Een grote groep werknemers kan nauwelijks in de dagelijkse levensbehoeften voorzien, blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van carrièreplatform Intermediair en Nyenrode Business Universiteit (1). Aan dit tweejaarlijkse onderzoek namen 23.550 respondenten deel. De respondenten werden gevraagd naar onder meer salarisontwikkeling en werktevredenheid. Twee jaar geleden was de kloof 5 procent, aldus de onderzoekers.

Mannen vs. vrouwen

Mannen krijgen vaker extra’s, zoals een bonus en een auto van de zaak. Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie aan Nyenrode Business Universiteit, doet een oproep aan de werkgevers: “Ik heb in het verleden weleens op de radio geroepen dat vrouwen beter moeten leren onderhandelen, maar uit onderzoek blijkt dat het bij hen vaak als iets negatiefs wordt gezien als ze onderhandelen, terwijl mannen erom worden geprezen. Daar schiet je als vrouw dus niet veel mee op.”

Hij vervolgt: “Daarom moet er naar mijn mening veel meer druk komen te liggen op de organisaties. Laat ze maar in hun jaarverslag aantonen dat vrouwen evenveel betaald krijgen als mannen in dezelfde functie. Die kloof moet niet het probleem zijn van de vrouwen, maar van de werkgevers.’ 

Theoretisch vs. praktisch opgeleiden

70 procent van de respondenten heeft de afgelopen twee jaar een salarisverhoging gekregen. Maar gezien de oplopende inflatie in diezelfde periode is het wellicht opvallender dat 30 procent het dus nog met hetzelfde salaris moet stellen voor de enorme prijsstijging. Mannen kregen er gemiddeld meer bij dan vrouwen. Mannen zagen hun salaris stijgen met respectievelijk 15 procent, 16 procent en 18 procent in de opleidingscategorieën ‘laag’, ‘midden’ en ‘hoog’. Bij vrouwen was dat slechts 7 procent, 8 procent en 14 procent, schrijft Intermediair.

Theoretisch opgeleiden “scoren” op de salarisschaal dus beter dan praktisch opgeleiden. En dat is volgens Van Muijen een aanzienlijk probleem: “We zien dat praktisch opgeleiden veel meer moeite hebben om klappen op te vangen dan theoretisch opgeleiden. Dat bevestigt weer dat we ontzettend geneigd zijn om opleiding te betalen, in plaats van wat mensen daadwerkelijk laten zien. En vrouwen delven ook hier weer het onderspit, helemaal als ze zogenoemd laagopgeleid zijn.”

  1. https://www.intermediair.nl/onderzoeken/nationaal-salaris-onderzoek 

Over de auteurs

  • Tom Reijner

    Tom Reijner is Freelance journalist, onderzoeker en podcastmaker.

Gerelateerd nieuws

Rapport aan VN-comité: ‘Rechten van mensen met een beperking worden niet volledig beschermd’

Hoe staat het met de uitvoering van het VN-verdrag handicap? Vandaag moet Nederland hier verantwoording over afleggen bij het VN-comité handicap in Genève. Als toezichthouder op de uitvoering van het verdrag leverde het College een rapport aan bij het comité. Ook is het College vandaag aanwezig bij de dialoog van Nederland met het comité.

Zorg & Sociaal

Toegankelijkheidsrichtlijn: waar moeten financiële instellingen straks aan voldoen?

Op 28 juli 2025 treedt de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn in werking in Nederland. Deze richtlijn stelt nieuwe regels om de toegankelijkheid van producten en diensten voor personen met een handicap of een functionele beperking te verbeteren. Om hieraan te voldoen, moeten financiële ondernemingen procedures opstellen, informatie aanpassen en algemene voorwaarden herzien. Voldoen zij niet aan deze voorschriften, dan geldt een meldingsplicht bij de AFM. In dit artikel licht Daniëlle Geelen, Risk & Compliance consultant bij Projective Group, toe wat er van financiële instellingen verwacht wordt.

Zorg & Sociaal

Monitor Discriminatiezaken: stijging aantal meldingen ongelijke beloning

Hoewel er de afgelopen jaren meer aandacht is voor ongelijke beloning, blijft de loonkloof bestaan. Het College zag de afgelopen maanden zelfs een stijging in het aantal meldingen over ongelijke beloning. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Monitor Discriminatiezaken die vandaag is gepubliceerd. In totaal kreeg het College 44 meldingen en 5 verzoeken om een oordeel over dit onderwerp. Recentelijk nog dienden twee vrouwelijke rechters en Bureau Clara Wichmann een klacht in bij het College vanwege de ongelijke beloning van vrouwelijke rechters en officieren van justitie.

Zorg & Sociaal

'Misbruik in zorginstellingen is misschien te voorkomen'

Recentelijk nog berichtte het NOS nieuws over grootschalige wantoestanden tussen 1950 en 2019 in Nieuw Zeeland , een verlate echo van het rapport van onze Commissie de Winter. Maar ook dicht bij huis berichte de Leeuwarder Courant deze week over slachtoffers van verkrachting in Drachten (22 juli). Het is verleidelijk om al deze ‘gevallen’ af te doen als incidentele gevolgen van gestoorde individuen . Dat lijkt een denkfout want daarvoor is het fenomeen misbruik in de jeugdzorg te groot. Vaak durven slachtoffers er niet over te praten (self-silencing) en wijten ze het misbruik aan zichzelf. Dat veroorzaakt nog meer machteloosheid met vaak een post traumatische stressstoornis (PTSS) tot gevolg, die we maar moeilijk kunnen behandelen. Wat kunnen we er aan doen?

Zorg & Sociaal