Nadat in het najaar van 2023 een politiek akkoord was bereikt over de CSDDD, zou op 9 februari 2024 formeel gestemd worden over de definitieve tekst van de CSDDD in de Europese Raad. Duitsland heeft echter vlak voor deze stemming laten weten niet meer voor deze richtlijn te zullen gaan stemmen. Dit leidde tot het uitstellen van de stemming in de hoop toch een gekwalificeerde meerderheid te vergaren voor de richtlijn.

De nieuwe datum voor de stemming werd vastgesteld op 28 februari, maar ondanks het uitstel bleek er toch niet voldoende steun om de benodigde meerderheid voor de CSDDD te behalen. Naast Duitsland bleken ook Italië en Frankrijk hun steun aan de richtlijn te hebben ingetrokken. 

Verzoek Frankrijk tot wijzigingen in het toepassingsgebied van de CSDDD

In de aanloop naar de nieuwe stemming probeerde Frankrijk, tevergeefs, nog een wijziging door te voeren in de CSDDD. Deze wijziging was specifiek gericht op de drempelwaarde voor het aantal werknemers dat een bedrijf moet hebben om onder de CSDDD te vallen. Frankrijk stelde voor om deze drempel te verhogen van 500 naar 5.000 werknemers, een verandering die het toepassingsgebied van de CSDDD aanzienlijk zou beperken. 

Hoe nu verder? 

De politieke overeenstemming die eerder al was bereikt tussen het Europees Parlement en de Europese Raad kon niet voorkomen dat de CSDDD de benodigde meerderheid in de Europese Raad miste. Het missen van deze goedkeuring betekent een aanzienlijke tegenslag voor de initiatiefnemers van de CSDDD. Het betekent dat de betrokken Europese wetgevingsorganen weer terug naar de tekentafel moeten, om de tegenstribbelende lidstaten tegemoet te komen waardoor zij wel akkoord willen gaan met de definitieve tekst. Mogelijk komt het verzoek van Frankrijk over het toepassingsgebied hier weer aan de orde.

Met de Europese Parlementsverkiezingen van juni 2024 in het vooruitzicht, wordt het een uitdaging om de CSDDD nog voor deze verkiezingen aan te passen en goed te keuren. Als de CSDDD niet definitief wordt aangenomen voor de verkiezingen, bestaat het risico dat het eerdere politieke akkoord over de CSDDD ook de steun van het Europees Parlement verliest. Verwacht wordt namelijk dat de verkiezingen zullen leiden tot een 'ruk naar rechts' in het Europees Parlement. Daarmee zou de CSDDD nog verder op losse schroeven komen te staan.

Over de auteurs

  • Maaike Kamps

    Maaike Kamps is advocaat bij Van Benthem en Keulen.

Gerelateerd nieuws

Wisselende resultaten met energiesubsidies

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat kent vele subsidieregelingen. De Algemene Rekenkamer heeft een aantal energiesubsidies onder de loep genomen. De betrokken ministers hebben actief naar oplossingen gezocht vanwege de energiecrisis, de resultaten van die regelingen zijn wisselend.

Klimaat

Begrijpelijke informatie en passend productaanbod essentieel voor duurzame beleggingen

Steeds meer beleggers willen met hun beleggingen bijdragen aan de transitie naar een duurzamere economie. Financiële ondernemingen maken dat mogelijk door passende, duurzame producten aan te bieden en transparant te zijn over duurzaamheidsaspecten. Daarom is het belangrijk dat ondernemingen voldoen aan de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en de duurzaamheidsbepalingen voor product oversight & governance (POG) en de geschiktheidstoets.

Klimaat

Dit zegt het hoofdlijnenakkoord over klimaat en energie

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn tot een akkoord op hoofdlijnen gekomen. Met het document Hoop, lef en trots zegt de coalitie een nieuwe weg in te willen slaan. Wat betekent deze nieuwe weg voor het klimaatdossier? Het opvallendste: de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt toch afgeschaft, er komen vier nieuwe kerncentrales en de cv-ketel hoeft vanaf 2026 toch niet verplicht worden vervangen door een warmtepomp.

Klimaat

WWF: Europa subsidieert miljarden aan activiteiten die de biodiversiteit schaden

Uit recent onderzoek van WWF blijkt dat Europese lidstaten miljarden aan EU-subsidies gebruiken voor de financiering van natuurschadende activiteiten. Het zou gaan om een jaarlijks bedrag tussen de 34 en 48 miljard euro, verdeeld over verschillende sectoren, met landbouw als koploper.

Klimaat