“We spraken met het kabinet af dat woningcorporaties de komende jaren fors gaan investeren om de wooncrisis te lijf te gaan. Maar daardoor betalen ze miljarden extra aan winstbelasting. We kunnen dat geld niet besteden aan nieuwe huizen of verduurzaming”, zegt Aedesvoorzitter Martin van Rijn op basis van onderzoek dat Aedes zelf deed.

Het afschaffen van de verhuurderheffing zou de bouw- en verduurzamingsopgave van de corporaties mogelijk moeten maken. Maar het verdwijnen van deze belasting zorgt indirect juist voor de hogere vennootschapsbelasting, doordat de corporaties betere resultaten boeken. Verder groeit de belastingdruk door de grotere investeringen in nieuwbouw en het bestaande bestand.

De 1,5 miljard aan belastingen die de corporaties naar verwachting gaan betalen, bestaat grotendeels uit de vennootschapsbelasting en voor een klein deel uit de Europese Anti-Tax Avoidance Directive (ATAD). Beide zijn controversieel. De vennootschapsbelasting is een heffing op ‘winst’ terwijl de corporaties geen winstoogmerk hebben, en de ATAD is bedoeld om internationale belastingontwijking tegen te gaan.

Woonminister Hugo de Jonge ziet echter geen mogelijkheden om de belastingen te verlagen, schreef hij begin oktober in reactie op een motie van SP-Kamerlid Sandra Beckerman. Corporaties van de vennootschapsbelasting vrijstellen zou gedoe opleveren met Europese staatssteunregels. Ook vrijstelling van de ATAD zou botsen met Europese richtlijnen.

Bovendien zegt hij min of meer dat het Rijk de belastinginkomsten niet kan missen. “[Er] zal structureel dekking gevonden moeten worden in de Rijksbegroting indien woningcorporaties worden uitgezonderd van de vennootschapsbelasting”, aldus de minister.

Over de auteurs

  • Kasper Baggerman

    Kasper Baggerman is Nieuwsredacteur Omgeving bij PONT | Omgeving. Hij is gespecialiseerd in de woningmarkt en leefbaarheid.

Gerelateerd nieuws

STOER, het nieuwe Eenvoudig Beter

Het ruimtelijk domein is weer een nieuwe afkorting rijker. De beleidsambtenaren van het ministerie zijn erin geslaagd om een pakkende en aansprekende afkorting te bedenken die de ambitie en kernpunten duidelijk maakt. Het nieuwe beleidsprogramma STOER staat voor 'Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Regelgeving', met als doel het sneller realiseren van woningen en het verlagen van de kosten.

Omgeving

Hoe gaan bouwwerkzaamheden en flora en fauna samen?

Verduurzamingstrajecten, herstructureringsprojecten en zelfs groot onderhoud: steeds vaker lopen dit soort werkzaamheden vertraging op door onderzoek vanwege de Flora- en Faunawet. Hoe kun je toch bouwen, verduurzamen en onderhoud plegen zonder schade toe te brengen aan de natuur? Woningcorporatie Woonopmaat zocht samen met de gemeente Heemskerk naar een oplossing.

Omgeving

eDNA-methode kansrijke toevoeging bij natuurvriendelijk isoleren

De innovatieve onderzoeksmethode eDNA is kansrijk om het natuurvriendelijk isoleren van spouwmuren sneller en goedkoper te maken. Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur willen deze methode daarom als ‘erkende maatregel’ in de Omgevingsregeling opnemen. Hiermee zouden isolatiebedrijven sneller en goedkoper kunnen werken dan volgens de huidige eisen, waarbij een uitgebreid ecologisch onderzoek verplicht is naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten.

Klimaat

Groen licht voor project ViA15

Het tracébesluit ‘A12/A15 Ressen-Oudbroeken (ViA15)’ is definitief. De A15 in de regio Arnhem mag worden doorgetrokken en de A12 en A15 mogen worden verbreed. Met deze einduitspraak komt een einde aan een lange juridische procedure. In maart 2024 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak al dat het tracébesluit bijna in orde was, maar dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat nog wel een nadere onderbouwing moest geven voor de inzet van het zogenoemde extern salderen. Die nadere motivering kwam in juli 2024. In de einduitspraak van vandaag (2 oktober 2024) komt de Afdeling bestuursrechtspraak tot de conclusie dat deze nadere onderbouwing toereikend is. Daarmee is het tracébesluit na zeven jaar definitief.

Klimaat