Er moeten echter wel een aantal zaken geregeld worden om het tot een succes te maken. Die zaken en een aantal hobbels (en oplossingen) die op de weg naar het verduurzamen van je bedrijventerrein liggen, delen we hier graag met je.

De voordelen van samen verduurzamen

De voordelen van het samenwerken zijn groot. Zo komen meer projecten binnen handbereik, kunnen opstarten- en exploitatiekosten worden gedeeld, wordt het bedrijventerrein interessant voor andere bedrijven, kunnen eventuele risico’s wordend gedeeld, zou de waarde van het onroerend goed kunnen stijgen, ben je beter voorbereid op de toekomst en draag je je steentje bij aan een duurzamere samenleving.

Ook kan je gebruik maken van elkaar. Sommige ondernemingen verbruiken veel energie, zijn bereid te investeren in zonnepanelen, maar hebben simpelweg de ruimte niet. Een ander bedrijf op hetzelfde bedrijventerrein heeft de ruimte wellicht wel.

Verder kan je ook denken aan het gezamenlijk opzetten van een waterstofhub, gezamenlijke oplaadpunten (eventueel met powerbanks) en de gezamenlijk aanschaf van windmolens.

Kortom: er is veel mogelijk.

De hobbels bij het verduurzamen van je bedrijventerrein

Als je gezamenlijk dit soort initiatieven optuigt, ontkom je er niet aan om goede afspraken te maken. Er moeten investeringen gedaan worden en je moet met elkaar borgen dat die investeringen worden terugverdiend.

Andere elementen waar je rekening mee moet houden zijn:

  1. niet ieder bedrijf profiteert evenveel van de initiatieven;

  2. ondernemers verhuizen naar een ander pand;

  3. nieuwe ondernemers komen op het bedrijventerrein;

  4. het organiseren van de zeggenschap over eventuele nieuwe investeringen;

  5. de wijze waarop je samen omgaat met onvoorziene situaties, kosten en/of opbrengsten.

  6. De oplossingen: samen verduurzamen kan

    Over alle bovenstaande punten kan je afspraken maken. Daarbij zijn er vele opties om de eventuele hobbels te overwinnen en de voordelen te benutten.

    Qua organisatiestructuur zou je bijvoorbeeld een vereniging of stichting kunnen oprichten. In de statuten kan je dan bovenstaande onderdelen regelen. Het blijft natuurlijk ook mogelijk om geen aparte entiteit op te richten, maar in ‘losse’ samenwerkingen afspraken te maken.

    Met betrekking tot de projecten zelf: je kan per project bedrijven zoeken die mee willen doen, of bedrijven aan elkaar koppelen die elkaars duurzaamheidsinitiatieven kunnen versterken. Je kan echter ook een totaalplan maken waar allerlei projecten onder vallen waar voor allerlei bedrijven verschillende voordelen te behalen zijn.

    En dan over de afrekening: als het goed is, is er geld te verdelen omdat het verduurzamen van een bedrijventerrein geld oplevert. Dat is altijd makkelijker dan wanneer er geld bij moet. Het zal echter wel van belang zijn om een redelijke, objectieve en goed meetbare methode te vinden om de investeringen en de opbrengsten te verdelen. Deze moet recht doen aan alle partijen. Anders kan het maar zo zijn dat er toch partijen afhaken.

Over de auteurs

  • Harm Hommes

    Harm Hommes is advocaat bij Dommerholt Advocaten. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en privacyrecht.

Gerelateerd nieuws

Randvoorwaarden en mogelijkheden bij groen aanbesteden

Duurzaamheid neemt een steeds prominentere rol in bij aanbestedingen en is tegenwoordig een hot topic. Niet alleen wordt de regelgeving vanuit Europa steeds dwingender van aard, vanuit maatschappelijk oogpunt realiseren aanbestedende diensten zich steeds beter welke sleutelrol zij kunnen innemen in de duurzaamheidstransitie door middel van ‘groene’ inkoop. Maar hoe neem je als aanbestedende dienst duurzaamheid effectief mee in je aanbestedingsprocedure? En hoe zorg je er vervolgens voor dat de gestelde groene eisen ook daadwerkelijk worden nagekomen tijdens de uitvoering?

Klimaat

Het volgende klimaatrapport verschijnt in 2028 maar de voorbereiding begint nu

IPCC-rapporten bundelen de laatste wetenschappelijke kennis voor overheden en wereldleiders. Hoogleraar Robbert Biesbroek werkt mee aan de rode draad van het volgende IPCC-rapport. Wat kunnen we verwachten?

Klimaat

Klimaatwetenschap in de rechtszaal

Vandaag is het de dag van de mensenrechten. Het recht op leven, gezondheid, eigendom en wonen staan onder druk door klimaatverandering. De klimaatwetenschap heeft onomstotelijk aangetoond dat de huidige opwarming van de aarde door de mens wordt veroorzaakt. Deze bewijslast kan in de rechtszaal worden gebruikt om mensenrechten te beschermen.

Klimaat

Belangrijke stappen gezet in wetgeving energietransitie

De Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie en de Energiewet zijn door de Eerste Kamer aangenomen. Deze wetten vormen belangrijke bouwstenen voor de energietransitie. Ze stellen gemeenten in staat om hun rol in de energietransitie en hun regierol in de warmtetransitie in te vullen.

Klimaat