Lidstaten besteden zestig procent (32,1 miljard euro) van de subsidies uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) aan activiteiten die grootschalige en niet-duurzame landbouw aanmoedigen.

Volgens het WWF gaat het om praktijken die natuurlijke habitats verwoesten en boeren minimale steun bieden voor een rechtvaardige transitie naar duurzame en klimaatbestendige activiteiten.

Ook directe subsidies uit andere sectoren dragen bij aan natuurverlies. Bij geldstromen naar de visserij gaat het om 59 tot 138 miljoen euro, bij transportinfrastructuur om 1,7 tot 14,1 miljard en bij de waterinfrastructuur om 1,3 tot 2 miljard, zo valt in het rapport te lezen.

Het WWF noemt het een schril contrast met Europese Biodiversiteitsstrategie 2030, waarvoor jaarlijks 48 miljard euro nodig is voor bescherming en herstel. Lidstaten zouden jaarlijks 18 miljard achterlopen op deze doelstelling.

Het WWF wil nu dat regeringen en de Europese Unie een juridisch bindend raamwerk opzetten voor een tijdige en rechtvaardige afbouw van deze subsidies. Ze willen een heroriëntatie van deze subsidies naar op natuur gebaseerde oplossingen die Europese burgers tegen het veranderende klimaat beschermen.

Rapport

Can Your Money Do Better?

Samenvatting

Over de auteurs

  • Jaël Poelen

    Jaël Poelen is Nieuwsredacteur duurzaamheid en klimaat bij PONT.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Huurders zijn onmisbaar in succes van warmtenetten

Warmtenetten die bewoners in eigen beheer aanleggen in hun wijk, kunnen het vertrouwen herstellen in warmtenetten. Deze coöperatieve warmtenetten op initiatief van buurtbewoners zijn een goed voorbeeld van de organisatie van draagvlak voor een warmtenet. Huurders zijn hierin een onmisbare schakel. Dit blijkt uit onderzoek van de Woonbond, Buurtwarmte en Energie Samen.

Klimaat

De prijs van vrede: dreigen klimaatdoelen slachtoffer te worden van defensie-uitgaven?

Nu geopolitieke onrust toeneemt, staan EU-landen onder druk om hun defensie-uitgaven aanzienlijk te verhogen. Een nieuwe analyse van ABN AMRO waarschuwt echter dat deze noodzakelijke investeringen in veiligheid een potentieel hoge prijs kunnen hebben voor het milieu, zowel door afleidende financiering als door de inherente impact van militaire activiteiten

ACM: aanvullende maatregelen nodig voor betaalbare nettarieven waterstoftransport

Waterstof wordt gezien als belangrijke schakel in de energietransitie, omdat het kan dienen als duurzame energiedrager in sectoren die moeilijk te elektrificeren zijn. Toch komt de markt voor waterstof door verschillende oorzaken maar langzaam op gang. Eén van de oorzaken is de onzekerheid over de tarieven voor het transport van waterstof via een netwerk van leidingen. Doordat volumes waterstof achterblijven en investeringskosten hoger uitvallen, kunnen zonder aanvullende maatregelen de tarieven voor het waterstoftransportnetwerk aanzienlijk stijgen. Voor de komende jaren stelt het ministerie van Klimaat en Groene Groei de tarieven vast die gebruikers van het waterstofnetwerk moeten betalen. Vanaf uiterlijk 2033 stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) deze tarieven vast op basis van de gemaakte kosten. De ACM heeft in een marktrapportage verkend hoe zij kan bijdragen aan de ontwikkeling van de waterstofmarkt en betaalbare waterstofnettarieven.

Klimaatverandering versnelt de waterkringloop

De aarde warmt op – en dat verandert de waterkringloop. Er verdampt meer water, de lucht bevat meer waterdamp, en dat leidt uiteindelijk tot intensere neerslag. Volgens klimaatmodellen neemt per graad opwarming de hoeveelheid waterdamp in de atmosfeer met zo’n 7 procent toe, terwijl neerslag en verdamping elk met ongeveer 2 procent stijgen. Dit leidt ertoe dat het minder vaak, maar wel heftiger regent. De veranderingen die we tot nu toe waarnemen zijn hiermee in overeenstemming.