Het gaat tot nu toe goed met de Omgevingswet, reageert minister Hugo de Jonge van BZK op schriftelijke vragen van de Eerste Kamerfracties GroenLinks-PvdA en BBB.
In de LV-DSO zijn geen grote storingen geweest, schrijft de minister, en gemeenten hebben inmiddels zowel via STOP-TPOD en via TAM-IMRO publicaties in het DSO gedaan. Er zijn wel vragen over inhoud, nieuwe processen en het werken met de Omgevingswet, maar dat is “zoals verwacht”, meldt De Jonge. Volgens de minister slaagt het Informatiepunt Leefomgeving van BZK (IPLO) erin om deze vragen tijdig te beantwoorden.
Hoeveel plannen er tot nu toe zijn gepubliceerd in de planketen, kan de minister nog niet zeggen. Het is te vroeg om cijfers te leveren “die ook kwalitatief voldoende” informatie geven, schrijft hij.
Toekomst TAM onzeker
Ook over de invloed van TAM-IMRO kan hij nog niet alle vragen beantwoorden. Omgevingsplannen opstellen met deze zogenaamde Tijdelijke Alternatieve Maatregel zal voor gemeenten extra werk opleveren, want deze moeten later alsnog omgezet naar STOP-TPOD. “Hoeveel capaciteit dit dubbel werk kost, is niet eenduidig aan te geven. Dit hangt af van verschillende (lokale) factoren en keuzes en verschilt dus per bevoegd gezag”, stelt de minister.
Ook over eventuele extra kosten voor gemeenten door het dubbele werk kan hij nog niks zeggen. In de aanloop naar de invoering van de Omgevingswet had de Eerste Kamer nog opgeroepen tot voldoende financiële dekking voor decentrale overheden, maar dit zag de minister niet als oproep om extra budget vrij te maken.
Het dubbel werk is wel een argument om niet te lang door te gaan met de TAM-Omgevingsplan, schrijft De Jonge. De Eerste Kamer verzocht de minister eerder om de maatregelen langer in stand te houden, uit angst voor een wankel DSO. Hoe lang de regeling blijft bestaan, is nog niet bekend.
“We hebben interbestuurlijk afgesproken dat bevoegd gezagen de TAM vooralsnog één jaar kunnen gebruiken. Met de bestuurlijke partners heb ik afgesproken dat we medio 2024 besluiten of deze periode verlengd moet worden”, aldus de minister.
‘Kijk vooruit’
Ook wordt er verder gesleuteld aan het DSO, conform verwachtingen. De Jonge: “Nu de eerste spannende weken na inwerkingtreding zijn gepasseerd, kijk ik met de bestuurlijke partners vooruit. Want, zoals eerder met u gedeeld, we zijn nog niet klaar. Op basis van de gemaakte afspraken worden nog nieuwe functionaliteit ontwikkeld en verbeteringen in het gebruik van de bestaande functionaliteiten aangebracht op basis van de ervaringen van gebruikers.”
In het eerste kwartaal van 2024 zal de minister meer informatie delen over de werking en het gebruik van de planketen in het DSO.
Over de auteurs
Gerelateerd nieuws
Regeringscommissaris bewaakt ontwikkeling Omgevingswet
Omgeving
Nul-emissiezone bedrijfs- en vrachtauto´s Amsterdam 2025
Omgeving
Brief aan minister van VRO over opname van nestgelegenheden in BBL
Omgeving
Het landelijk gebied omvat veel meer dan landbouw
Omgeving