Lidstaten besteden zestig procent (32,1 miljard euro) van de subsidies uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) aan activiteiten die grootschalige en niet-duurzame landbouw aanmoedigen.

Volgens het WWF gaat het om praktijken die natuurlijke habitats verwoesten en boeren minimale steun bieden voor een rechtvaardige transitie naar duurzame en klimaatbestendige activiteiten.

Ook directe subsidies uit andere sectoren dragen bij aan natuurverlies. Bij geldstromen naar de visserij gaat het om 59 tot 138 miljoen euro, bij transportinfrastructuur om 1,7 tot 14,1 miljard en bij de waterinfrastructuur om 1,3 tot 2 miljard, zo valt in het rapport te lezen.

Het WWF noemt het een schril contrast met Europese Biodiversiteitsstrategie 2030, waarvoor jaarlijks 48 miljard euro nodig is voor bescherming en herstel. Lidstaten zouden jaarlijks 18 miljard achterlopen op deze doelstelling.

Het WWF wil nu dat regeringen en de Europese Unie een juridisch bindend raamwerk opzetten voor een tijdige en rechtvaardige afbouw van deze subsidies. Ze willen een heroriëntatie van deze subsidies naar op natuur gebaseerde oplossingen die Europese burgers tegen het veranderende klimaat beschermen.

Rapport

Can Your Money Do Better?

Samenvatting

Over de auteurs

  • Jaël Poelen

    Jaël Poelen is Nieuwsredacteur duurzaamheid en klimaat bij PONT.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Lokale energie geeft bedrijven weer ruimte, ook bij vol stroomnet

Lokale opwek van energie helpt ondernemers vooruit en gaat netcongestie tegen. De combinatie van zonne- en windenergie, opslag en onderlinge energielevering werkt het best. Dit bespaart ondernemers veel geld, de jaarlijkse energiekosten dalen tot vijftig procent. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en Holland Solar.

Klimaat

De rol van engagement in duurzaam beleggen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een verkenning gedaan naar de invulling van engagement door vermogensbeheerders en de effectiviteit ervan. We constateren dat effectiviteit lastig is aan te tonen, maar dit hoeft niet weg te nemen dat engagement een waardevol instrument kan zijn binnen een duurzame beleggingsstrategie. Ook is er ruimte om de value case van engagement te verduidelijken en nog beter te onderbouwen. Ten slotte kan het beperken van de engagementinspanningen tot een selecte groep van ondernemingen en focus op een beperkt aantal specifieke ESG-thema’s de kwaliteit van engagement verhogen.

Klimaat

Frauderisico’s en ESG: van greenwashing tot transparantie

Fraude bij ESG-rapportage, wat houdt dat nou precies in? Uit de meest recente BDO-analyse over non-compliancerisico’s blijkt dat veel organisaties weinig zicht hebben op de risico’s die schuilen achter duurzaamheidsrapportage of Sanctiewetgeving. Marco Schilder, ESG-specialist bij BDO spreekt met Dick van Onzenoort, fraudedeskundige bij BDO, over deze relatief ‘nieuwe’ frauderisico’s. Is het gebrek aan zicht op die ESG-frauderisico’s een gemiste kans voor organisaties?

Betere integratie duurzaamheid biedt strategische kansen

De eerste 250 CSRD-duurzaamheidsverklaringen in Europa zijn gepubliceerd. Duurzaamheidsexperts Alexander Spek en Willem-Jan Dubois van PwC zetten na een uitgebreid onderzoek de belangrijkste conclusies en aanbevelingen op een rij: ‘Een betere integratie van duurzaamheid biedt strategische kansen’.