Ontwikkelingen bij de bibliotheek

Een tiental jaren geleden was de bibliotheek vooral een plek, waar de boeken centraal stonden. Waarbij het vooral ging over het uitlenen van boeken en het stimuleren van lezen. Dit is in de afgelopen jaren flink veranderd. De bibliotheek is sinds een aantal jaren ook een plek van ontmoeting en ontwikkeling.

Daarnaast is de positie van de bibliotheek in de maatschappij veranderd. Deze verandering is versneld door de coronaperiode. In deze jaren hebben ze een steeds centralere positie gekregen in de samenleving. Door deze positie kan de bibliotheek een belangrijke rol pakken binnen het sociaal domein, omdat ze andere doelgroepen kunnen bereiken.

Rol van de bibliotheek in het sociaal domein

Binnen het sociaal domein heeft de bibliotheek geen formele rol. Ze bieden geen hulp of ondersteuning aan inwoners op het gebied van het sociaal domein. Toch speelt de bibliotheek een belangrijke rol in het sociaal domein. De medewerkers van de bibliotheek zien en spreken veel inwoners bij de door hen georganiseerde activiteiten en aan hun balies. Deze inwoners zijn niet altijd bekend bij de gemeente of bij de bevoegde instanties. De bibliotheek organiseert vaak trainingen, cursussen of andere activiteiten, die vooral te maken hebben met taal en lezen. Ze haken ook vaak aan op thema’s uit het sociaal domein. Bijvoorbeeld trainingen over het omgaan met geld in relatie tot taalvaardigheden. Of een training aan ouderen over het gebruik van digitale middelen. Tijdens deze trainingen kunnen inwoners hun vaardigheden verbeteren, maar kan er ook gesignaleerd worden waar inwoners tegenaan lopen en kan er mogelijk worden doorverwezen naar de juiste hulp.

De toegevoegde waarde van de bibliotheek

De bibliotheek is een belangrijke plek voor ontmoeting en training, waar inwoners op een laagdrempelige manier naar toe kunnen gaan. De inwoners komen in contact met vrijwilligers en medewerkers, die bepaalde problemen van inwoners kunnen herkennen en zo mogelijk kunnen doorverwijzen naar de juiste hulp. De bibliotheek biedt trainingen en cursussen aan, die vaak kunnen voorkomen dat inwoners zwaardere problematiek ontwikkelen. De bibliotheek speelt een belangrijke rol op het gebied van taal- en ontwikkeling. Bij de inwoners is de taal of het niet beheersen van de taal vaak een belangrijke basis voor het ontstaan van problemen. Taalbeheersing draagt enorm bij aan zelfredzaamheid in onze maatschappij. Door de activiteiten die de bibliotheek organiseert, is de bibliotheek van toegevoegde waarde aangaande preventie, signalering en doorverwijzing naar de juiste instantie.

Kortom, een serieuze gesprekspartner

De bibliotheek is sinds een aantal jaren voor de inwoners vooral een laagdrempelige plek van ontmoeting en ontwikkeling. Hierdoor speelt de bibliotheek een belangrijke rol in het sociaal domein, met name op preventie, signalering en doorverwijzing.

De bibliotheek wordt met deze positie steeds meer een maatschappelijke partner van de gemeente om bepaalde doelen te realiseren. Daarom pleit ik ervoor dat de bibliotheek een sterke rol krijgt binnen gemeenten, waarbij ze een serieuze gesprekspartner zijn bij de gemeentelijke en regionale ontwikkeling van het sociaal beleid.

Over de auteurs

  • Wim de Winter

    Wim de Winter is senior adviseur sociaal domein Factum.

Gerelateerd nieuws

Migranten die beter Nederlands spreken hebben vaker een vaste baan

Wie de Nederlandse taal spreekt, heeft betere kansen op de arbeidsmarkt. Investeer daarom in taalles van migranten, is de boodschap van wetenschapper Giacomo Boffi.

Gezonde voedselomgeving vereist nieuwe Voedselwet

Het weren van nieuwe aanbieders van hoofdzakelijk ongezond voedsel op basis van gezondheidsargumenten blijkt niet mogelijk. Een nieuwe, brede Voedselwet is nodig om de voedselomgeving in de toekomst op juridisch houdbare en effectieve(re) wijze te reguleren.

Beddentekort in de gehandicaptenzorg legt gebreken in de wet bloot

Wat als iemand suïcidaal is, dringend zorg nodig heeft, maar nergens in de gehandicaptenzorg terecht kan omdat er simpelweg geen plek is? Is tijdelijke opvang in een psychiatrische kliniek dan toegestaan? De Hoge Raad oordeelde van niet. André den Exter, universitair hoofddocent Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law, betoogt in een opiniebijdrage in het Nederlands Dagblad dat de wetgever snel in actie moet komen.

Duurzame opvang: realistische route naar beter asielbeleid

Overal in de samenleving luiden noodklokken: de noodopvang voor vluchtelingen is ineffectief en peperduur. Wat bedoeld was als een kortetermijnoplossing, is voor veel asielzoekers een langetermijnkwelling geworden. Bestuurders en gemeenten van uiteenlopende politieke kleur geven aan dat het beleid op deze manier niet uitvoerbaar is. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde recentelijk voor een motie [1] om duurzame en kleinschalige opvang te realiseren. En hoewel het huidige kabinet graag een sobere opvang voor vluchtelingen creëert, ziet het ook in dat de noodopvang van asielzoekers en Oekraïense ontheemden onnodig hoge kosten met zich meebrengt.