Geen plek voor passende zorg

De situatie is schrijnend: een suïcidale patiënt met een verstandelijke beperking werd door artsen geïndiceerd voor opname. Volgens de wet moest die opname plaatsvinden in een instelling die valt onder de Wet zorg en dwang (Wzd), bedoeld om ernstig nadeel, zoals suïcide, te voorkomen. Maar zo’n plek was niet beschikbaar. Om de patiënt toch te beschermen, leek opname in een psychiatrische instelling op dat moment de enige oplossing. Voor een korte periode kan de burgemeester namelijk een crisisopname gelasten, maar die maatregel geldt slechts enkele dagen. Zo’n periode is doorgaans onvoldoende om iemand in een kwetsbare toestand daadwerkelijk te helpen.

Het zorghart versus het rechtershart

Voor een verlenging van een opname in een psychiatrische instelling is toestemming nodig van de rechter, die zich strikt moet houden aan de wet. Den Exter vertelt: “De rechter stond voor een lastig dilemma: strikt de wet naleven en geen machtiging verlenen, met alle gezondheidsrisico's van dien, of eventuele bezwaren voor lief nemen en alsnog toestemming verlenen voor verblijf in een psychiatrische kliniek en hopen dat later alsnog de juiste plek wordt gevonden? Het zorghart zegt het laatste, 'nood breekt wet', maar het koele rechtershart oordeelde anders.” Het oordeel van de Hoge Raad luidde dat Wzd-zorg niet mag worden verleend binnen het regime van de geestelijke gezondheidszorg.

Een structureel probleem

Hoe vaak situaties zich voordoen waarin een patiënt dringend opgenomen moet worden in een Wzd-accommodatie, maar waar geen geschikte plek beschikbaar is, is volgens Den Exter lastig te zeggen. “Mij zijn geen precieze aantallen bekend, maar de problematiek speelt wel degelijk in de praktijk.” Het probleem is dat de huidige Wzd geen tijdelijke ‘tussenconstructie kent, zoals die wel bestaat in de Wet verplichte ggz. Den Exter licht toe: “Op het ontbreken van een wettelijke basis voor een 'overbruggings-crisisbed' in de gehandicaptenzorg is al eerder kritiek gekomen. Maar daar is niets mee gedaan. Meegaan door de rechter laat het acute beddenprobleem daarom in stand. Het is primair aan zorgorganisaties om in de zorgketen te zoeken naar oplossingen voor het schaarsteprobleem. En daarnaast aan de wetgever de taak de overbruggingsmachtiging te voorzien van een wettelijke grondslag. Zonder een dergelijke grondslag mag immers niemand van zijn vrijheid worden beroofd.”

Tijd voor actie

Maar hoe zit het nu met de patiënt uit Doetinchem? Den Exter schrijft in zijn opinie: “Terugkeer naar de voormalige thuissituatie lijkt onvoorstelbaar, daarvoor was opname juist noodzakelijk. Opname in een ggz-instelling mag niet vanwege het ontbreken van een psychiatrische stoornis, dus zal verder gezocht moeten worden naar een zorgaanbieder buiten de regio die wel de noodzakelijke zorg kan verlenen. Verder geldt: minister, regel die wetswijziging voor tijdelijke ggz-opvang in de gehandicaptenzorg en graag een beetje rap!”

Gerelateerd nieuws

Gezonde voedselomgeving vereist nieuwe Voedselwet

Het weren van nieuwe aanbieders van hoofdzakelijk ongezond voedsel op basis van gezondheidsargumenten blijkt niet mogelijk. Een nieuwe, brede Voedselwet is nodig om de voedselomgeving in de toekomst op juridisch houdbare en effectieve(re) wijze te reguleren.

Duurzame opvang: realistische route naar beter asielbeleid

Overal in de samenleving luiden noodklokken: de noodopvang voor vluchtelingen is ineffectief en peperduur. Wat bedoeld was als een kortetermijnoplossing, is voor veel asielzoekers een langetermijnkwelling geworden. Bestuurders en gemeenten van uiteenlopende politieke kleur geven aan dat het beleid op deze manier niet uitvoerbaar is. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde recentelijk voor een motie [1] om duurzame en kleinschalige opvang te realiseren. En hoewel het huidige kabinet graag een sobere opvang voor vluchtelingen creëert, ziet het ook in dat de noodopvang van asielzoekers en Oekraïense ontheemden onnodig hoge kosten met zich meebrengt.

Opinie: ‘Staatssecretaris Jeugd, waar bent u in 's hemelsnaam mee bezig?’

Vorige maand maakte het kabinet bekend tussen 2025 en 2027 zo’n 3 miljard euro vrij te maken voor jeugdzorg. Maar tegelijkertijd komt er voor sommige soorten jeugdhulp een eigen bijdrage. Het doel: bewuster kijken naar welke hulp passend en effectief is. Loudy Nijhof, senior adviseur sociaal domein bij Factum Advies, schreef een opiniestuk voor PONT: “Is dit Jeugdhulp of een déjà vu?”

Inspraak burgers: mensen zijn niet verwend – ze willen duidelijkheid

Wat heb je eraan om burgers te vragen naar hun mening over klimaat, zorg of migratie? Meer dan vaak wordt gedacht – want mensen zijn wél bereid verder te kijken dan hun eigenbelang, als je het goed aanpakt, schrijft SCP-directeur Karen van Oudenhoven in deze column.