De Eerste Kamer stemde dinsdag over een initiatiefvoorstel van Henk Nijboer van de PvdA en Pieter Grinwis van de ChristenUnie om vaste huurcontracten weer de norm te maken en tijdelijke contracten af te schaffen. Zo moeten huurders beter worden beschermd.

BBB en CDA zorgden vorige week voor onzekerheid over het afschaffen van de tijdelijke contracten. In de Tweede Kamer hadden beide partijen nog voor het voorstel van PvdA en CU gestemd, maar gaven later aan niet meer onverdeeld achter de wetswijziging te staan. BBB was expliciet tegen, CDA gaf aan te twijfelen.

Het CDA stemde uiteindelijk toch voor het initiatiefvoorstel, net als de fracties GroenLinks-PvdA, OPNL, SGP, D66, Volt, PVV, SP, PvdD, ChristenUnie en 50PLUS. BBB, VVD, JA21 en FVD stemden tegen. Het CDA hielp het voorstel uiteindelijk aan een meerderheid. Wel heeft de partij een aantal voorwaarden.

Bestaanszekerheid voor huurders

Senator Theo Rietkerk van het CDA lichtte voor de stemming toe: “Bestaanszekerheid voor huurders en verhuurders vindt het CDA van groot belang. Vaste huurcontracten zijn dan van belang, maar het CDA is tegen een algeheel verbod op tijdelijke contracten.”

De partij vindt dat tijdelijke contracten mogelijk moeten blijven voor bijvoorbeeld studenten, mensen met een beperking, seizoenarbeiders en huurders van een hospita. Daarvoor werden in het voorstel wijzigingen opgenomen.

De BBB beriep zich bij zijn tegenstem op de “kwaliteit van de wet”. Senator Eric Kemperman: “De BBB-fractie draagt huurders een warm hart toe, en vindt dat de huurder goede rechtsbescherming verdient. Maar we stemmen vandaag tegen het wetsvoorstel, omdat we de kwaliteit van de wet nog onvoldoende vinden.”

“We ondersteunen de intentie van de wet, maar zijn van oordeel dat de wet slecht uitvoerbaar is en daarmee dus zijn doel niet realiseert. We verwachten daarnaast dat de wet als neveneffect heeft dat er minder tijdelijke woonruimte voor bijvoorbeeld studenten beschikbaar komt”, aldus Kemperman.

‘Goed dat vast huurcontract weer de norm wordt’

Tijdelijke huurcontracten van maximaal vijf jaar werden geïntroduceerd met de Wet doorstroming huurmarkt uit 2016. Vrij snel daarna waren ze al voer voor discussie. Zo waarschuwde de Woonbond in 2017 al dat de tijdelijke contracten dakloosheid in de hand werken.

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam concludeerden verder dat tijdelijke contracten woonstress flink in de hand werken. Daartegenover staat dat de tijdelijke contracten geen aantoonbaar positief effect hebben op het woningaanbod, bleek uit een evaluatie van wet in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Woonbond reageert enthousiast op de stemming in de Eerste Kamer. “Eind goed al goed! Het spande er om, maar er zijn net genoeg stemmen vóór in de Eerste Kamer. Gefeliciteerd, Henk Nijboer en Pieter Grinwis. Wet vaste huurcontract aangenomen en vaste huurcontracten weer als norm na jarenlange lobby Woonbond”, schrijft Maarten Wiedemeijer van de Woonbond op X.

Ook woonminister Hugo de Jonge is tevreden met het aannemen van het voorstel. “Goed dat dankzij het werk van Kamerleden Henk Nijboer en Pieter Grinwis een vast huurcontract weer de norm wordt”, tweette hij.

Over de auteurs

  • Kasper Baggerman

    Kasper Baggerman is Nieuwsredacteur Omgeving bij PONT | Omgeving. Hij is gespecialiseerd in de woningmarkt en leefbaarheid.

Gerelateerd nieuws

STOER, het nieuwe Eenvoudig Beter

Het ruimtelijk domein is weer een nieuwe afkorting rijker. De beleidsambtenaren van het ministerie zijn erin geslaagd om een pakkende en aansprekende afkorting te bedenken die de ambitie en kernpunten duidelijk maakt. Het nieuwe beleidsprogramma STOER staat voor 'Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Regelgeving', met als doel het sneller realiseren van woningen en het verlagen van de kosten.

Omgeving

Hoe gaan bouwwerkzaamheden en flora en fauna samen?

Verduurzamingstrajecten, herstructureringsprojecten en zelfs groot onderhoud: steeds vaker lopen dit soort werkzaamheden vertraging op door onderzoek vanwege de Flora- en Faunawet. Hoe kun je toch bouwen, verduurzamen en onderhoud plegen zonder schade toe te brengen aan de natuur? Woningcorporatie Woonopmaat zocht samen met de gemeente Heemskerk naar een oplossing.

Omgeving

eDNA-methode kansrijke toevoeging bij natuurvriendelijk isoleren

De innovatieve onderzoeksmethode eDNA is kansrijk om het natuurvriendelijk isoleren van spouwmuren sneller en goedkoper te maken. Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur willen deze methode daarom als ‘erkende maatregel’ in de Omgevingsregeling opnemen. Hiermee zouden isolatiebedrijven sneller en goedkoper kunnen werken dan volgens de huidige eisen, waarbij een uitgebreid ecologisch onderzoek verplicht is naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten.

Klimaat

Groen licht voor project ViA15

Het tracébesluit ‘A12/A15 Ressen-Oudbroeken (ViA15)’ is definitief. De A15 in de regio Arnhem mag worden doorgetrokken en de A12 en A15 mogen worden verbreed. Met deze einduitspraak komt een einde aan een lange juridische procedure. In maart 2024 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak al dat het tracébesluit bijna in orde was, maar dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat nog wel een nadere onderbouwing moest geven voor de inzet van het zogenoemde extern salderen. Die nadere motivering kwam in juli 2024. In de einduitspraak van vandaag (2 oktober 2024) komt de Afdeling bestuursrechtspraak tot de conclusie dat deze nadere onderbouwing toereikend is. Daarmee is het tracébesluit na zeven jaar definitief.

Klimaat