Het aantal bouwvergunningen voor woningcorporaties neemt toe, in afwijking van de neergaande lijn van het totaal aantal bouwvergunningen. Bijna één van de 4 vergunningen (23%) is nu een huurwoning van een corporatie. Daarmee voorkomen woningcorporaties een verdere terugval van de woningbouw. Dat schrijft Johan Conijn, directeur woningcorporaties bij Finance Ideas.

Aantal bouwvergunningen daalt al 2 jaar

Het aantal bouwvergunningen daalt al 2 jaar. Cijfers van het CBS laten zien dat dit ook in het laatste kwartaal van vorig jaar nog het geval was. In totaal kwam vorig jaar uit op 55.246 vergunningen. Het is afwachten of we het dieptepunt hebben bereikt, schrijft Conijn. De vooruitzichten zijn niet goed gezien het renteniveau. Ook de nieuwe Omgevingswet is een onzekere factor.

Wel meer bouwvergunningen corporaties

Het aantal bouwvergunningen voor woningcorporaties is een uitzondering op de neergaande lijn. Die laten sinds begin vorig jaar juist een positieve trend zien. Ze namen ook in het vierde kwartaal nog toe. Dat kan mede het gevolg zijn van de bouw van flexwoningen, het CBS maakt echter geen onderscheid, aldus Johan Conijn.

Aandeel huurwoningen stijgt

Omdat het totaal aantal bouwvergunningen daalt terwijl de vergunningen voor corporaties juist toenemen, wordt het aandeel huurwoningen van corporaties groter. Dat aandeel steeg naar 23,2%. Bijna één van de 4 vergunningen is dus voor een corporatiewoning. Begin 2018 was dat aandeel nog slechts 7,5%. Het is nu dus 3 keer zo hoog.

Komende jaren minder nieuwbouw

De oplevering van een woning is meestal zo’n 2 jaar na het verlenen van de bouwvergunning. We mogen dus verwachten dat de nieuwbouw de komende jaren verder daalt. Conijn voorziet een mogelijk dieptepunt van 50 tot 60.000 woningen in 2025.

De toegenomen vergunningen voor corporaties zijn ook nog geen garantie dat het aantal nieuwe corporatiewoningen (voldoende) toeneemt. Een deel van de bouwvergunningen voor corporatiewoningen wordt door ontwikkelaars of bouwers aangevraagd en die zitten niet in deze toename van vergunningen. Dat aantal moet ook op peil blijven om in totaal tot meer nieuwe corporatiewoningen te komen. Maar, stelt Johan Conijn: ‘Hoe dan ook vormt de stijging van de bouwvergunningen voor woningcorporaties een welkom lichtpuntje op de sombere woningbouwmarkt.’

Voor meer verdieping PONT | Omgeving , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Weifelkonten in plaats van fundamentele keuzes voor schaarse ruimte in plan coalitie

Experts ruimtelijke ordening hekelen het gebrek aan keuzes van PVV, VVD, NSC en BBB voor de verdeling van de schaarse ruimte. De ruimtelijke plannen van de partijen zitten bovendien vol tegenstrijdigheden. Meer conflicten moeten met minder ambtenaren worden opgelost, is de vrees.

Omgeving

Nieuwe Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg maakt aanpak zorgfraude makkelijker

Binnenkort treedt wetgeving in werking die de gegevensuitwisseling in het kader van de zorgfraude mogelijk maakt; de ‘Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg’. Privacyjurist Corrie Ebbers analyseert en duidt de wet.

Data & Privacy

Wat wil coalitie nu echt met de zorg en het sociaal domein? Antwoord: geen idee

Bijna zes maanden hebben PVV, VVD, NSC en BBB erover gedaan om tot hun akkoord op hoofdlijnen te komen. Het is, gezien die lange looptijd, wonderlijk dat er geen samenhangende visie op bijvoorbeeld het terrein van zorg en het sociaal domein zichtbaar is, ziet Tom Reijner.

Zorg & Sociaal

1 op 3 mensen ontvangt stapelfacturen voor eigen bijdrage Wmo en Wlz

Ruim een miljoen Nederlanders betaalt elk jaar eigen bijdragen voor langdurige zorg. Bijna 1 op de 3 mensen die eigen bijdragen betalen, wordt geconfronteerd met stapelfacturen. Dat zijn facturen waarin eigen bijdragen voor meerdere maanden tegelijk in rekening wordt gebracht. Vaak gaat het hierbij om kwetsbare mensen zoals ouderen die permanente zorg nodig hebben, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening. Stapelfacturen kunnen leiden tot financiële onzekerheid en betalingsproblemen bij deze groep mensen, maar daar heeft de minister geen zicht op.

Zorg & Sociaal