Eigenlijk vindt Jan Willem van de Maat ‘de week tegen de eenzaamheid’ geen goede naam voor een week tegen eenzaamheid. “Heb ik iets voor en iets tegen. Ik denk dat eenzaamheid onderdeel van het leven is, dus daar kan je niet tegen zijn. Bovendien lukt het werven van deelnemers niet goed met zo’n titel. Niemand die eenzaam is gaat naar een evenement waar met grote letters “eenzaamheid” boven staat.”

“En tegelijkertijd helpt de titel wel om het onderwerp op de agenda te zetten, mensen bewust te maken van eenzaamheid bij anderen en het taboe te doorbreken. Daar werkt zo’n landelijke campagne wel voor. Op wijkniveau moet je juist activiteiten organiseren in de trant van ‘verbinding’. Iets wat meer uitnodigt.”

Fases

De eerste weken dat je gaat studeren en op kamers gaat wonen, is het niet gek om je eenzaam te voelen. Of als je bij een nieuwe baan begint, en je kent nog geen van je collega’s. Of tijdens de lunch op een congres waar je in je eentje naartoe bent gegaan. Je af en toe eenzaam voelen hoort bij het leven. Het zit in kleine momenten en in fases.

En toch is het een taboe om je eenzaamheid toe te geven. Van de Maat legt uit: “In de kern zijn wij sociale wezens, die ergens bij willen horen. Als het niet goed lukt om contact te maken en te onderhouden met andere mensen, zien mensen dat als falen. We schamen ons daarvoor. Veel mensen herkennen het ook niet bij zichzelf. Ze zitten niet lekker in hun vel, zijn down. Het is vaak pas terugkijkend dat ze herkennen dat ze zich eigenlijk eenzaam voelden.”

Jezelf leren kennen

Van de Maat heeft onderzoek gedaan naar eenzaamheid. In een recent onderzoek (1) ondervroeg hij zestien mensen die ervaring hebben met eenzaamheid en eenzaamheid doorbreken. “Opmerkelijk genoeg zeiden veel van hen dat hun eenzaamheid doorbroken werd toen ze zichzelf beter leerden kennen. Ze kregen beter in kaart wat ze zelf leuk vinden om te doen. Heel veel mensen doen toch dingen omdat hun familie dat verwacht, of omdat de maatschappij het van ze verwacht. In zekere zin raken mensen daardoor vervreemd van zichzelf. Ze doen iets waar ze niet blij van worden, maar ontmoeten daardoor ook weer mensen met wie ze weinig hebben en die hun niet goed begrijpen.”

“Jezelf leren kennen gaat daarnaast gepaard met gedragsverandering en het onderzoeken van je gedragspatronen,” vervolgt Van de Maat. “Zo ontdekken ze bijvoorbeeld dat ze zich terugtrekken als ze zich ongelukkig voelen. Terwijl ze beter met een vriend(in) kunnen bellen om uit de neerslachtigheid te raken. Ze ontdekken hoe ze werken, wat hun valkuilen zijn en wat hun gereedschapskist is.”

Samen

Eenzaamheid doorbreken is wat Van de Maat betreft niet alleen een opdracht voor het individu, maar ook voor de samenleving. Iedereen kan meer doen om eenzaamheid te verminderen. “Als er een nieuwe collega komt werken, zorg dan dat hij of zij in ieder geval uitgenodigd is om mee te lunchen. Een nieuwe collega verwelkomen mag best explicieter. Niet: oh ja, we moeten nog iets met die collega of nieuw lid van de sportclub. Daar mag je best wat aandacht aan besteden.”

De kleinste handelingen kunnen al helpen. Uit onderzoek (2) blijkt dat de kleinste interacties al effect kunnen hebben. Van de Maat vertelt wat het effect is van een praatje in de winkel of in de trein. “Het hoeft maar een paar minuten te zijn, en kan over niks gaan. Zelfs dat heeft al effect op degene met wie een praatje gemaakt wordt, en op degene die het praatje – hoe gekunsteld ook – maakte. Mensen voelen zich meer verbonden en meer thuis.”

