Dat meldt EURACTIV, een nieuwsorganisatie gevestigd in Brussel. Met de AI Act wil de EU een leidende rol in de wereld claimen voor een ethische en ‘human-centered’ inzet van AI. Afgelopen zomer begon de laatste onderhandelingsfase tussen het EP, de Raad en de Commissie. Ondanks meningsverschillen, vooral met betrekking tot het rechtmatige gebruik van gezichtsherkenningstechnologie door handhavingsinstanties, was er optimisme over het afronden van een compromis tegen het einde van het jaar. Tijdens de laatste gesprekken zijn de onderhandelingen echter vastgelopen. Volgens EURACTIV ligt de onenigheid tussen het EP en de Raad vooral bij de regulering van 'foundation models' van AI-systemen.

Foundational models

Vorige maand introduceerde het voorzitterschap van de Raad een compromisvoorstel om AI-modellen voor algemeen gebruik gefaseerd te reguleren. Het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie schetste voornamelijk een regelgevend kader voor specifieke toepassingen van AI-systemen op basis van het risiconiveau dat ze met zich meebrengen. Gezien de ongekende snelheid waarmee generatieve AI-modellen voor algemeen gebruik, zoals het Amerikaanse ChatGPT, zijn overgenomen in het afgelopen jaar, besloot het EP om ontwikkelaars van deze modellen ook onder de wet te laten vallen. Het Spaanse voorzitterschap van de Europese Raad nam dit voorstel op in een compromistekst die als basis dient voor de huidige onderhandelingen. De nieuwe tekst bevat strengere regels en controles voor machtigere spelers buiten de EU, zoals OpenAI (het bedrijf achter ChatGPT), naast een aantal transparantieverplichtingen die voor alle leveranciers zouden gelden.

In de Raad pleitten Frankrijk, Duitsland en Italië echter tegen enige vorm van regulering voor foundational models. Deze landen vrezen met name dat aanvullende regels het concurrentievermogen van Europese ontwikkelaars zouden ondermijnen ten opzichte van grote buitenlandse bedrijven. Uiteindelijk liepen de discussies zonder concreet uitzicht op een definitieve overeenkomst vast. Brando Benifei, die de EP-delegatie leidt bij de onderhandelingen, sprak donderdag sowieso zijn vertrouwen uit in een goede uitkomst van het proces.

Andere gevoelige punten

Anderzijds zijn foundational models niet het enige controversiële onderwerp in de AI Act. Het EP verklaarde afgelopen zomer in zijn positie dat er geen sprake moet zijn van realtime AI-inzet in de EU voor biometrische identificatie op afstand. De Raad daarentegen eiste dat er een aantal uitzonderingen in de finale tekst zouden moeten komen ten behoeve van handhavingsoperaties. Het EP heeft op dit gebied concessies gedaan in ruil voor een uitgebreidere lijst van verboden toepassingen van AI-systemen. Toch vertelt Benifei dat een definitief compromis niet makkelijk wordt. Hij beweert dat het EP nooit zal instemmen 'tenzij er strenge waarborgen komen tegen alle mogelijke schendingen van grondrechten'. Dit maakt het vinden van een compromis ingewikkelder, hoewel hij benadrukt dat het EP openstaat voor een compromis.

Een ander belangrijk punt waarover nog geen volledige overeenstemming is bereikt, is de oprichting van een AI Bureau. Het EP heeft dit voorstel afgelopen zomer ingebracht om toezicht op de uitvoering van de AI Act op Europees niveau te centraliseren. Benifei zegt hierover dat er, ondanks onduidelijkheden over bepaalde punten zoals het financieringsmodel van het Bureau, al een basisovereenkomst is bereikt.

Deze week zullen de discussies tussen de verschillende delegaties van de EU-instanties doorgaan, met de hoop de definitieve tekst vóór januari af te kunnen ronden.

Bronnen

(1) https://www.euractiv.com/section/artificial-intelligence/news/eus-ai-act-negotiations-hit-the-brakes-over-foundation-models/;

(2) https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2023-0236_EN.html.

Over de auteurs

Gerelateerd nieuws

Nederlandse Privacy Awards 2025: Inschrijvingen Geopend

Op 28 januari 2025, tijdens de Europese Dag van de Privacy, organiseert Privacy First de jaarlijkse uitreiking van de Nederlandse Privacy Awards. De prijzen worden uitgereikt aan ondernemingen, overheden en organisaties die uitblinken in privacybewuste oplossingen en informatiebescherming. Kent u een organisatie met dé oplossing voor een privacyvriendelijke toekomst? Schrijf de betreffende organisatie dan in voor de Nederlandse Privacy Awards!

Data & Privacy

Illegaal AI-project Transactiemonitoring Nederland voor de rechter

De stichting Human Rights in Finance stond afgelopen woensdag 11 september in de rechtszaal tegenover De Nederlandsche Bank. De toezichthouder moet, volgens de stichting, optreden tegen de vijf grootbanken en garanderen dat de uitbestedingsovereenkomst van banken met Transactiemonitoring Nederland opgezegd wordt. De omstreden samenwerking tussen de overheid, toezichthouders en banken wordt door partijen ontkend, maar uit eigen documenten blijkt dat de samenwerking al in 2020, op initiatief van Ministerie van Financien, is ontstaan. De Rotterdamse rechtbank buigt zich nu over de vraag of de toezichthouder een einde moet maken aan de vermeende gedoogstructuur.

Data & Privacy

KU Leuven: ‘Dating-apps lekken gevoelige data’

Een recent onderzoek van de KU Leuven heeft verontrustende privacyrisico's aan het licht gebracht in locatiegebaseerde dating-apps. Het onderzoek, dat werd gepresenteerd op congressen zoals Black Hat en USENIX Security, richtte zich op de vijftien meest gedownloade LBD-apps in de Google Play Store, waaronder populaire namen als Tinder, Badoo en Grindr.

Data & Privacy

Omstreden Chat Control-wet wederom op agenda Raad van Europa

De controversiële chat control-wetgeving staat weer op de agenda van de Raad van Europa. Onder het Hongaarse voorzitterschap wordt op 4 september 2024 gewerkt aan uitwerking van de wetstekst. De wetgeving, die voorziet in de massale controle en scanning van privécommunicatie, wordt door veel privacy- en mensenrechtenorganisaties als een bedreiging gezien voor de fundamentele rechten van burgers. Eerder dit jaar werd het wetsvoorstel, mogelijk na aanleiding van hevige kritiek plots van de agenda afgehaald. De Raad werkt nu aan een herziene versie, maar experts blijven kritisch.

Data & Privacy