorieën ‘laag’, ‘midden’ en ‘hoog’. Bij vrouwen was dat slechts 7 procent, 8 procent en 14 procent, schrijft Intermediair.

Theoretisch opgeleiden “scoren” op de salarisschaal dus beter dan praktisch opgeleiden. En dat is volgens Van Muijen een aanzienlijk probleem: “We zien dat praktisch opgeleiden veel meer moeite hebben om klappen op te vangen dan theoretisch opgeleiden. Dat bevestigt weer dat we ontzettend geneigd zijn om opleiding te betalen, in plaats van wat mensen daadwerkelijk laten zien. En vrouwen delven ook hier weer het onderspit, helemaal als ze zogenoemd laagopgeleid zijn.”

  1. https://www.intermediair.nl/onderzoeken/nationaal-salaris-onderzoek 

Over de auteurs

  • Tom Reijner

    Tom Reijner is Freelance journalist, onderzoeker en podcastmaker.

Gerelateerd nieuws

Nederland steunt Oekraïne ook in de digitale oorlog

Al meer dan duizend dagen vechten de Oekraïners met man en macht om hun land te verdedigen. De oorlog speelt zich niet alleen af aan de frontlinies, maar ook online. Op 20 december bestaat het Tallinn Mechanisme één jaar. Via het Tallinn Mechanisme werkt Nederland samen met andere landen aan de online veiligheid van Oekraïne én zichzelf.

Data & Privacy

Grip op verharding in gevangenissen vraagt om andere langetermijnvisie op veiligheid

Gevangenismedewerkers ervaren de laatste jaren een verharding in de inrichtingen. Om grip te houden op de zogenoemde hoogrisico-gedetineerden, zijn er allerlei maatregelen genomen in de gevangenissen, zoals afdelingen met meer toezicht. Deze maatregelen zijn vooral gericht op behoud van veiligheid, en minder op resocialisatie, risico(beheersing) en humaniteit, zo blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit, in opdracht van het WODC. De onderzoekers menen dat andere langetermijnvisie met een beter evenwicht nodig is.

Zorg & Sociaal

Onderzoek naar informatiebeveiliging is ‘wake up-call’

Een ADR-onderzoek naar de omgang met vertrouwelijke informatie bij de politie toont aan dat de beveiliging van die informatie onvoldoende op orde is. Het korps is te kwetsbaar voor kwaadwillenden die op zoek zijn naar politie-informatie. Naar aanleiding van het rapport heeft de politie direct maatregelen genomen.

Data & Privacy

€ 280 miljoen extra voor politie en veiligheid

Onze veiligheid, vrijheden en democratische rechtsstaat staan onder druk. Het kabinet investeert daarom vanaf 2025 jaarlijks ruim € 280 miljoen extra in de politie en in keten partners zoals het Openbaar Ministerie en Nederlands Forensisch Instituut. Dat staat in een brief met een pakket aan maatregelen die vandaag door minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) naar de Tweede Kamer is gestuurd. Zo wordt er onder meer extra geïnvesteerd in meer slagkracht bij de politie, aanpak van digitale criminaliteit, de strijd tegen de georganiseerde misdaad en de aanpak van antisemitisme.

Data & Privacy