Op 12 oktober heeft de gemeenteraad het Contourenplan Gnephoek vastgesteld. Dit betekent dat zij vindt dat wonen en natuurontwikkeling goed kunnen samengaan in de Gnephoek.

In het Contourenplan staan de antwoorden op vragen van de provincie Zuid-Holland. Bijvoorbeeld waar de bodem geschikt is om te bouwen. Hoe en op welke plekken de natuur en het watersysteem kunnen worden verbeterd. En hoe het gebied goed bereikbaar wordt voor het verkeer. De gemeente heeft dit plan geschreven op basis van onderzoeken, die zijn uitgevoerd door onafhankelijke experts.

Hoe nu verder?

Het Contourenplan wordt nu aan de provincie Zuid-Holland voorgelegd. Ondertussen onderzoekt de gemeente met het Rijk hoe zij kunnen meebetalen aan de ontwikkeling. Als de provincie akkoord gaat met het Contourenplan, kan de volgende fase starten. Dat betekent het uitwerken van de uitgangspunten in een nieuw plan. Dit noemen we een Masterplan. Begin volgend jaar is duidelijk wat de provincie besluit.

Plannen verder uitwerken in een Masterplan

In het Masterplan komt bijvoorbeeld te staan wat voor buurten en woningen er in de Gnephoek komen. Hoe het gebied in de toekomst bereikbaar is met openbaar vervoer. En wanneer de fietsbrug klaar moet zijn.

Ook wordt opgeschreven hoe de nieuwe natuur wordt aangelegd. En hoe belangrijke, historische gebouwen in en rondom het gebied hun plekje behouden. Als we een Masterplan gaan maken, dan zijn we ook benieuwd naar de ideeën van omwonenden. Zij worden dan uitgenodigd om mee te denken.

Waarom woningen en natuurontwikkeling in de Gnephoek?

Overal is een tekort aan woningen, ook in Alphen aan den Rijn. De afgelopen jaren lukte het nog om woningen te bouwen binnen de ‘bebouwde kom’. Maar de ruimte om dit doen, raakt op.

Daarnaast heeft de natuur het moeilijk. Het klimaat verandert en veel planten en diersoorten gaan achteruit. In de Gnephoek kijken we hoe we oplossingen voor wonen, natuur en water kunnen combineren. Dit doen we door op een nieuwe manier naar het gebied te kijken. Waarbij woningbouw en het verbeteren van de natuur hand in hand gaan en elkaar versterken.

Voor meer verdieping PONT | Omgeving , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Behandel zzp’ers als zorgondernemers, niet als risico

Er zijn verschillende prangende vraagstukken over de bedrijfsvoering van zorgorganisatie in de langdurige zorg, waar niemand een pasklaar antwoord op heeft. Tegelijkertijd is er veel kennis te delen: waardevolle initiatieven, ervaringen, ideeën en visies die inspireren en richting kunnen geven. In een vierluik delen onderzoekers Dr. Martin Kartomo en Simon Heesbeen hun bevindingen uit gesprekken met dertien raden van bestuur en directeuren bedrijfsvoering. Elk vraagstuk is besproken aan de hand van een prikkelende stelling. In dit artikel staat centraal: “Met de juiste bedrijfsvoering is er voldoende ruimte voor de zzp’er in de zorg.” Een vervolg op ons eerdere artikel: Wet DBA pusht goed werkgeverschap.

Zorg & Sociaal

Algoritmeregistratie in Nederland moet beter

Overheden en organisaties boeken te weinig voortgang met de registratie van de algoritme- en AI-systemen die zij gebruiken. Hierdoor is het voor burgers en klanten vaak niet duidelijk waarvoor en hoe overheden en organisaties AI en algoritmes gebruiken. Een compleet algoritmeregister is de basis voor transparantie, bescherming van grondrechten, uitlegbaarheid en controleerbaarheid bij de inzet van algoritmes en AI.

Data & Privacy

Knabbelen aan kinderrechten?

Dat de Asielnoodmaatregelenwet het bestaansrecht van sommige kinderen ontkent en hulp aan hen strafbaar stelt is zorgelijk. Gelukkig spreken veel burgers en beroepsgroepen zich hierover uit. Regelmatig is het echter minder evident wat ‘het goede’ is om te doen in het kader van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK). Daarover gaat deze blog.

Zorg & Sociaal

Van sluiting naar startschot: hoe regio’s de toekomst van de chemie kunnen veiligstellen

De recente sluitingen van Apollo Vredestein in Enschede en Akzo Nobel in Wapenveld lijken op het eerste gezicht symptomatisch voor een verdwijnende maakindustrie. Maar wie verder kijkt, ziet geen sterfhuisconstructie, maar een transitie. De chemische sector, goed voor 55.000 banen en 17% van de Nederlandse export, staat op een kruispunt. De vraag is niet óf we chemie willen, maar onder welke voorwaarden.

Klimaat