Effect op de gezondheid

Van de Maat wil graag benadrukken: “Sociaal zijn is zo belangrijk voor de gezondheid. We hebben hele programma’s voor bewegen, stoppen met roken en vinden dat de normaalste zaak van de wereld. Voor eenzaamheid geldt dat minder. Terwijl we weten dat het een even grote impact heeft op je gezondheid als ernstig overgewicht. De impact van langdurige ernstige eenzaamheid op je gezondheid is vergelijkbaar met het roken van een pakje sigaretten per dag. De kans op vroegtijdig overlijden is even groot.”

  1. https://www.movisie.nl/artikel/doorbreken-eenzaamheid-wat-werkt-volgens-mensen-die-er-ervaring-mee-hebben

  2. https://www.movisie.nl/artikel/wat-betekenen-korte-alledaagse-sociale-interacties-voor-ons-welbevinden

Voor meer verdieping PONT | Zorg & Sociaal , opent in nieuw tabblad

Over de auteurs

  • Sterre ten Houte de Lange

    Sterre ten Houte de Lange is freelance journalist. Ze is opgeleid als socioloog. Werkte korte tijd als beleidsadviseur bij Movisie, maar merkte al snel dat schrijven over het sociaal domein en de zorg haar passie had. Ze schreef voor PONT | Zorg&Sociaal, Zorgvisie, Skipr, Zorg+Welzijn, AD/Utrecht, Medisch specialist en Sociale Vraagstukken. Daarnaast maakt ze radio en podcasts over zorg, wetenschap en hiv bij BNR en Dr. Kelder & Co (NPO Radio1).

Gerelateerd nieuws

Knabbelen aan kinderrechten?

Dat de Asielnoodmaatregelenwet het bestaansrecht van sommige kinderen ontkent en hulp aan hen strafbaar stelt is zorgelijk . Gelukkig spreken veel burgers en beroepsgroepen zich hierover uit. Regelmatig is het echter minder evident wat ‘het goede’ is om te doen in het kader van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK). Daarover gaat deze blog.

Zorg & Sociaal

FIU waarschuwt: witwaspraktijken steeds internationaler en ingenieuzer

FIU-Nederland, de financiële inlichtingeneenheid die witwassen, terrorismefinanciering en onderliggende criminaliteit bestrijdt, rapporteert een recordstijging in het aantal ongebruikelijke transacties (OT’s) in 2024. Tegelijkertijd daalt het aantal verdachte transacties (VT’s) en verschuiven witwasmethoden naar steeds complexere en internationale structuren. De organisatie bereidt zich voor op de implementatie van nieuwe Europese anti-witwasregels die vanaf 2027 de financiële sector ingrijpend zullen veranderen.

Kabinet trekt aan de bel: corruptie ondermijnt Nederland van binnenuit

Nederland mag niet naïef zijn in de strijd tegen corruptie. Dat zeggen demissionair minister Van Weel van Justitie en Veiligheid en demissionair minister Uitermark van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zonder corruptie kunnen criminele organisaties niet functioneren. Via omkoping of intimidatie krijgen ze toegang tot vertrouwelijke informatie en kunnen ze invloed uitoefenen op processen binnen overheden en bedrijven.

Ambitieuze ruimtelijke en maatschappelijke keuzes nodig om klimaatbestendig te worden

Er moeten ambitieuze en duidelijke keuzes worden gemaakt om de overgang te versnellen naar een klimaatbestendige toekomst. Dat schrijft de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) in het nieuwe adviesrapport Meeveranderen met het klimaat. We zullen op sommige plekken de ruimte anders moeten gaan gebruiken. En de rol van burgers en bedrijven zal steeds groter worden. Een van de adviezen van de WKR: maak informatie over klimaatrisico’s van woningen en andere gebouwen openbaar.

Klimaat