Lidstaten besteden zestig procent (32,1 miljard euro) van de subsidies uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) aan activiteiten die grootschalige en niet-duurzame landbouw aanmoedigen.

Volgens het WWF gaat het om praktijken die natuurlijke habitats verwoesten en boeren minimale steun bieden voor een rechtvaardige transitie naar duurzame en klimaatbestendige activiteiten.

Ook directe subsidies uit andere sectoren dragen bij aan natuurverlies. Bij geldstromen naar de visserij gaat het om 59 tot 138 miljoen euro, bij transportinfrastructuur om 1,7 tot 14,1 miljard en bij de waterinfrastructuur om 1,3 tot 2 miljard, zo valt in het rapport te lezen.

Het WWF noemt het een schril contrast met Europese Biodiversiteitsstrategie 2030, waarvoor jaarlijks 48 miljard euro nodig is voor bescherming en herstel. Lidstaten zouden jaarlijks 18 miljard achterlopen op deze doelstelling.

Het WWF wil nu dat regeringen en de Europese Unie een juridisch bindend raamwerk opzetten voor een tijdige en rechtvaardige afbouw van deze subsidies. Ze willen een heroriëntatie van deze subsidies naar op natuur gebaseerde oplossingen die Europese burgers tegen het veranderende klimaat beschermen.

Rapport

Can Your Money Do Better?

Samenvatting

Over de auteurs

  • Jaël Poelen

    Jaël Poelen is Nieuwsredacteur duurzaamheid en klimaat bij PONT.

    PONT | Klimaat

Gerelateerd nieuws

Geen reductiebevel voor Shell in hoger beroep: wat betekent dit?

Op 12 november 2024 heeft het Gerechtshof Den Haag het vonnis vernietigd dat Shell verplichtte om de uitstoot van CO2-emissies door de Shell-groep tegen 2030 met 45% te reduceren (ECLI:NL:GHDHA:2024:2099). In dit artikel vatten wij het oordeel samen en gaan we in op wat dit oordeel kan betekenen voor de toekomst en voor andere bedrijven.

Groen aanbesteden: een aanzwellende trend

Duurzaamheid neemt een steeds prominentere rol in bij aanbestedingen en is tegenwoordig een hot topic. Niet alleen wordt de regelgeving vanuit Europa steeds dwingender van aard, vanuit maatschappelijk oogpunt realiseren aanbestedende diensten zich steeds meer welke sleutelrol zij kunnen innemen in de duurzaamheidstransitie door middel van ‘groene’ inkoop. Maar hoe neem je als aanbestedende dienst duurzaamheid effectief mee in je aanbestedingsprocedure? En hoe zorg je er vervolgens voor dat de gestelde groene eisen ook daadwerkelijk worden nagekomen tijdens de uitvoering?

Klimaat

Case Study: Klimaatbestendige haven van Amsterdam

De Amsterdamse haven, een cruciale schakel in het nationale en internationale transportnetwerk, staat voor een aanzienlijke uitdaging door klimaatverandering. Deltares heeft een gedetailleerd rapport opgesteld dat inzicht biedt in de risico’s en noodzakelijke maatregelen om de haven veerkrachtig en duurzaam te maken. Deze case study onderzoekt de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen van Deltares, evenals de stappen die al zijn gezet.

Omgeving

Onmisbare rol voor financiële sector in klimaatbestendig Nederland

De financiële sector is cruciaal voor de klimaatadaptatie van Nederland. Medy van der Laan, voorzitter van de NVB is ambassadeur van NL AAA-Klimaatbestendig: een coalitie waarin de overheid, de financiële sector, bedrijven en de wetenschap de handen ineen slaan voor een klimaatbestendig Nederland.