In slechts zeven jaar is het aantal onvervulde functies die essentieel zijn voor de verduurzaming van de industrie bijna verdubbeld, tot bijna 51.000 in het tweede kwartaal van 2023. Voor al deze beroepen is er een krappe arbeidsmarkt. Daarom is bijscholing cruciaal.

“Er zijn geen andere beroepen nodig, maar wel andere kennis en vaardigheden. Daarvoor is bijscholing nodig doordat personeel met andere machines, installaties of grondstoffen gaat werken,” vertelt Suzanne IJzerman, arbeidsmarktadviseur UWV. “

Het groeiende tekort aan gekwalificeerd personeel in de sector wordt verergerd door de vergrijzing van de huidige industriebevolking en afnemende studentenaantallen in relevante opleidingen. Om deze uitdaging aan te gaan, moeten we ons richten op Leven Lang Ontwikkelen (LLO) en opleidingsinitiatieven om mensen bij te scholen voor zogenaamde 'klimaatbanen'. Soms is het zelf zonder diploma’s mogelijk om in te stromen.

Initiatieven zoals het 'Be An Engineer'-project bieden zij-instromers de mogelijkheid om technische passie om te zetten in een deeltijdse werk-leerervaring, waarbij ze zelfs een Associate Degree of Bachelor-diploma kunnen behalen.

Over de publicatie Klimaatbanen Industrie

Deze publicatie biedt inzicht in de benodigde vakmensen om de industrie te verduurzamen. Dit inzicht stelt ons in staat om praktische wervings- en opleidingsinitiatieven te starten. Die zijn hard nodig om het tekort aan vakmensen aan te pakken. Lees de volledige publicatie hier: Verduurzaming vraagt om vakmensen

Gerelateerd nieuws

ACM: aanvullende maatregelen nodig voor betaalbare nettarieven waterstoftransport

Waterstof wordt gezien als belangrijke schakel in de energietransitie, omdat het kan dienen als duurzame energiedrager in sectoren die moeilijk te elektrificeren zijn. Toch komt de markt voor waterstof door verschillende oorzaken maar langzaam op gang. Eén van de oorzaken is de onzekerheid over de tarieven voor het transport van waterstof via een netwerk van leidingen. Doordat volumes waterstof achterblijven en investeringskosten hoger uitvallen, kunnen zonder aanvullende maatregelen de tarieven voor het waterstoftransportnetwerk aanzienlijk stijgen. Voor de komende jaren stelt het ministerie van Klimaat en Groene Groei de tarieven vast die gebruikers van het waterstofnetwerk moeten betalen. Vanaf uiterlijk 2033 stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) deze tarieven vast op basis van de gemaakte kosten. De ACM heeft in een marktrapportage verkend hoe zij kan bijdragen aan de ontwikkeling van de waterstofmarkt en betaalbare waterstofnettarieven.

Klimaatverandering versnelt de waterkringloop

De aarde warmt op – en dat verandert de waterkringloop. Er verdampt meer water, de lucht bevat meer waterdamp, en dat leidt uiteindelijk tot intensere neerslag. Volgens klimaatmodellen neemt per graad opwarming de hoeveelheid waterdamp in de atmosfeer met zo’n 7 procent toe, terwijl neerslag en verdamping elk met ongeveer 2 procent stijgen. Dit leidt ertoe dat het minder vaak, maar wel heftiger regent. De veranderingen die we tot nu toe waarnemen zijn hiermee in overeenstemming.

AI en Energie: een spanningsveld met potentie

De afgelopen tijd is er steeds meer aandacht geweest voor het energieverbruik van AI. Dit verbruik is enorm en door de sterk toenemende toepassing van AI is de verwachting dat het totale energieverbruik alleen maar zal stijgen. Anderzijds kan AI ook een cruciale rol spelen in de energietransitie. Met de inzet van AI kan bijvoorbeeld het energieverbruik in de samenleving worden geoptimaliseerd en daardoor verminderd en AI kan er voor zorgen dat het elektriciteitsnet efficiënter wordt benut, waardoor netcongestie tegengegaan kan worden en verduurzamingsprojecten minder vertraging zullen oplopen.[1] In deze blog zal dieper worden ingegaan op de enigszins paradoxale verhouding tussen AI en energie.

'Europese bankensector moet meer doen om klimaatrisico's te beheersen'

De Europese Bankautoriteit (EBA) heeft een nieuw ESG-dashboard gelanceerd om beter inzicht te geven in de klimaatgerelateerde risico’s binnen de bankensector van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte (EER). Dit dashboard bevat belangrijke indicatoren die banken en toezichthouders helpen om klimaatrisico’s te monitoren en onderling te vergelijken.